ما در «راه زندگی » ، نیازمند همراهیم . دوستان، می توانند بعضی از همراهان ما باشند و «دوستی » می تواند کمکی برای بهتر پیمودن این مسیر باشد، چه در زمینه دانش آموزی و علم آموزی، چه زندگی و معیشت، چه بعد فکری، روحی و اخلاقی .پس انتخاب یک همراه خوب میتواند یکی از مهم ترین انتخاب های زندگی باشد . من در این انشا و تحقیق به بررسی انتخاب و اهمیت دوست در ادبیات و احادیث میپردازم.
انشا آزاد صفحه ۵۵ نگارش هفتم
بسم الله الرحمن الرحیم
آنان که نمی توانند با کسی «طرح دوستی » بریزند و دیگران دوست ندارند با آنان همدم و همنشین و همراه شوند،
اغلب به نقطه ضعف ها و خصلت های اخلاقی ایشان برمی گردد که عامل گریز یانفرت یا جذب نشدن دیگران است .
شاید نوع رفتار و اخلاق خوب باید، یکی از این عوامل باشد . از قدیم گفته اند که
دکان عسل فروش بداخلاق، خلوت و بی مشتری است و دکان سرکه فروش خوش اخلاق، پرمشتری .
یعنی فقط نوع کالای مورد عرضه نیست که عامل جذب یا دفع است، بلکه کیفیت عرضه و نوع برخورد هم مؤثر است .
چه قدر شیرین است این سخن حکیمانه مولا علی (ع) که فرمود:
«اعجز الناس من عجز ع*ن اکتساب الاخوان و اعجز منه من ضیع من ظفربه منهم;
ناتوان ترین مردم کسی است که از دوست یابی ناتوان باشد و ناتوان تر از او کسی است که دوستانش رانتواند نگه دارد .»
انشا ازاد با موضوع دوست و همنشین خوب و بد
و چقدر زیبا سعدی این مفهوم را چنین بازگو کرده است که: «دوستی را که به عمری فرا چنگ آرند، نشاید که به یک دم بیازارند .»
پس، هم یافتن دوست و داشتن روحیه جمعی و همکاری و همراهی و همدلی و همدردی مهم است و یک «هنر» محسوب می شود .
و دوستی ها و تحکیم رابطه ها و تقویت پیوندها .
به خصوص، دوستان خوب و با کمال دوران دانشجویی را نباید به این سادگی فراموش کرد و از دست داد .
این هم از حرف های کهنه و در عین حال نو و به روز است
که دوستی با هر ک.س نشاید و دوستی با بدان نباید و دوستی های بر سر هوس نپاید
و این که دوست خوب و بد داریم و:
همنشین تو از تو به باید ، تا تو را عقل و دین بیفزاید
ضروری است که «دوست » را از «دوست نما» بشناسیم
و از آنان که اهل تملق و ریا و دورویی و نقش بازی کردن و چاپلوسی و اهل بردن دل و دین اند، بپرهیزیم
و به دوستی تکیه و اعتماد کنیم که بتواند تکیه گاه ما باشد،
نه آن که خودش هم بی ریشه و پوک و سست و بسته به جای دیگر باشد!