(عنوان)
عنوان اولین چیزی است که در نگاه اول به مخاطب جذب میشود و به همین دلیل باید زیبا و جذاب باشد و مخاطب را کنجکاو کند. همچنین، باید در اندازهای مناسب و خلاقانه انتخاب شود. از دیگر ویژگیهای یک عنوان خوب میتوان به عدم کلیشهای بودن، ارتباط با ژانر شعر و همخوانی با محتوای اصلی شعر اشاره کرد.
عنوانی که در اینجا انتخاب شده (آرانیا)هست. اسمی که دارای کمترین کلیشه هست و میشود عنوان جدید حسابش کرد که تک کلمهای هست و این عنوان نشاندهندهی سخاوت و فراوانی هست.
اگر معنای و حسی که باعث شده شاعر این عنوان رو انتخاب کند به دلیل جدید بودن آن، در زیر پست اولی نوشته شود شاید بتواند بهتر منظور شاعر را به مخاطب برساند.
سخاوتی که در این عنوان معنا دارد را میشود در تار و پود پارتها حس کرد چرا که منظور شاعر زمین و خاکی هست که در هر قسمت اشاره به ویژگیهای شناسایی آن خاک و زمین دارد.
از شهیدان و ایمان گرفته تا مفهوم زیبای وطنپرستی از زبان شاعر را میشود با این عنوان که به زیبایی انتخاب شده را حس کرد.
عنوان خلاقانه انتخاب شده و به جای عناوینی کلیشهای مثل زمین، خاک و... از این اسم جدید به طرز زیبایی استفاده کرده.
عنوان باید هر نوع احساسی را که در نگاه اول به خواننده میدهد، با احساسی که خواننده در خوانش اثر میکند یکی کند و این اسم اگر معنای آن که بالاتر توضیح داده شده، نوشته میشد شاید این قسمت را صددرصد یکی میکرد.
(زبان و لحن مجموعه شعر )
زبان و لحن یک مجموعه شعر به طور کل ،به معنای بررسی عبارات ،واژگان ،دستور زبان ،یک دست بودن واژگان از لحاظ تاریخی می باشد.
لحن این مجموعه شعر ادبی هست و میشود این را از بعضی قسمتها برداشت کرد:
در پینههای دستان، صدای دشت بود
مویش پر از شقایق، نگاهش آتش بود
واژگان عمدتا ساده هستند که بعضیاشون ترکیبات جدید ساختند و کلمات جدید هم گاها به چشم میخورد و نوعی هنجارگریزی رو به وجود آورده که نوآوری رو به سطح بالایی رسانده و از این لحاظ به شاعر باید تبریک گفت:
غزلفشان
رقصپوش
مویش
احتراز
ستیغ
ترکناک
نمچاک
نمانداک
افلاک
غمزاد
دستور زبان ساده هست و دستور کهن در مجموعه اشعار به چشم نمیخورد.
(مجموعه شعر)
صنایع به معنای آرایههای ادبی به کار رفته شده در یک نظم (شعر)هستند.
در یک مجموعه شعر ،ما به کیفیت و کمیت این آرایهها می پردازیم.
آرایههای استفاده شده در این مجموعه شعر:
تشخیص:
در ریشههایت، شاخهی خورشید خانه داشت
تاریخ، از نگاه تو خطی به چانه داشت
نماد:
ای مادری که هیچ کست یاد میکند
تنها نهای_تو در دل فریاد بادها
کنایه:
پیر شکستهای شدی و کوچهها پرند
تضاد:
من نماندهام تا بمانم، ولی هنوز
تشبیه:
وطن شبیه قصهی شبهاست
...
و آرایههای ديگر که شاعر در این قسمت به خوبی عمل کرده و آرایهها از لحاظ خلاقیت و نوآوری در سطح بالایی هستند. هرچهقدر آرایهها زیبا و پیچیده باشند و در عین سادگی و قابل فهم، شعر را قویتر نشان میدهد.
(حد نوآوری مجموعه شعر )
نوآوری و خالقیت در یک مجموعه شعر به معنای این است که آیا شاعر ویژگی های جدید و خالقانه را در ابعاد مختلف شعر به کار برده است یا خیر.
در احساسات و عواطف به معنای انتقال حس و حالی متفاوت و خاصتر به شیوهای که اصطلاحا ًباب نیست و همیشگی نیست به خوانندگان می گویند.
