محمد بلبلی - همشهری آنلاین، قوپوز نیز مانند دوتار و تنبور کاسهای گلابی شکل و دستهای متصل به آن دارد. سیمها در امتداد دسته و کاسه ساز کشیده شدهاست و با انگشتگذاری و زخمهزدن نغمات استخراج میشوند.
بر روی سه رشته سیم پایین که با هم همصدا کوک شدهاند انگشتگذاری میشود و ملودی ایجاد شده توسط سیمهای دیگر (واخوان) همراهی میشود، در واقع به غیر از سه رشته سیم اول بر روی سیمهای دیگر انگشتگذاری نمیشود. گاهی درون دسته را خالی میکنند و در آن ساچمه و پولکهای ریز میریزند تا هنگام تکان خوردن ساز به صدا درآیند، به این نوع قوپوزها «دهراز»، به معنای گذرگاههای تنگ و باریک، گفته میشود، علاوه بر این سازهایی که دسته آنها خالی شده است سبکتر هستند و برای حملکردن و گردش در مجلس و قهوهخانهها مناسبترند.