به نام خالق قلم
دلنوشته تمام او
دلنویس: ARALIYA
عنوان: عنوان یک دلنوشته باید در نگاه اول طوری باشد که خواننده هرچند کم و ناچیز به موضوع و ژانر دلنوشته پی ببرد، عنوان دلنوشتهی شما "تمام او" میباشد. در نگاه اول این عنوان، دلنوشتهای با ژانر عاشقانه را بیان میکند که با کمی دقت، ژانر تراژدی نیز میتواند زمینهسازش باشد. عنوان دلنوشته باید از ترکیب کلماتی تشکیل شده باشد که علاوه بر تکراری نبودن، با یکدیگر ترکیب زیبایی ایجاد کرده و جذابیت داشته باشد. عنوان دلنوشته شما از دو کلمهی " تمام " و "او" تشکیل شده است. این دو کلمه ترکیبی کلی، زیبا و کامل اما کلیشهای ایجاد کردهاند که توصیه میشود از کلماتی با کلیشه کمتر استفاده شود. میتوانید از نامهای جزئی تری برای عنوان استفاده نمایید. همچنین برای دلنوشته که یک اثر ادبی است بهتر است از عنوانهای نسبتا کوتاه استفاده کرد زیرا ماندگاری بیشتری در ذهن خواننده دارند؛ نامهای طولانی را به شرطی میتوانیم از اندازه انها چشم پوشی کنیم که کلمات ک ترکیب ایجاد شده جذابیت خاصی داشته باشد. از نظر اندازهی نام، عنوان اثر شما با وچود چند کلمهای بودن طولانی نیست و اندازهای استاندارد دارد. عنوان با ژانر که عاشقانه است تناسب و با محتوا و مقدمه نیز ارتباط دارد.
ژانر: ژانر یک دلنوشته در واقع بیانگر این موضوع است که دلنوشته در چه حیطه و سبکی نگارش شده و چه احساساتی را در بر میگیرد. ژانرهای یک دلنوشته با یکدیگر ارتباط کامل برقرار کنند. همچنین دلنویس باید در انتخاب ژانر دقت کافی به خرج دهد، ژانر یا ژانرهای انتخابی باید همگی در دلنوشته به طور یکسان و یکدست استفاده شده باشند. ژانر دلنوشتهی شما عاشقانه میباشد که با توجه به محتوای دلنوشته مناسب است. ژانر انتخاب شما با عنوان، مقدمه و محتوا ارتباط دارد و به طور یکسان در تمامی پارت ها به کار رفته. اگر نویسنده در یک پارت فقط غم و اندوه را بهکار برده اما در بقیه پارتها نه نیازی نیست که ژانر تراژدی را جزو ژانرها قرار دهیم. در مورد اثر شما دقیقا همین مورد به کار رفته است. در یک یا دو پارت شما ژانر تراژدی را پیش زمینه متن عاشقانه خود کردید. پس نیازی به اضافه کردن ژانر تراژدی یا ژانرهای دیگر نیست و ژانر انتخابی شما مناسب است. ترتیب ژانرها نیز در دلنوشته باید حفظ شود. برای مثال اگر موضوع اصلی عاشقانه میباشد اما همراه خود موضوعات غمگین را دارد اول ژانر عاشقانه قرار میدهیم بعد تراژدی نه برعکس. البته دلنوشته شما تکژانری است.
مقدمه: مقدمه سرآغاز دلنوشته است و باید چکیدهای از احساسات به کار رفته در دلنوشته باشد. مقدمه در قدم اول باید عنوان و ژانر تطابق داشته باشد
اگر ژانرهای انتخابی عاشقانه_تراژدی هستند مقدمه میبایست با هردو ژانر ارتباط داشته باشد و هردو احساسات در ان بهکار رفته باشد. مقدمه شما با ژانر و عنوان ارتباط دارد و طبق انتظار، چکیدهای از دلنوشته و احساساتی که در آن به کار رفته است. مقدمه باید جامع و کامل باشد، به بیانی دیگر اول و پایان حرفهای گفته شده در مقدمه مشخص باشد. البته نباید زیادی واضح و روشن باشد. اگر حرفی یا موضوعی در ابتدای مقدمه ذکر شده، دلیل ان و نتایجی که به دنبال دارد باید در سطرهای بعدی مقدمه روشن شود. در خطوط مقدمه به عنوان اشاره شده. مقدمهی اثر ادبی شما به نوعی عنوان را نیز شرح داده و باعث ارتباط مخاطب با عنوان و کل دلنوشته میشود. مقدمه از لحاظ گنگ یا واضح بودن در حد متوسطی قرار دارد. البته تا حدودی مشخص است که در دلنوشته قرار است چه چیزی گفته شود و مخاطب باید منتظر چه چیزی باشد. در قسمت مقدمه به تمام معشوق را خواستن اشاره شده. دلنویس در این قسمت، منظور خود را از عاشقی کردنش به مخاطب میرساند.