در اینجا زمین، خاک و وطن به شیوههایی و نگاههای نوینی به شعر آمیخته شده:
در خون تو، تپشزده شمشیر واژگان
با هر سکوت، خطبهیی عاشقانه داشت
کبکها که خواندند در دامنت، قسم
از بلند آواز، نگفتند جز نماز
اینکه شاعر از زبان فقط یک وطنپرست صحبت نکرده و از جامدات و حیوانات هم صحبت کرده، باعث شده این مجموعه شعر هم از نظر عنوان و هم نگاه، زیباتر و خلاقتر دیده بشود.
(پیام و مضمون مجموعه شعر )
پیام و مضمون یک مجموعه شعر به معنای هدفی است که شاعر در تلاش است که آن را به خوانندگان منتقل کند.
اشعار می توانند یک الی چندین مضمون و هدف را دارا باشند و شاعر موضوعات و اهداف مختلفی را بیان کند. همچنین این اهداف و مضامین می توانند به شیوهها و روشهای مختلفی که شاعر در نظر دارد به خوانندگان انتقال پیدا کنند.
برای موضوع اصلی میتوان به حس وطنپرستی و نوع نگاهش به وطنش اشاره کرد و این انتقال حس و موضوع را با لحن صمیمی و ترکیبات جدید بیان کرده.
(ساختار و نمای شعر )
ساختار: در این بخش ،ساختار همان قالب شعر است که به اسکلت مجموعه شعر تشبیه می شود. قالب ها می توانند دو دسته باشند ،قالب های کلاسیک و قدیمی
و یا قالب ها نو و جدید که هر دو دسته نقش مهمی در نمای شعر دارند.
در اینجا شعر قالب غزل هست که مصراع اول و مصراعهای زوج بقیهی بیتها با هم همقافیه هستند و حداقل ۵بیت و حداکثر ۱۷بیت دارد. وزن این قالب به خوبی در این مجموعه دیده میشود و حال و هوای حماسی اشعار به خوبی حس میشود و کاش شاعر در ژانر، علاوه بر اجتماعی بودن این ابیات اسمی هم از حماسی میبرد.
نمادهایی که این مجموعه شعر برای وطن انتخاب شدهاست:
ای سرزمین دیرینه
ای خاک همیشه گرم
ای سرزمین آینهپوشان سربهدار
ای سرزمینی که از تب خورشید و خون شب
باز مکن به خواب فراموش، دودهها
...
(ترکیب و تألیف مجموعه شعر )
ساختار این مجموعه به صورت تصادفی چیده شده هم از لحاظ احساسی و هم لحاظ موضوعی.
تقسیمبندی موضوعات به صورت یکسان تاحدی بوده و در همه پارتها میتوان عشق به وطن و خاک فرزند را مشاهده کرد.
شاعر از سبک خاصی بهره برده و با استفاده از قالب غزل، وزن زیبایی به این مجموعه داده.
مضامین این مجموعه نسبت به موضوع اصلی از موضوعات جدید و نگاههای دیگهای بهره بردهاست که به زیبایی و خلاقانهبودن این ابیات کمک کرده.
استعاره برای زیبایی شعر به خوبی استفاده شده و زمین با همین استعارههای زیبا به مخاطب نشان داده شده:
در گذرگه سنگ، صدایت هنوز هست
کبکها که خواندند در دامنت، قسم
...
(مجموعه شعر )
به دستهبندیهای مختلفی اشاره دارد که بر اساس ویژگی های خاصی مانند قالب ،موضوع ،سبک و رویکرد شاعرانه تقسیمبندی میشوند.
قالبی که در اینجا استفاده شدهاست، قالب غزل است و بالاتر سبک این قالب گفته شد.
نوع شعر همانگونه که در ابتدا هم بیان شده، در مورد عشق وطنپرست به سرزمینش هست و این به وضوع در نوع حماسی و اجتماعی قرار میگیرد.
سبک این مجموعه از نوع شعر کلاسیک هست که در چارچوبی قرار میگیرد که از واژگان جدید و اصطلاحات فنی استفاده میشود و با استفاده از تمثیلها، استعارهها و صنایع بدیعی به زیبایی شعر خود اضافه میکنند.
این مجموعه شعر از نوع شعر جمعی هست که این نوع شعر به بیان احساسات و تجربیات جمعی یک گروه یا جامعه می پردازد و می تواند به مسائل اجتماعی و فرهنگی اشاره کند.
بر اساس رویکرد شاعر از نوع اشعار شخصی محسوب نمیشود چرا که فقط از نظر شخصی شاعر استفاده نشده و نگاهی به زمین میشه از نوع شعر جمعی زیرا که تصور گروهی از مردم و جامدات یا حتی حیوانات را به سرزمین بیان کرده