جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

متفرقه خانواده

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته جامعه شناسی توسط DLVAN با نام خانواده ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 223 بازدید, 5 پاسخ و 0 بار واکنش داشته است
نام دسته جامعه شناسی
نام موضوع خانواده
نویسنده موضوع DLVAN
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط DLVAN
موضوع نویسنده

DLVAN

سطح
3
 
کاربر ویژه
کاربر ویژه انجمن
Sep
1,080
5,381
مدال‌ها
5
مفهوم خانواده در جامعه شناسی.
پیشتر از این، گروهی از محققان علوم اجتماعی، خانواده را به «گروهی از افراد که روابط آنان با یکدیگر بر اساس هم‌خونی شکل می‏‌گیرد و نسبت به‌هم خویشاوند محسوب می‏‌شوند» تعریف کرده بودند. گروهی دیگر از جامعه شناسان، برای تعمیم خانواده به گونه‌‏ای که افزون بر روابط هم‌خونی، مواردی هم‌چون فرزندپذیری و پذیرش‌‏های اجتماعی و قراردادی را نیز در برگیرد، خانواده را این گونه تعریف کردند: «گروهی است متشکل از افرادی که از طریق پیوند زناشویی، هم خونی یا پذیرش، با یکدیگر به عنوان شوهر، زن، مادر، پدر، برادر، خواهر و فرزند در ارتباط متقابلند و فرهنگ مشترکی پدید آورده و در واحد خاصی زندگی می‏کنند».
 
آخرین ویرایش:
موضوع نویسنده

DLVAN

سطح
3
 
کاربر ویژه
کاربر ویژه انجمن
Sep
1,080
5,381
مدال‌ها
5
سه تعریف مهم!
دیگر صاحب نظران نیز در حوزه‌‏های مختلف علوم انسانی، تعاریف و تعابیر مشابهی در تعریف خانواده به کار برده‏‌اند، برای نمونه، به سه تعریف دیگر اشاره می‌‏شود:
۱.خانواده ترکیبی از افرادی است که از راه خون، زناشویی، و یا فرزند‌پذیری، با یکدیگر ارتباط می‏‌یابند و طی یک دوره زمانی نامشخص، با هم زندگی می‏‌کنند.
2.خانواده پیوندی است که با نهاد ازدواج، یعنی صورتی از روابط جنسی، که به تصویب جامعه رسیده، مرتبط است.
3. خانواده گروهی اجتماعی است که بزرگ‌سالان آن (مذکر و مؤنث) از نظر جنسی، با هم زندگی می‌‏کنند و از نظر اقتصادی، همکاری دارند و دارای یک بچه یا بیشتر هستند.
 
موضوع نویسنده

DLVAN

سطح
3
 
کاربر ویژه
کاربر ویژه انجمن
Sep
1,080
5,381
مدال‌ها
5
قدر مشترک این گونه تعاریف را می‌‏توان در سه محور خلاصه کرد:
1. خانواده بر مبنای ازدواج بین دو جنس مخالف شکل می‏‌گیرد.
2. روابط نسبی(قرار دادی یا واقعی) یا سببی بین اعضای آن وجود دارد.
3. افزون بر کارکردهای زیستی(تولید مثل)، کارکرد‏های آموزشی، تربیتی و اقتصادی نیز برای آن متصور است.
با این حال، نگاهی گذرا به سیر تصورات خانواده، نشان می‌‏دهد که این نهاد کهن، در عمر طولانی خود به ویژه در دوران معاصر دست خوش چنان تغییراتی شده است که مشکل بتوان تعریفی جامع از آن ارائه داد.
 
موضوع نویسنده

DLVAN

سطح
3
 
کاربر ویژه
کاربر ویژه انجمن
Sep
1,080
5,381
مدال‌ها
5
تصور قالب از خانواده.
تصور قالبی ما از خانواده، که از یک شوهر، همسر و فرزندانشان ترکیب می‌‏شود، با توجه به ساختار خانواده در سراسر تاریخ بشر، تصور چندان درستی نیست. بر این اساس، تعریف خانواده، امری سهل و ممتنع است. سهل است به علت تصور قالبی که از خانواده، حتی در ذهن خواص وجود دارد و آن را ترکیبی از شوهر، همسر و فرزندان می‏‌پندارد؛ و ممتنع است به سبب گونه‌‏های بی‏‌شمار و متفاوتی که قدر مشترک آن‌ها، تنها اطلاق نام «خانواده» است و جز آن، قدر مشترک دیگری ندارند. به همین دلیل، مارتین سگالن معتقد است که جامعه شناسی معاصر ناگزیر است که در تعریف خانواده، تا حدودی محتاطانه وارد عمل شود؛ زیرا «خانواده» واژه‏ای با معانی متعدد است و از یک چارچوب مفهومی، که قادر به تعریف حیطه گسترده پدیده‏‌های خانوادگی باشد، محروم است. در واقع، جامعه شناسان معاصر از ارائه یک تعریف کلی درباره خانواده پرهیز می‌‏کنند؛ زیرا ارائه تعریفی جامع که همه مصادیق خانواده را از خانواده سنتی گرفته تا مواردی که در عصر جدید، نام خانواده گرفته‏اند، مانند روابط زناشویی خارج از چارچوب رسمی، زندگی‏‌های مشترک هم‌جنس‌ها، خانواده‏‌های تک والدینی را در برگیرد، ممکن نمی‌دانند.
 
