به یاد خدا
نقد مجموعه اشعار آینور
عنوان مجموعه شعر:
عنوان مجموعه «آینور» به معنی ماه و به مجاز مهتاب وزیبارو است. این عنوان با فضا و مفهوم داستان تقریبا مرتبط و توانسته با تک ژانر انتخابی شاعر محترم، یعنی عاشقانه ارتباط داشته باشد. عنوان تا حدی مخاطب را جذب اثر میکند ولی این انتخاب میتواند جذابتر شود. عنوان در بحث کلیشه مشکلی ندارد و آینور واژهای نو است.
زبان و لحن مجموعه شعر:
واژگان استفاده شدهای که در کنار هم عبارات را تشکیل میدهند در این شعر ساده و امروزی هستند. اما متاسفانه ضعف شاعر در سرودن شعر بسیار است. یکی از ضعفهای شدید این اثر، عدم خلاقیت است. خلاقیتی که میتوانست با کمک آرایههای ادبی، کلمات، حس آمیزی و... به شعر جلا دهد.
مورد بعدی، عدم رعایت موارد قواعدی بود. برای مثال:
قربان زلفهای همچون سپیدت بروم
شاعر در تلاش استفاده از آرایه تشبیه، به کار آسیب زده. به طوری که نمیتوان در این مصراع ارکان تشبیه را مشخص کرد.
اثر نوشته شده بافت ادبی دارد و خوشبختانه یکدست است.
صنایع مجموعه شعر:
از آرایههای استفاده شدهای که در شعر هستند، میتوان به مراعات نظیر، تضاد، مجاز، استعاره، تکرار و... اشاره کرد ولی این به معنای کافی بودن نیست. چرا که این اثر هنوز هم گنجایش استفاده از آرایهها بهشکلی زیباتر دارد. شاعر محترم میتواند آرایهها را به نحوی بهتر، زیباتر و جدید استفاده کند. اغلب موارد استفاده شده تکراری و ساده هستند و در استفادهشان خلاقیت کافی به خرج نرفته است. شاعر متاسفانه تمرکز خود را روی کمیت آرایهها گذاشته و کیفیت را از یاد برده.
تعیین حد نوآوری مجموعه شعر:
یک مجموعه شعر باید به طوری خارقالعاده باشد که احساسات خواننده تحت تاثیر قرار بگیرند. متاسفانه نگاه شاعر نو و در انتقال احساساتش موفق نبود. همانطور که از ژانر تک و عاشقانه است، گنجایش ابداع یک اثر فوقالعاده را داشت، اما متاسفانه از داشتههایش به خوبی استفاده نکرده بود. به همین دلیل سطح از متوسط رو به زیر بود.
پیام و مضمون مجموعه شعر:
پیام شعر بیان احساسات و توصیف مادر است که به عنوان آینور ذکر شده. شاعر در اثرش از عشق خود نسبت به مادرش گفته و هر لحظه مادر را به مواردی با وجه شبه زیبایی و کمیابی تشبیه میکند. ایده به طور کلی عاشقانهای است که گنجایش بسیار زیادی برای پیشرفت و بهتر شدن را دارد و شاعر میتواند پردازش خیلی بهتری داشته باشد.
ساختار و نمای مجموعه شعر:
این شعر با قالب سپید سروده شده، به این معنی که شاعر به شکل جای گذاری قافیه در آخر هر مصرع (قالبهای کلاسیک شعری) پایبند نیست. این آزادی به شاعر اجازه میدهد تا احساسات و افکار خود را به طور طبیعی و بدون محدودیت بیان کند و در زمان نیاز از قافیه استفاده کند. متاسفانه شاعر از این قابلیت قالب سپید استفاده لازم را نکرده.
ترکیب و تالیف یک مجموعه شعر:
سطح کیفیت شعر از همان آغاز تا به کنون نسبتا نزولی پیش رفته ولی از لحاظ هماهنگی ایده ثابت، تمامی شعر در حول محور احساسات عاشقانه فرزند به مادر بود.
نوع مجموعه شعر:
نوع شعر عاشقانهای در قالب سپید است و شاعر توانسته تا حد مطلوبی این نکته را رعایت کند.
درونمایهی شعر از احساسات شاعر نسبت به مادر، صفات مادر و... سررشته میگیرد که کاملا با قالب سپید مطابقت دارد.
این نقد صرفا جهت بهبود سطح قلم شماست.
موفق باشید.