جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

آموزشی داستانک‌نویسی

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته جمع‌آوری نکات توسط MHP با نام داستانک‌نویسی ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 377 بازدید, 2 پاسخ و 1 بار واکنش داشته است
نام دسته جمع‌آوری نکات
نام موضوع داستانک‌نویسی
نویسنده موضوع MHP
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط MHP
موضوع نویسنده

MHP

سطح
10
 
[ معاونت کل ]
پرسنل مدیریت
معاونت کل انجمن
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,327
46,984
مدال‌ها
23
...:::...
...:::داستانک و انواع آن:::...

از داستانک تعریف جامعی ارائه نشده است. در ایران زمانی به اسم «چیزها» و بعد به اسم «گلبوته‌ها» شهرت یافت. آنچه مسلّم است، داستانک‌نویسی به شیوه‌ای که امروزه با نام و عنوان جدید و به عنوان قالبی مستقل رایج شده، پدیده‌ای نو است و باید در رابطه با جریان مینی‌مال که «به معنای حداقل‌گرایی» است، به آن پرداخت و شاید منافاتی نداشته باشد که با اندکی اغماض، آن را نه گونه‌ای دیگر بلکه ادامه همان حکایت‌هایی بدانیم که از دیرباز در میان ملل مختلف، به‌ویژه در مشرق زمین، رواج داشته است.

در اینکه چند سال از عمر چهارصد ساله داستان سهم داستانک‌نویسی - به عنوان قالبی مستقل - می‌شود حرف‌ها و سخن‌ها گوناگون است و این مبحث را که بیشتر در حوزه بحث‌های تاریخی داستان و داستانک‌نویسی است، با توجّه به ماهیّت این مقاله (که در مورد انواع داستانک و تمرین داستانک‌ نویسی در کلاس‌های انشاست)، به‌وقت و مقاله‌ای دیگر وا می‌گذاریم و به همین مقدار بسنده می‌کنیم که «اوّلین جستار تئوریک درباره داستان کوتاه که به قلم ادگار آلن‌پو نوشته شده است، مبنای مهمّی در تکوین ساختار داستان‌های مینی مالیستی به حساب می‌آید.گروهی از منتقدان ادبیات داستانی، این مقاله آلن‌پو را اولین بیانیه غیررسمی مینی‌مالیست‌ها محسوب کرده‌اند؛ بی‌آنکه تأثیر آثار کسانی چون روبرت والترز، فرانتس کافکا، برتولت برشت و ساموئل بکت را در پدید آمدن آن و یا آنتوان چخوف و ارنست همینگوی را در تکوین ساختار داستان‌های مینی‌مالیستی نادیده بگیرند».

میکروفیکشن که بین ۱۰ تا ۳۰۰ کلمه و فلش فیکشن که بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ کلمه است دو گونه رایج از انواع داستان‌های مینی‌مال و یا به‌عبارتی داستانک هستند که متفاوت با داستان‌هایی است که داستان کوتاه نامیده می‌شوند و تعداد کلمات آن‌ها را در حد معمول بین هزار تا چهار هزار کلمه نوشته‌اند. با وجود این، صرف‌نظر از این تقسیم‌بندی، تشخیص داستان کوتاه از داستانکِ نوع دوم (فلش فیکشن) چندان راحت و شاید در مواردی اصلاً ممکن نیست.
 
موضوع نویسنده

MHP

سطح
10
 
[ معاونت کل ]
پرسنل مدیریت
معاونت کل انجمن
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,327
46,984
مدال‌ها
23
با توجه به آنچه بیان شد، انواع داستانک را می‌توان به شرح زیر معرفی کرد:

میکروفیکشن (داستان کوتاهِ کوتاهِ کوتاه: (بین ۱۰ تا ۳۰۰ کلمه).
داستانک
فلش فیکشن (داستان کوتاه کوتاه): (بین 300 تا 1000 کلمه).


