- Jul
- 1,522
- 3,677
- مدالها
- 7
"درمانمحوری" بلای جان مردم در ایام کرونا/ "سودهای کلان" در درمان است نه در پیشگیری!
- ۱۹ آذر ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۲
- اخبار اجتماعی
- اخبار پزشکی

یکی از آفتهایی که این روزها گریبان نظام سلامت را گرفته، "درمانمحور" بودن آن است که منجر به تحمیل هزینههای بسیار جانی و مالی به بیماران و نظام سلامت شده با این وجود باید پرسید چرا حوزه پیشگیری در وزارت بهداشت تا این حد کمرنگ است؟!
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم؛ اولویت دادن "پیشگیری" بر درمان در نظام سلامت، منجر به کاهش هزینههای نظام سلامت، کاهش بار بیماریها و بهینه شدن ارائه خدمات درمانی به بیماران خواهد شد.اما یکی از آفتهایی که این روزها گریبان نظام سلامت را گرفته، "درمان محور" بودن آن است؛ این در حالی است که اولویت پیشگیری بر درمان در بند 2-1 سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری اشاره شده و بسیاری از مردم بالاخص در دوران شیوع بیماری کرونا، از این درمانمحوری، آسیبهای فراوانی نظیر ابتلا به کرونا و از دست دادن عزیزان خود بر اثر این بیماری را متحمل شدهاند.
برای بررسی ابعاد مختلف این مسئله با دکتر محمد شریعتی؛ عضو هیئت علمی و مدیر گروه آموزش پزشکی خانواده دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص پزشکی اجتماعی گفتوگو کردیم.
تسنیم: یکی از مشکلات نظام سلامت کشورمان، مسئله درمان محور بودن آن است که تبعات منفی بسیاری بر مردم و سیستم بهداشتی و درمانی کشور داشته، در دوران کرونا این درمانمحور بودن چگونه به ضرر مردم تمام شد؟
در اپیدمیها به خصوص زمانی که دارو و درمان مشخصی برای آنها وجود ندارد، تنها و بهترین راه برای مقابله با همهگیری، پیشگیری از ابتلا به بیماری است. نظام سلامت ما باید نسبت به این موضوع دقیقتر و حساستر عمل می کرد.
انتظار میرفت که با استفاده از "نظام مراقبت سندرومیک" خیلی زودتر از آنچه که رخ داد، شیوع این بیماری را در کشور کشف کنیم. باید با استفاده از نظام مراقبت سندرومیک میفهمیدیم که کرونا در چه مناطقی بیشتر شیوع دارد و در آن مناطق بررسی دقیق آزمایشگاهی انجام میدادیم و افراد مبتلا را شناسایی میکردیم بنابراین اولین نارسایی و نقصان سیستم سلامت کشور، عدم تشخیص به هنگام این بیماری بود که این مسئله ناشی از ضعف نظام مراقبت سندرمیک بود.
نکته بعدی در دوران کرونا این بود که مبارزه با بیماری کووید19 بیشتر جنبه درمانی به خود گرفت اما این درمان محور بودن چه مشکلی ایجاد میکند؟ زمانی از حوزه درمان استفاده میشود که افراد دچار علائم شده، بدحال میشوند و سپس به بیمارستانها مراجعه میکنند و روند درمانی آنها آغاز میشود. درمورد بیماری واگیرداری مانند کرونا، درمان محوری منجر به طغیان وحشتناک بیماری در کشور میشود که این مسئله را در اوایل شیوع کرونا در کشور دیدیم و باید پیشگیری محور عمل کنیم.
تسنیم: برای جلوگیری از طغیان مجدد بیماری باید چه کنیم؟
اگر پیشگیری محور عمل کنیم باید اولین مورد ابتلا که پیدا میشود به پیشینه فرد توجه کنیم؛ یعنی تماسهای نزدیک او را با افراد دیگر پیگیری کنیم. در این صورت موارد احتمالی ابتلاء پیدا میشود و به این ترتیب می توان به حلقههای اولیه زنجیره بیماری پی برد؛ کانونهای بیماری را پیدا کرد و شیوع این بیماری را محدود کرد؛ البته این بیماری را هیچک.س در جهان نمیتواند به طور کامل مهار کند اما سرعت پیشرفت آن به خوبی قابل مهار کردن است که تا زمانی که واکسن در دسترس همه قرار میگیرد یا اینکه دارو درمان مناسبی برای بیماری کرونا پیدا میشود ما تلفات زیادی نداشته باشیم؛ متاسفانه در مدیریت پیکهای قبلی این اتفاق رخ نداد و شاهد تلفات زیادی بودیم.