سعیدیراد به تجلیل از دیگر دستاندرکاران چاپ کتابهای شعر اشاره و اضافه کرد: بجاست که از میان ناشران کتابهای شعر هم داوری و ارزیابی صورت گیرد و ناشران استانی و کشوری معرفی و انتخاب شوند. حتی میتوان انجمنهای شعری شهرها و استانهای مختلف را نیز از این منظر بررسی کرد و مورد تقدیر قرار داد.
چرا جشنواره شعر فجر خنثی است؟
به نظر میرسد جشنواره شعر فجر که امسال شانزدهمین دوره خود را برگزار میکند، پس از گذشت 16 سال همچنان نیازمند بازبینی در نحوه برگزاری است. جشنواره شعر فجر طی دورههای مختلف، تجربیات متعددی را پشت سر گذاشته، اما هنوز به بلوغ کافی نرسیده است؛ جشنوارهای که میتوانست به عنوان یک جشنواره تعیینکننده در حوزه شعر در کشور مطرح شود، حتی نتوانسته مخاطبان اصلی خود، یعنی شاعران، را اقناع کند. غلامرضا کافی، استاد دانشگاه شیراز و شاعر، در این نشست یکی از دلایل عدم معرفی این جشنوراه را برگزاری جشنوارههای همسو، همعرض و همارج با جشنواره شعر فجر در کشور میداند. او ضمن اشاره به این نکته گفت: سطح نه چندان متعالی جایزه آن، حتی از نظر مادی، آن را به برند تبدیل نکرده است؛ که اگر این جشنواره برند میشد، جبران میزان جایزه هم میشد.
او ادامه داد: به جای گامبندی و افزایش سطح سالانه و تنوع گونههای آن، سالانه ذوقی متفاوت به کار گرفته میشود و سامان یکسان و رویهای واحد تاکنون در کار نبوده است. مرز زمان در جایزه مشخص نیست و به نظر میآید باید در آفرینشِ روز و روزآمد و در مفهوم معاصر مطرح باشد که نیست. دست کم در قسمت «درباره شعر» اینگونه نیست.
این استاد دانشگاه شیراز یادآور شد: بهتر است مثل سینما و جشنواره فیلم فجر، به زیر تقسیمهای متعدد بخش شود، تا هم ابهت کار بهتر باشد و هم جزءنگرانهتر بتوان انتخاب کرد و هم کار انتخابها دقیقتر صورت گیرد. داوری هم به تعارفِ توزیع گرفتار است؛ بدین معنی که به برخی اشخاص و بعضی شهرها حتماً باید بهره و حصهای برسد. از تجربههای گذشته، به دلیل تغییر دبیر، نیز گاه فاصله افتادن بین سنوات، به خوبی استفاده نمیشود.
جشنواره شعر فجر و باز شدن دریچههای جدید به روی شعر فارسی
با این حال، جشنواره شعر فجر توانسته طی 16 سال گذشته دریچههای جدیدی به روی ادبیات فارسی بگشاید. از جمله این موارد، میتوان به معرفی چهرههای نو و موفق از جامعه فارسیزبانان اشاره کرد. این امر موضوعی بود که محمدکاظم کاظمی، دبیر یازدهمین دوره جشنواره شعر فجر به آن اشاره کرد. او در این رابطه گفت: جشنواره بینالمللی شعر فجر را میتوان جشنواره شعر زبان فارسی دانست؛ زیرا ما در هیچجایی خارج از ایران و جز این جشنواره، جشنواره دیگری که تمام قلمرو زبان فارسی را در خود دربر بگیرد، نداریم. از دیرباز در جشنواره فجر این موضوع مد نظر بوده که فقط به شعر فارسی ایران توجه نکند و به تمام شاعران از قلمروهای گوناگون در آن حضور داشته باشند.
شعر , جشنواره شعر فجر , شعر فارسی , علیرضا قزوه ,
او ادامه داد: البته در برخی از دورهها این موضوع پررنگتر بوده است که از این میان میتوان به اولین دوره جشنواره با دبیری علیرضا قزوه اشاره کرد. در این دوره بسیاری از شاعران از داخل افغانستان دعوت و تجلیل شده بودند. دوره دیگر، جشنواره یازدهم بود که در آن بخش ویژهای برای ارزیابی شعر 10 سال اخیر افغانستان در نظر گرفته شده بود. در این دوره یک دبیر غیر ایرانی برای جشنواره در نظر گرفته شده و اختتامیه نیز در مشهد که یکی از مراکز مهم مهاجران افغانستانی است، برگزار شد.
نغمه مستشار نظامی، شاعر، نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه کشوری که شعر هنر اول آن است، جای جشنوارهای مانند جشنواره شعر فجر خالی بود، گفت: به همین دلیل از تمام کسانی که بانی برگزاری این جشنواره بودند، تشکر میکنم. مسیر طی شده فراز و فرودهایی داشته است؛ اما در این میان محاسن بیشتر از انتقاداتی است که میتوان به آن وارد کرد. از جمله ویژگیهای جشنواره این است که محدود به طیف خاصی نبوده و برگزیدگان از طیفهای متنوع حضور داشتهاند.
میلاد عرفانپور، شاعر، نیز در ادامه این نشست گفت: جشنواره شعر فجر که سالها جایش بین دیگر جشنوارههای معتبر فجر در سایر رشتهها خالی بود، به ابتکار دکتر قزوه در دهه 80 مسیر نویی برای بازطراحی جایگاه اصیل شعر در حوزه خطمشیگذاری شد. این جشنواره در این سالها فراز و نشیبهای زیادی را از سر گذراند و پس از حذف نامهربانانه و بیانصافانه شعر از کتاب سال، به نوعی بار آن رویداد را نیز بر دوش کشید.
او ادامه داد: در بسیاری از این سالها به خصوص در سالهای اخیر، یکی از نقاط ضعف این جشنواره کمتوجهی به هویت گفتمانی جشنواره و اعتبار محتوایی آن بوده است و همچنین کمعنایتی به لزوم تفکیک قوالب نو و سنتی. در جشنواره سال جاری به نوعی در رفع این کاستیها اقداماتی در حال انجام است که امیدوارم به نتیجه بهتری منتج شود.
امیدی برای خوبان پارسیگو
مهدی باقرخان، از شاعران فارسیگوی کشور هندوستان، نیز در ادامه این نشست ارزیابی خود از جشنواره بینالمللی شعر فجر را اینگونه گفت: اینجانب طی بیش از یک دهه اخیر، دو الی سه نوبت این فرصت طلایی را داشتم که از نزدیک شاهد جلوههای شعر و ادبیات ارزشی و سازندگیهای انقلاب و دفاع مقدس ایران و پارسیسرایان جهان در جشنواره شعر فجر باشم. برای امثال ما جشنواره شعر فجر معرفیکننده استعدادهای خوبان پارسیگو در سراسر جهان بهویژه ایران بوده است.