از این تقسیم‌بندی چنین برمی‌آید که حجم کم داستانک و به عبارتی شدّت ایجاز، اصلی‌ترین و اساسی‌ترین مؤلّفه داستانک است و به تعبیر رابرت براونینگ «کم هم زیاد است»؛ یعنی برای نوشتن داستانک هر چه کم هم گفته شود، زیاد است یا فقط چیزی را باید نوشت که لازم و ضروری است. کلام یا کلمه اضافی نه‌تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه بر مشکلات می‌افزاید. چون اساساً اغلب افرادی که به خواندن داستانک روی می‌آورند، اگر نگوییم همیشه، دست‌کم در همان لحظه‌ای که به خواندن این‌گونه ادبی مشغول‌اند، حوصله زیاده‌خوانی و کش و قوس دادن اصل مطلب را ندارند. چنین افرادی در ظرف چند دقیقه می‌خواهند به اصل مطلب برسند.

برای نوشتن داستانک، آشنایی با اصول داستان‌نویسی شرط لازم نیست امّا شناخت این اصول می‌تواند در پیشرفت کار و بهتر شدن اثر تا حدّ زیادی به نویسنده کمک کند؛ به شرط اینکه به جای تمرین نوشتن داستانک، همه همّت خود را صرف یادگیری این اصول نکند. به عبارتی، برای موفّقیّت در امر نوشتن بیش و پیش از هر چیز باید به تمرینِ نوشتن پرداخت نه یادگیریِ اصول نوشتن. البته صبر و حوصله داشتن، خواندن نوشته‌های خوب و تدبّر در آن‌ها نیز در کنار تمرین نوشتن می‌تواند موجب توفیق روزافزون ما در امر داستانک‌نویسی باشد. نوشته‌ها فرزندان اندیشه‌های ما هستند. اگر با این فرزندان رفتار مناسب نشود، درست تربیت نخواهند شد و ممکن است قبل از اینکه به سنِّ بلوغ برسند، دچار انحراف گردند و یا به‌خاطر ابتلا به ویروس وسواس نوشتن، دیر یا زود از چرخه زندگی روزمره ما خارج شوند.


در ادامه، چند توصیه لازم در مورد چگونگی نوشتن داستانک را می‌آوریم.
 
موضوع نویسنده

MHP

سطح
10
 
[ معاونت کل ]
پرسنل مدیریت
معاونت کل انجمن
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,327
46,984
مدال‌ها
23
چند توصیه لازم در مورد داستانک‌نویسی:

با بررسی داستانک‌های موفّق پی می‌بریم که برای نوشتن داستانک بهتر است:

۱- مقدّمه‌چینی نکنیم؛

۲- داستانک را از بطن اتّفاق آغاز کنیم؛ برای مثال، مردی در حال دویدن است و بمبی در مسیر حرکت او قرار دارد. شرح بیشتری از جزئیات لازم نیست. خواننده خودش می‌تواند جاهای خالی داستان را پر کند؛

۳- یک معمای کوچک جذّابیت داستان را تا انتها حفظ می‌کند؛ خواننده داستان ما تا حد ممکن نباید از ابتدا حدس بزند که چه حادثه‌ای در حال شکل‌گیری است و لازم است سؤال معروف «بعد چه خواهد شد» از ابتدا تا انتهای داستانک ذهن او را به خود مشغول کند.

۴- از ارجاعات بینامتنی استفاده کنیم؛ یعنی با بهره‌گیری از ارجاع به داستان‌های مشهور (مثل لیلی و مجنون و ...) و اتّفاقات مورد توجه (مثل انفجار برج‌های دوقلو)، می‌توانیم از به کار بردن کلمات و توضیحات اضافی پرهیز کنیم.

۵- سعی کنیم پایان داستانک ما پر‌کشش باشد و حرف اصلی را در پایان آن بزنیم؛

۶- داستانک فضای کافی برای شخصیت‌پردازی و توصیف‌های پرکش و قوس ندارد؛ پس بهتر است از شخصیت‌پردازی و توصیف‌هایی که حوصله خواننده کم حوصله داستانک را سر می‌برد، بپرهیزیم. همچنین باید توجّه داشته باشیم که شخصیت‌های داستانک معدود و اغلب ایستا هستند؛ چون پرداختن به شخصیت‌های زیاد و پویا در حجم کم داستانک مقدور نیست و امکان تغییر شخصیت در اشخاص داستانک تقریباً وجود ندارد.
 
بالا پایین