جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

آموزشی اصول نقد كتاب‌ كودك

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته آموزش نقد توسط آسو با نام اصول نقد كتاب‌ كودك ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 99 بازدید, 5 پاسخ و 2 بار واکنش داشته است
نام دسته آموزش نقد
نام موضوع اصول نقد كتاب‌ كودك
نویسنده موضوع آسو
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط آسو
موضوع نویسنده

آسو

سطح
0
 
مهمان
Jul
310
779
مدال‌ها
2
مقدمه

اگر چه «نقد ادبي در دورۀ ما ضعيف و بيمارگونه است»(زرين‌كوب،1361: 9) اما بدتر از آن وضعيت نقد كتاب‌هاي كودكان است. در كشور ما نقد آثار كودكان و نوجوانان چنان در محاق قرار گرفته كه گويي وجود خارجي ندارد. انگار از نظر مردم ما دانش نقد حق ورود به اين محدوده را ندارد. بايد پرسيد كه: نقد ادبي ما از روي ضعف به ادبيات كودكان نمي‌پردازد يا اين مقوله چنان سخيف پنداشته مي‌شود كه منتقدان سراغ آن نمي‌روند؟ آيا هيچ ملتي ادبيات كودكانش را سخيف و بي‌ارزش مي‌داند؟ اگر چنين مردمي در جايي از جهان وجود داشته باشند آيا ضعف و كم‌مايگي ادبيات كودكان در آن‌جا به خود بزرگسالان برنمي‌گردد؟ همه مي‌دانيم كه ادبيات كودكان،نه ساختۀ كودكان كه پرداختۀ بزرگسالان است و كودكان فقط نقش خواننده را بر عهده دارند. پس هر گونه ضعفي كه در اين‌جا ديده شود محصول سستي و كم‌مايگي شاعران، نويسندگان و منتقدان بزرگسال است.
 
موضوع نویسنده

آسو

سطح
0
 
مهمان
Jul
310
779
مدال‌ها
2
در كتاب‌هايي كه ناشران غيرمتخصص براي كودكان چاپ مي‌كنند، چنان بي‌رسمي و بي‌رحمي‌هايي در حق كودكان صورت مي‌گيرد كه مي‌توان از آن به فاجعه و تخريب عمومي تعبير كرد. آنان با آثار ضعيف، بدشكل، بد زبان و بدآموز زبان و روان كودكان را تخريب مي‌كنند. در كتابي كه به تصريح خودشان براي گروه سني الف (دورۀ پيش دبستاني) تهيه شده است از مرگ و مير و جنايت و خيانت سخن مي‌گويند. اعتياد و طلاق و دزدي و زندان را به تصوير مي‌كشند. لغات دشوار به كار مي‌برند، تركيبات و تعبيرات كنايي و چندپهلو مي‌آورند. تصاوير ناهنجار مي‌كشند و آن‌ها را به شكل بيمار‌گونه‌اي با رنگ‌هاي تنفرزا مي‌آميزند. اينان خود نيز نمي‌دانند براي خدمت آمده‌اند يا خيانت؛ رفتار آن‌ها مصداق سخن مولاناست كه گفت:«دوستيِّ بي‌خرد، خود دشمني است» (‌مولانا. 1383: 357‌). قدر مسلم اين است كه چاپ و فروش كتاب در اين وادي آسان‌تر و پرسودتر است و متأسفانه هيچ ارگان و سازماني هم بر كيفيت نشر آثار كودكان نظارت نمي‌كند.
 
موضوع نویسنده

آسو

سطح
0
 
مهمان
Jul
310
779
مدال‌ها
2
در اين ميان و در آشفته‌بازار توليد و فروش كتاب‌هاي غير استاندارد، مؤسساتي هم هستند كه به ظرافت و قداست توليد كتاب براي كودكان و نوجوانان آگاهند و مي‌دانند كه مخاطبان آن‌ها با آن روح پاك و بي‌آلايش و روحيۀ حساس و شكننده، نمي‌توانند هر كتابي را بخوانند؛ از نظر آنان توليد كتاب براي اين مخاطبانِ كم سن و سال نه يك فعاليت تجاري، بلكه رسالتي فرهنگي است. «شوراي كتاب كودك» از جملۀ اين مؤسسات است كه اعضاي محترم آن- در طول چند دهه فعاليت- سهم بزرگي در اعتلاي اين فن شريف داشته‌اند و به حق پايه‌گذار به‌نويسي براي فرزندان ايران هستند. كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان نيز با همه‌ي فراز و فرودهايي كه در كارش بوده و هست تا حدودي بر روش فرخندۀ شورا مي‌رود و ديگراني هم مانند كتاب‌هاي بنفشه و كتاب‌هاي شكوفه.
 
