هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایلهایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کردهاند حذف کنند.
بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود.
https://t.me/iromanbook
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly. You should upgrade or use an alternative browser.
نقد ادبیدلنوشته تعبیر ستارگان | اثر آوا کوهی کاربر رمانبوک
نویسنده عزیز ضمن درود و عرض وقتبخیری خدمت شما
سپاسگذاریم بابت اعتماد شما از نقد آثار خود در انجمن رمان بوک
*لطفا تا قبل از قرارگیری نقد توسط منتقد در این تایپک چیزی ارسال نکنید!
*همچنین پس از ارسال نقد این تایپک به مدت دو روز باز خواهد بود تا شما نظر خود را نسبت به نقد اعلام نمایید!
*در صورتی که از نقد خود ناراضی بودید یا شکایتی از تالار نقد داشتید، میتوانید شکایت خود را ثبت کنید تا مورد بررسی قرار گیرد!
به نام خالق قلم
نقد دلنوشته: تعبیر ستارگان
نوشته: آوا کوهی
عنوان دلنوشته:
عنوان یک دلنوشته باید در نگاه اول طوری باشد که خواننده هرچند کم و ناچیز به موضوع و ژانر دلنوشته پی ببرد. در نگاه اول آنچه از عنوان دلنوشته (تعبیر ستارگان) میتوان برداشت کرد تا حدی ژانر عاشقانه است. اینکه نویسنده عزیز به تاثیر ستارگان بر روابط افراد اشاره دارد که میتواند رابطه عاشقانه دو نفر نیز باشد. و یا شاید عکس آن یعنی فراق دو عاشق را نشان دهد که میتواند تا حدی به ژانر تراژدی اشاره داشته باشد.
عنوان دلنوشته باید از ترکیب کلماتی تشکیل شده باشد که علاوه بر تکراری نبودن، با یکدیگر ترکیب زیبایی ایجاد کرده و جذابیت کافی را داشته باشد. عنوان دلنوشته از دو واژه (تعبیر و ستارگان) تشکیل شده است. دو واژهای که هر کدام به تنهایی کلیشه فراوانی دارند اما در کنار هم عنوان زیبایی ساختهاند که جذابیت مورد قبولی هم دارد و کلیشه چندانی هم ندارد.
همچنین از آنجا که دلنوشته یک اثر ادبیست بهتر و مناسبتر این است که عنوانی کوتاه و مناسب برای دلنوشته انتخاب شود چرا که در ذهن خواننده ماندگارتر است. اندازه عنوان مناسب است. عنوان تا حدی با ژانرهای انتخابی نویسنده یعنی عاشقانه و تراژدی ارتباط دارد اما دلنوشتهای با ژانر عاشقانه و تراژدی که به عاشقانههایی برای معشوقی که نیست میپردازد میتواند عنوان مناسبتری داشته باشد و با محتوای دلنوشته و مقدمه هم ارتباط مناسبی دارد.
ژانر:
ژانر یک دلنوشته در واقع بیانگر این موضوع است که دلنوشته در چه حیطه و سبکی نگارش شده و چه احساساتی را در بر میگیرد. ژانر انتخابی نویسنده عاشقانه و تراژدی است. انتخابی که کاملا درست و به جاست. نویسنده در دلنوشته خود از معشوقی میگوید که او را رها کرده و رفته است. هر دو ژانر عاشقانه و تراژدی در سراسر دلنوشته و در همه پارتها حضور دارند.
مقدمه:
مقدمه سرآغاز دلنوشته است و باید چکیدهای از احساسات بکار رفته در دلنوشته باشد. همچنین مقدمه باید جامع و کامل باشد، به بیانی دیگر اول و پایان حرفهای گفته شده در مقدمه مشخص باشد. مقدمه توسط خود نویسنده نوشته شده است و نویسنده با انتخاب جملات زیبا، تاثیرگذار و ادبی خود جذابیت خوبی به آن داده است.
مقدمه دلنوشتهای با ژانرعاشقانه و تراژدی این توقع را در خواننده برمیانگیزد که با عاشقانههایی که به فراق ختم میشود روبهرو شود. این امر در مقدمه شما به خوبی دیده میشود. نویسنده در شروع مقدمه از دیدگاه خود نسبت به عشق پیش از عاشق شدن میگوید.
"پیش از آنکه دیده باشم تو را،
عشق...
دهان دریده شهری بود،
که تمام خوابهای مرا میبلعید."
