هر چند در شعر همه شاعران، می توان عناصری را یافت که سبب تمایز کلام از سخن عادی می شود، شیوه استفاده همه از این عناصر یکسان نیست. مثلاً عنصر خیال، یکی از ابزارهای عمده بیان شاعرانه است امّا از میان چند شاعر همدوره، ممکن است یکی به تشبیه گرایش بیشتری داشته باشند، یکی به استعاره و دیگری به مجاز.
منظور از سبک یک شاعر، مجموعه ویژگیهایی است که شعرش را از عامه شاعران آن روزگار، متمایز می کند. یک ویژگی سبکی، دو شاخص عمده دارد:
انحراف از هنجار (انحراف از نُرم)
بسامد
● زندگینامه شعرای نامی ایران:
▪ عطار
فرید الدین عطار کدکنی نیشابوری متخلص به عطار ۵۳۷-۶۲۷ ه . ق متولد کن و متوفی یکی از بزرگترین عرفا شعرا و نویسندگان ایران در قرن ۶ ه. ق و اوایل قرن ۷ ه. ق از ابتدای کار او اطلاعی در دسترس نیست و بنابر برخی روایات وی در اوایل عمر در نیشابور دکان عطاری داشت وپس از آنکه از معالجه بیماران دست می کشید به تحقیق شعر و اصول عرفان می پرداخت. به هر حال مسلم است که در عرفان از پیروان مجدالدین بغدادی عارف قرن ششم بوده است. عطار پس از آنکه در عرفان به مراحل کمال رسید به نیشابور بازگشت و در زادگان خود در حمله مغولان به قتل رسید.
عطار به کثرت شعر و تالیفات مشهور است تعداد نوشته های او را مجموعا (از نظم و نثر) بعدد سوره های قرآن ۱۱۴ کتاب به وی نسبت داده اند که مقداری از آنها موجود و بقیه از بین رفته ست و مشهورترین آثار او به نام تذکره الاولیا است که به نثر فارسی نوشته شده پس از آن منطق الطیر است که شامل پنج هزار بیت است. عطار در بیان معانی صوفیانه زبانی گیرنده و بیانی روان و موثر دارد و بهمین سبب اشعار عطار را در اصطلاح صوفیه تایانه سلوک گویند. مولوی به اشعار عطار و مقام بزرگ او در تصوف اعتراف داشت و می گفت :عطار روح بود و سنائی دو چشم او ما از پی سنائی و عطار آمدیم.
هفت شهر عشق را عطار گشت ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم.
▪ فردوسی
حکیم ابوالقاسم منصور بن حسن فردوسی متخلص به فردوسی ۱۳۳۰/۱۳۲۹ - ۴۱۱/۴۱۶ ه . ق متولد در قریه با÷طوس ؛ متوفی طوس یکی از بزرگترین سخنسرایان و شعرای زبان فارسی و زنده کننده تاریخ ایران باستان. وی از ملاکین طوس بود. دردوران حیاتش دولت سامانی روبه ضعف نهاد و در نتیجه غلامات ترک قدرت یافته و هریک بر مسندی تکیه کرده بودند. مشاهده این اوضاع فردوسی را رنج می داد و در نتیجه همین رنج ها شاهنامه را به نظم در آورد. فردوسی بین سی و پنج تا چهل سال بیشتر نداشت که دقیقی شاعر حماسه پرداز و هم ولایتی او که نظم روایات ملی ایران را چند سال پیش آغاز کرده بود در سن جوانی به دست غلامش کشته شد و فردوسی بر آن شد تا کار نیمه تمام او را دنبال کند. هنگامی که فردوسی تقریبا پنجاه و هشت ساله بود و متجاوز از دو ثلث کتاب خود را به نظم در اورده بود محمود غزنوی به سال ۳۸۷ ه . ق به جای پدر نشست و به تشویق شاعران همت گماشت. فردوسی که بر اثر مرور زمان املاک خود را از دست داده بود. فردوسی به دو دلیل تصمیم می گیرد که کتاب خود را به نام محمود کند: یکی آن که با استفاده از نام محمود و امکانی که او برای نسخه برداری از روی کتاب در اختیار می گذاشت کتاب او از گزند حوادث حفظ شود و دیگر آنکه او هم به مانند بسیاری از شاعران دیگر از ثمره عمر خود بهره مند شود. اما به دلایل مختلف کتاب مقبول طبع سلطان غزنه واقع نشد و فردوسی ناکام و رنجیده خاطر سالهای آخر عمر را در تنگدستی و ضعف و بیماری گذراند. چنان که از شاهنامه بر می آید. فردوسی طبعی لطیف و خوبی پاکیزه داشت.سخن او از دروغ و بدگویی و چاپلوسی به درو بود و تا می توانست الفاظ ناروا و دور از اخلاق و ادب به کار نمی برد به طوری که شاهنامه را از این حیث باید اخلاقی ترین و پاک ترین و شایسته ترین اثر منظوم فارسی دانست. این شاهکار بزرگ شعر فارسی به حدی در ادبیات جدید ملل مورد توجه قرار گرفته که به اغلب
زبان های معروف ترجمه شده است.
