روز مادر روزی است که در تمام فرهنگ ها ، ادیان و ملیت ها گرامی داشته میشود . در ایران این روز همزمان با سالروز میلاد دخت پیامبر اکرم حضرت فاطمه زهرا سلام الله و در جهان در روز ۸ مارس است . در این مقاله قصد داریم علت و فلسفه نامگذاری روز زن و روز مادر در ایران و جهان را مقایسه کنیم.
همانطور که میدانید در ایران روز میلاد حضرت علی«علیهالسلام» نماد روز پدر و روز مرد، یعنی یک الگو برای تمام مردان جهان، که مرد باید اینگونه باشد، پدر باید اینقدر از خودگذشتگی و فداکاری و مروت داشته باشد.
روز دختر به یاد حضرت معصومه«سلاماللهعلیها» یعنی دختر باید تا این حد پاک و عفیف بماند، تا اینحد کسب معارف کند که مقامی بسیار بالا از عرفان و اخلاق و اسلام کسب کند.
و اما در مورد روز زن ، این روز در ایران با سایر کشورهای جهان متفاوت است!
روزی که ما آن را به رسمیت میشناسیم، روز میلاد حضرت زهرا«سلاماللهعلیها» است، روز بیست جمادی الثانی، اما این روز در جهان از سال ۱۹۷۵ در سازمان ملل، هشتم مارس بهعنوان «روز جهانی زن» برسمیت شناخته شده است و یونسکو نیز در سال ۱۹۷۷ آن را به عنوان «روز جهانی زن»، به رسمیت شناخت.
بسیار مشتاق بودم که علت این نامگذاری را بدانم، چون علت نامگذاری در جهان قدری متفاوت از ایران است،
پس باید علتی وجود میداشت که هشت مارس در جهان، روز زن شود!
علت نامگذاری ۸ مارس به عنوان روز
وقتی تاریخچهی روز زن در جهان را خواندم، به این نتیجه رسیدم که اینروز اولین روزی است که زنان کارگر کارگاههای پارچهبافی و لباس دوزی در نیویورک آمریکا که خواهان افزایش دستمزد، کاهش ساعات کار و بهبود شرایط بسیار نامناسب کار شدند، تظاهرات کردند، هرچند که ناموفق بود اما اولین اعتراض بود!
اما این سوال برایم ایجاد شد که گرامیداشت چنین روزی به چه مناسبت است؟
اولین باری که زنان به صورت گروهی دست به اعتراض زدند و خواهان برابری شدند؟
فقط همین!