موضوع نویسنده

آسو

سطح
0
 
مهمان
Jul
310
779
مدال‌ها
2
اما نقد ادبيات كودكان چيست و چگونه است؟ نقد كتاب‌هاي كودكان در بعضي جهات با نقد به معناي وسيع كلمه شباهت‌ها و نزديكي‌هايي دارد و به‌تر است بگوييم يكي از شاخه‌ها و شعبه‌هاي نقد ادبي است، اما اين نوع نقد علاوه بر تبعيت از اصول عمومي نقد، ملاك‌هاي خاص خود را هم دارد و منتقد آثار كودكان هم علاوه بر داشتن دانش عمومي نقد، بايد با اين ضوابط و ملاك‌هاي ويژه آشنايي و بر آن‌ها تسلط داشته باشد.

در اين مقاله اصول و معيارهايي براي نقد آثار كودكان و نوجوانان به دست داده شده و سه گروه از كساني كه مستقيماً با كودكان و ادبيات آن‌ها سر و كار دارند از آن بهره‌مند خواهند شد:

گروه اول اوليا و مربيان هستند كه‌ براي انتخاب كتاب خوب معيارهايي به دست مي‌آورند.
 
موضوع نویسنده

آسو

سطح
0
 
مهمان
Jul
310
779
مدال‌ها
2
گروه دوم توليدكنندگان كتابند. بسياري از كساني كه در كار توليد كتاب براي كودكان هستند ضوابط اين كار را نمي‌دانند. نويسنده‌اي كه نمي‌تواند براي بزرگسالان رمان يا داستان كوتاه بنويسد به داستان‌نويسي براي كودكان روي مي‌آورد. شاعري كه در تجربه‌هاي نوين شعري و رسيدن به صف پيشگامان عرصۀ شعر، شكست خورده، بدون اين‌كه درك صحيحي از عوالم كودكان داشته باشد و بدون آگاهي از شرايط شعر كودك، كلماتي ناهمگون را در قالب نظمي سست به عنوان شعر تحويل ناشر مي‌دهد. و بالاخره ناشري كه خواسته يا ناخواسته وارد عرصۀ كتاب‌سازي براي كودكان شده، چون چاپ كتاب در اين حوزه را بي‌خطر و كم دردسر مي‌بيند با جرأت و بي‌باكي خود را ناشر آثار كودكان و نوجوانان معرفي مي‌كند و هر اثري را از هر مقوله با برچسب كتاب كودك روانۀ بازار مي‌كند.

گروه سوم منتقدان ادبيات كودكان هستند. اگر منتقدي در اين حوزه وجود داشته باشد، بايد با اطلاع از جنبه‌هاي گوناگون ادبيات كودكان و آشنايي با روانشناسي رشد، راهنماي سخت‌كوشِ گروه اول و ناظر سخت‌گيرِ گروه دوم باشد.
 
موضوع نویسنده

آسو

سطح
0
 
مهمان
Jul
310
779
مدال‌ها
2
نوشتن براي كودكان و نوجوانان با نوشتن براي بزرگسالان تفاوت دارد. كتابي كه براي بزرگسالان چاپ مي‌شود، هم براي جوانان بيست الي سي سال قابل خواندن است و هم براي افرادي كه در رده‌هاي سني بالاتر هستند مثل پنجاه يا شصت و يا بيش‌تر ؛ به همين دليل است كه مي‌بينيم كتابي براي رده‌هاي مختلف سني بزرگسالان منتشر نمي‌شود كه مثلاً روي كتابي بنويسند: مخصوص مخصوص ميانسالان و يا پيران و يا كدام گروه پيران. حتي اگر كتابي براي يك گروه از اينان (مثلاً جوانان) چاپ شود خواندن آن براي گروه ديگر (ميانسالان يا پيران) مضر نيست و ممنوع نمي‌شود. چون اعتقاد عمومي بر آن است كه بزرگسالان به درجه‌اي از دانايي و خردورزي و شعور اجتماعي رسيده‌اند كه با خواندن مطلبي سست يا حتي زيان‌بخش، گمراه نمي‌شوند. ولي در ميان كودكان و نوجوانان اين‌چنين نيست و آنان با خواندن مطالب منحرف كننده خيلي زود تحت تأثير قرار مي‌گيرند و به مشابه‌سازي رفتاري روي مي‌آورند.

كارشناسان فن تعليم و تربيت، كودكان و نوجوانان را بر اساس نوع نيازها و توانايي‌هايي كه در هر مقطع از زندگي خود دارند به پنج گروه سني تقسيم كرده‌اند تا آثاري كه براي آنان ارائه مي‌گردد با رعايت بايدها و نبايدهاي هر گروه سني تهيه شود.

گروه‌هاي سني كودكان و نوجوانان به قرار زير است:

گروه سني الف (دورۀ پيش دبستاني)

گروه سني ب (سه سال اول دبستان)

گروه سني ج (دو سال پاياني دبستان)

گروه سني د (سه سال اول متوسطه)

گروه سني هـ (سه سال دوم متوسطه)

لازم است گروه سني مخاطبان روي جلد يا در صفحۀ عنوان نوشته شود تا خريدار به آساني بتواند كتاب مناسب را تهيه كند. بعضي ناشران يا گروه سني را مشخص نمي‌كنند يا روي كتاب مي‌نويسند«براي همۀ گروه‌هاي سني» و روشن است كه در هر دو مورد قصد فريبكاري و سودجويي وجود دارد.
 
بالا پایین