تعریف خانواده از دیدگاه سگالن.
مناسبتر آن است که برای آشنایی بیشتر با مفهوم خانواده، به جای ارائه تعریفی جامع، به بررسی گونههای مختلف خانواده و تعاریف آنها بسنده کنیم.
در همین باره، سگالن مینویسد: «بهجای این که در قالب واژگانی دقیق، همیشه از خانواده سخن بگویم، اصطلاحاتی را بهکار خواهم گرفت که به نظر میرسند این نهاد را در جنبه خاصی که مورد بررسی است، به روشنترین وجهی تعریف میکنند و بههمین منظور، از اصطلاحاتی چون خانواده تک هستهای، گروه خانگی و روابط خویشاوندی استفاده خواهم کرد». این بررسی، در دو مقطع زمانی صورت میگیرد:
پیش از انقلاب صنعتی: در دوران پیش از انقلاب صنعتی، از چند ویژگی و مؤلفه اصلی تشکیل شده است. مهمترین مؤلفهها و ویژگیهای خانواده در این دوران را که بعدها در دوران صنعتی با چالش روبهرو شد میتوان در این محورها خلاصه کرد:
محور اول پیمان زناشویی رسمی و مورد پذیرش جامعه، میان یک زن و مرد.
محور دوم روابط جنسی و زیستی(تولید مثل) میان زن و شوهر.
محور سوم تشکیل روابط و مناسبات نسبی(واقعی یا قراردادی)، سببی و خویشاوندی.
محور چهارم کارکردهای فرازیستی(مانند کارکردهای آموزشی و تربیتی، اقتصادی، روانی و عاطفی).
مطرح ترین اشکال خانواده در دوران پیش از انقلاب صنعتی، که عناصر و مؤلفههای یاد شده، در آنها به چشم میخورد، به شرح ذیل است:
1. خانواده هستهای و گسترده, ویلیام جی گود خانواده هستهای را به «واحدی بنیادی که از یک زن و شوهر و فرزندان تشکیل شده است»، معنا کرده است. گفتنی است که بروس کوئن در کتاب درآمدی به جامعه شناسی و استفان مور در دیباچهای بر جامعه شناسی تعریفی مشابه ارائه داده اند گرهارد لنسکی در کتاب جامعههای انسانی، پا را اندکی فراتر گذاشته و در تعریف خانواده هستهای میگوید: «معمولاً تشکیل شده است از یک مرد، زن یا زنان او و فرزندان مجرد آنان».