نویسنده اعلام میکند پیش از عاشق شدنش عشق را از زبان دیگران شنیده بود که باعث هراس او از عشق و عاشقی شده است. این بخش به عنوان شروع دلنوشته زیبا و جذاب است. و این نظر نسبتا منفی نویسنده نسبت به عشق در گذشته، خواننده را برای خواندن ادامه آن در بدنه مشتاق میکند.
در قسمت بعدی نویسنده از حضور معشوق و عاشق شدن خود میگوید.
"تو آمدی،
شهر تعبیر هزار ستاره روشن بود که ظلمت انتظار کشیدنهای مرا نور میداد."
نویسنده عاشق شدنش را به روشنایی هزاران ستاره تشبیه میکند؛ عشقی که از نظر او به زیبایی و درخشندگی ستارگان است.
ژانر عاشقانه در این قسمت مقدمه که بدنه آن است اوج میگیرد و با تک جمله زیبای نویسنده به زیبایی رخ مینماید.
اما نویسنده عاشقانههایش را به سرعت تمام میکند و به سراغ فراق میرود. به نظر میرسد این کوتاهی عاشقانهها انتظار خواننده را از یک دلنوشته با ژانر عاشقانه آنطور که باید برآورده نمیکند. شاید یکی دو جمله زیبای دیگر از عاشقانهها میتوانست بدنه مقدمه را به خوبی تکمیل کند.
نویسنده در قسمت انتهایی و نتیجهگیری مقدمه به فراق و ترک معشوق اشاره میکند. همان چیزی که بخش تراژدی را تشکیل میدهد.
"امروز که نیستی،
زندگی دیوار اتاقیست که خراش روزهای بیاتفاق را شماره میکند.
دِ آخر مهاجرتت چه بود بیمعرفت؟ تنها گذاشتن یار کجای جهان هستی اَرج و قُرب دارد؟!
تنهایی من نبود تعبیر ستارگان!
با هر ستارهای سر و کارم هست هر شب،
از حسرت رخ ماه مانند تو"
در بخش پایانی مقدمه، نویسنده به این امر اشاره میکند که پس از رفتن معشوق، عاشق زندگیاش به یک زندانی در حصر مانده شبیه میشود که از سر ناامیدی تنها روزها را با کشیدن خط بر روی دیوار میگذراند. او از معشوقی که او را ترک کرده و رفته گلایه میکند و این اتفاق را با طالع خود هماهنگ نمیداند. معشوق را حق خود و عاشقانههایش میداند. و حالا همه چیز تغییر میکند و عشق همانقدر که نویسنده در ابتدا گفته بود در نظرش تاریک و غمانگیز میشود.
بخش نتیجهگیری، طبق انتظاری که از ژانر تراژدی داریم، به فراق ختم میشود. فراقی که با جملههای گلایهآمیز ، تلخ و غمانگیز به زیبایی به رشته تحریر در آمده است و خواننده را تحت تاثیر قرار میدهد.
خواننده طبق انتظارش از یک دلنوشته با ژانر عاشقانه و تراژدی، روبهرو میشود؛ یعنی در ابتدای مقدمه و بدنه آن عاشقانهها و بعد تراژدی ترک معشوق، همه چیز به خوبی در جای درست و مناسب خود قرار گرفتهاند و مقدمه با احساسات به کار رفته در محتوای دلنوشته تناسب دارد.
هماهنگی بین جملات و بخشهای مختلف مقدمه (مقدمه، بدنه و نتیجهگیری) به خوبی رعایت شده است.
اندازه مقدمه کمی طولانی و بیشتر از میزان استاندارد یعنی سه تا ده خط است.
انسجام:
بین پارتهای یک دلنوشته ادبی میبایست انسجام برقرار باشد. انسجام از لحاظ ادبی، نگارشی و محتوایی بررسی خواهد شد.
انسجام ادبی
انسجام ادبی در همه پارتها دیده میشود، لحن در همه آنها ادبیست و در دلنوشتهها شاهد پرش لحن نیستیم.
همچنین نویسنده از آرایههای مراعاتالنظیر، تضاد، تشخیص تشبیه و تضمین استفاده کرده است.
انسجام نگارشی
رعایت اصول نگارشی در زیبایی و ظاهر متن تاثیر بسیاری دارد. علائم نگارشی به خوبی رعایت شدهاند و در جای درست خود قرار گرفتهاند. فاصلهها و نیم فاصلهها هم رعایت شدهاند و اشتباهات املایی و تایپی در متن دیده نمیشود.