▪ نظامی گنجوی
جمال الدین ابومحمد الیاس بن یوسف بن زکی متخلص به نظامی ۵۳۵ - ۶۱۴ ه . ق حکیم و جهانگرد و شاعر و دانستانسرای پارسی گوی در قرن ۶ ه . ق از مردم گنجه بود و در این شهر می زیست و در هیمن شهر وفات یافت. از زندگانی وی اطلاعات دقیق و مفصلی در دست نیست. آنچه مسلم است او تمام عمر خو را در گنجه گذرانیده است. از شاعران معاصر خود فقط با خاقانی مکاتبه داشته است. شاید بتوان او را بزرگترین داستانسرای ایران دانست چه داستان هایی را که سروده همگی جزو شاهکارهای ادبیات فارسی به شمار می آید. به جز دیوان اشعارش کلیاتی به نام پنج گنج دارد که خود شامل پنج کتاب (مخزن الاسرار ؛ خسرو و شیرین ؛ لیلی و مجنون ؛ بهرامنامه یا هفت پیکر یا هفت گنبد و اسکندرنامه) جداگانه می شود. نظامی از شعرائی است که در زبان فارسی سبک جدیدی به وجود آورد. در اشعار نظامی ترکیبات و اصطلاحات خاصی وجود دارد و علاوه بر این نظامی در استفاده از کلمات عربی و اصطلاحات علمی زیاده روی کرده است چنانکه گاهی فهم برخی از اشعار او مستلزم بسیاری از علوم قدیمه است.
▪ حافظ
خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی ملقب به لسان الغیب متخلص به حافظ ۷۲۶ - ۷۲۹ ه . ق مقبره حافظیه شیراز یکی از بزرگترین شعرای ایران بعد از سعدی در قرن ۸ ه . ق از مردم شیراز بود. پدرش بهاء الدین محمد در عهد اتابکان سلغری از اصفهان به شیراز رفت و حافظ در شیراز به دنیا آمد. وی تحصیل علوم و کمالات را در زادگاه خود آغاز کرد و مجالس درس علمای بزرگ زمانه را درک کرد و در علوم به مقامی رفیع نائل آمد. حافظ با قرآن شریف بسیار مانوس بود و آنرا حفظ داشت و تخلصش مشعر بر آن است. علاوه بر این در حکمت ,لغت, ادبیات فارسی و عربی استاد بود. دیوان خواجه حافظ بعد از وفات وی به همت دوستش محمد گلندام جمع آوری شد. حافظ بعد از سعدی بزرگترین شاعر غزلسرای ایران است زیرا توانست از آمیختن سبک غزل های عاشقانه و غزل های عارفانه سبک تازه ای بوجود آورد. او شاعری حساس است که شدت احساسات تند شاعرانه را ذکر می کند در همان حاف از حیث الفاظ هم به اشعار خود توجه دارد و از آوردن صنایع لفظی خودداری نمی کند . صنایع لفظی در اشعار حافظ با چنان مهارتی آورده شده که خواننده هیچگاه متوجه تصنع و ساختگی بودن آنها نمی شود.
▪ جامی
نورالدین عبدالرحمن بن نظام الدین دشتی متخلص به جامی (۸۱۷ - ۸۹۸ ه . ق) متولد خرجرد جام از توابع خراسان ؛ وفات هرات پدرش نظام الدین دشتی و جدش شمس الدین دشتی منسوب به محل دشت اصفهان بود که بعد از ولایت جام مهاجرت کردند تخلص جامی هم به مناسبت ولایت جام است و هم به سبب ارادتی است که نسبت به شیخ احمد جام است. جامی از خردسالی به همراهی پدر به هرات و بعد سمرقند رفت و در آن دیار که از مراکز علوم اسلامی و ادبیات ایرانی بود به کسب علم پرداخت و در علوم دینی و ادب کمال یافت. سپس با عرفان آشنا گشت و در سلک پیروان طریق نقش بندیه درآمد. جامی اخرین شاعر متصوف ایرانی بود و بدین سبب لقب خاتم الشعرا را گرفت. جامی گرچه به هیچ یک از دربارهای سلاطین معاصر خویش نرفته و دست حاجت نزد آنان دراز نکرده است با این حال تمام پادشاهان معاصر او مانند سلطان حسین بایقرا و سلطان ابوسعید تیموری با او مکاتبه و ارتباط داشتند. از مهمترین آثار منثور وی بهارستان ؛ نفحات انس ؛ نقد النصوص ؛ لوایح ؛ شواهد النبوه و اشعر اللمعات است. دیوان جامی شامل قصیده ترجیع بند غزل ملمع و قطعه ادبی است. علاوه بر این هفت مثنوی یا هفت اورنگ را نیز سروده است.
▪ خیام
ابوالفتح عمر بن ابراهیم الخیامی متخلص به خیام ریاضی دان و فیلسوف و منجم و طبیب و شاعر ایران در قرن ۵ و ۶ ه . ق از مردم نیشابور بود.