موضوع نویسنده

DLVAN

سطح
3
 
کاربر ویژه
کاربر ویژه انجمن
Sep
1,080
5,381
مدال‌ها
5
تعریف خانواده از دیدگاه سگالن.
مناسب‌تر آن است که برای آشنایی بیشتر با مفهوم خانواده، به جای ارائه تعریفی جامع، به بررسی گونه‏‌های مختلف خانواده و تعاریف آن‏ها بسنده کنیم.
در همین باره، سگالن می‌‏نویسد: «به‌جای این که در قالب واژگانی دقیق، همیشه از خانواده سخن بگویم، اصطلاحاتی را به‌کار خواهم گرفت که به نظر می‏‌رسند این نهاد را در جنبه خاصی که مورد بررسی است، به روشن‌ترین وجهی تعریف می‌‏کنند و به‌همین منظور، از اصطلاحاتی چون خانواده تک هسته‌‏ای، گروه خانگی و روابط خویشاوندی استفاده خواهم کرد». این بررسی، در دو مقطع زمانی صورت می‏‌گیرد:
پیش از انقلاب صنعتی: در دوران پیش از انقلاب صنعتی، از چند ویژگی و مؤلفه اصلی تشکیل شده است. مهم‌ترین مؤلفه‏‌ها و ویژگی‏‌های خانواده در این دوران را که بعد‏ها در دوران صنعتی با چالش روبه‌رو شد می‏‌توان در این محورها خلاصه کرد:
محور اول پیمان زناشویی رسمی و مورد پذیرش جامعه، میان یک زن و مرد.
محور دوم روابط جنسی و زیستی(تولید مثل) میان زن و شوهر.
محور سوم تشکیل روابط و مناسبات نسبی(واقعی یا قراردادی)، سببی و خویشاوندی.
محور چهارم کارکردهای فرازیستی(مانند کارکردهای آموزشی و تربیتی، اقتصادی، روانی و عاطفی).
مطرح ترین اشکال خانواده در دوران پیش از انقلاب صنعتی، که عناصر و مؤلفه‏‌های یاد شده، در آن‏‌ها به چشم می‏‌خورد، به شرح ذیل است:
1. خانواده هسته‌‏ای و گسترده, ویلیام جی گود خانواده هسته‌‏ای را به «واحدی بنیادی که از یک زن و شوهر و فرزندان تشکیل شده است»، معنا کرده است. گفتنی است که بروس کوئن در کتاب درآمدی به جامعه شناسی و استفان مور در دیباچه‏ای بر جامعه شناسی تعریفی مشابه ارائه داده اند گرهارد لنسکی در کتاب جامعه‌‏های انسانی، پا را اندکی فراتر گذاشته و در تعریف خانواده هسته‏ای می‏گوید: «معمولاً تشکیل شده است از یک مرد، زن یا زنان او و فرزندان مجرد آنان».
 
موضوع نویسنده

DLVAN

سطح
3
 
کاربر ویژه
کاربر ویژه انجمن
Sep
1,080
5,381
مدال‌ها
5
کامل‌ترین تعریف از خانواده
شاید کامل ترین تعریف را آنتونی گیدنز ارائه داده باشد. در تعریف او، خانواده هسته‌‏ای، «خانواده‏ای است که در آن، یک زوج متأهل(یا یکی از والدین) با فرزندان خود یا کودکانی که به فرزندی پذیرفته، زندگی می‏‌کنند» جامعه شناسان، خانواده هسته‏ای را کهن ترین و در عین حال، شایع‌ترین نوع خانواده می‌‏دانند. پس از انقلاب صنعتی، فرهنگ مردم اغییراتی داشته و در پی آن تعریف خانواده هم تغییر خواهد کرد، تغییر ناخوشایند.
 
بالا پایین