افعال هم متناسب با ضمایر انتخاب شدهاند. حجم دلنوشتهها با هم تفاوت دارند و گاهی این تفاوت به هشت تا ده خط میرسد.
انسجام محتوایی
انسجام محتوایی در تمامی پارتها دیده میشود. همه پارتها حول یک موضوع یعنی عاشقانههای نویسنده برای معشوقی که او را رها نموده نوشته شده است. محتوای دلنوشتهها با ژانرهای عاشقانه و تراژدی در ارتباط است.
هدف و محتوا:
هدف و ایده انتخابی نویسنده باید جدید و دور از کلیشه باشد. دلنوشته به موضوع عاشقانههای عاشقی برای معشوقی میپردازد که رفته و عاشق را در دنیای تاریک و بدون عشق رها کرده است. موضوعی که بسیار کلیشهای است و شامل اکثر دلنوشتهها میشود اما آنچه دلنوشته را از کلیشه دور و در نظر خواننده جذاب میکند قلم نویسنده و نحوه به رشته تحریر درآوردن او در عاشقانههای تراژیکیست که برای عشق پایان یافتهاش نوشته است. نویسنده در این اثر سعی کرده است از عاشقانههایش برای معشوقی بگوید که او را رها کرده و رفته است و چیزی که در دلنوشته به چشم میآید و جذابیت بالایی به آن داده است استفاده نویسنده عزیز از کلمات و عباراتیست که داستان عاشقانه و تراژیکش را با آسمان شب، ستارگان، ماه و نور آنها و خسوف پیوند داده است.
بیان نویسنده در به کار بردن جملات زیبایی که به خوبی احساسات زیبا و تراژیکش را نسبت به عشق بیسرانجامش نشان میدهد، زیباست و احساسات خواننده را تحریک و او را مشتاق به خواندن میکند. همچنین قلم خوب نویسنده در نگارش این موضوع دلنوشته را در نظر مخاطب زیبا و دلنشین کرده است.
دستور زبان و اصول نگارشی:
بهتر است دلنوشته به زبان ادبی نوشته شود چرا که یک اثر ادبیست و این امر باعث زیبایی هرچه بیشتر متن میشود و در انتقال احساسات نویسنده به مخاطب کمک میکند. لحن دلنوشته ادبیست و در همه پارتها رعایت شده است.
نویسنده گاهی میتواند برای زیبایی بیشتر دلنوشته خود جای ارکان جمله را جابهجا کند. در این اثر، نویسنده گاهی از تغییر مکان فعل و آوردن آن در ابتدای جمله برای زیباتر کردن جملات خود و بالا بردن بار ادبیشان استفاده کرده است.
همچنین نویسنده عزیز گاهی به برهم ریختن ارکان جمله پرداخته است؛ مثلا در جمله: "با هر ستارهای سر و کارم هست هر شب،
از حسرت رخ ماه مانند تو" جمله زیبایی که هرچند ارکانش جابهجا شدهاند اما دچار گنگی و یا بیمعنا شدنش نشده است. حتی میتوان گفت بخش دوم جمله که در واقع بخش ابتدایی جمله باید باشد، با تغییر مکان خود خواننده را به خوبی تحت تاثیر قرار میدهد.
دستور ادبی:
استفاده از آرایههای ادبی در دلنوشته بار معنایی ایجاد و همچنین زیبایی و تاثیرگذاری آن را بر مخاطب بیشتر میکند. دلنوشته زبان ادبی دارد و نویسنده در اکثر پارتها از آرایههای ادبی استفاده کرده است. به طور مثال اضافه تشبیهی "نهال روشن محبتت" ، تشبیه "رخ ماه مانند تو"، تضاد "ظلمت و نور" ، تضمین به ضربالمثل "کنگر خورده و لنگر انداخته" و مراعاتالنظیر بین کلمات ستاره، ماه، شب و تشخیص در "نالههای درخت".
حضور آرایههای ادبی در دلنوشته کم و بیش به چشم میآید و نویسنده به خوبی از آنها برای زیبایی و تاثیرگذاری دلنوشته خود استفاده کرده است.
استفاده از کلمات جدید و متنوع به دلنوشته روح تازهای میبخشند و باعث زینت دلنوشته میشوند. نویسنده در اثر خود به خوبی به بازی با کلمات متنوع و زیبایی پرداخته است و با آوردن عبارات نو و زیبا به دلنوشته خود جذابیت خوبی بخشیده است. مانند: نافراخی راه رسیدن به چشمهایت، بیکرانگی شعور تو، زندگی خروشان، دهان دریده شهر و...