اندازه مقدمه باید از اندازه مطلوبی برخوردار باشد تا خواننده از خواندن ان خسته نشود. اندازه پیشنهادی برای مقدمه بین ۵ تا ۱۰ خط میباشد. مقدمه شما حدودا ۵ خط است که همانطور که گفته شد شرحی به اندازه از محتوای دلنوشته میدهد و نیازی به اضافه یا کم کردن آن نیست. در مقدمه تکرار دیده میشود که بهتر است از کلماتی نو و غیر تکراری استفاده کنید تا مخاطب خسته نشود. با این وجود مقدمه پتانسیل لازم برای جذب مخاطب را دارد.
انسجام: بین پارتهای یک دلنوشته میبایست انسجام کاملا برقرار باشد. انسجام از ۳ لحاظ ادبی، نگارشی و محتوایی بررسی خواهد شد.
منظور از انسجام ادبی رعایت لحن دلنوشته و عدم پرش لحن است.
دلنوشته یک اثر ادبی است، بهتر است لحن تمامی پارتها ادبی باشد زیرا خواننده با لحن ادبی بهتر میتواند احساسات را دریافت کند و به ژرف معنی و مفهوم دلنوشته پی ببرد.
در دلنوشته شما انسجام ادبی کاملا رعایت شده بود. خوشبختانه در دلنوشته پرش لحن وجود نداشت و تمام دلنوشته به طور یکدست با لحن ادبی نگارش شده بود. انسجام محتوایی باید به گونهای باشد که نویسنده در یک پارت ۳ خط قرار ندهد و در پارت بعدی ۶ یا ۷ خط. حجم پارتها هیچ تاکیدی نیست که شبیه به هم باشند اما باید حجمی مشابه و نزدیک به هم داشته باشند. در این اثر نویسنده کم و بیش انسجام محتوایی را رعایت کرده بود. برای مثال یک پارت حدودا ۲ خط و پارتهای دیگر بین ۹ الی ۱۲ خط بود. بهتر است نویسنده این انسجام را رعایت کند و خطوط دلنوشتهی خود را بهطور کامل نه اما تقریبا مشابه هم سازد. همچنین در انسجام محتوایی باید موضوع و احساسات بکار رفته در تمامی پارتها یکسان و مشابه باشد. در واقع این انسجام قصد دارد احساسات نویسنده را در تمامی پارتها به کار ببرد و عواطف دلنویس در تمام پارتها به طور یکسان تقسیم کند. در بُعد دیگر این انسجام نویسنده بهتر عمل کرده و بیان احساسات و عواطف در تمامی پارت ها تقریبا یکسان و مشابه بوده است. رعایت اصول نگارشی در زیبایی و ظاهر متن تاثیر بسیاری دارد. همچنین خوانش و انتقال مفهوم و احساسات را برای خواننده راحت میکند. علائم نگارشی خصوصا نقطه، نقطهویرگول، سه نقطه و نقطه باید به درستی رعایت شوند.نیم فاصلهها باید رعایت شوند و غلط املایی دیده نشود. خوشبختانه در دلنوشته شما غلط املایی و ایراد نگارشی دیده نمیشد. از علائم نگارشی به جا استفاده کردید. به جز چند مورد در خصوص ویرگول"،" و علامت تعجب"!". در استفاده از ویرگول ضعیف عمل کرده اید و در استفاده از علامت تعجب کنی زیاده روی کرده اید که بهتر است با توجه به اهمیت خوانش دلنوشته و مکث در آن، ویرگول را نیز به کار ببرید. در کل، در رابطه با علامتهای نگارشی، ایرادات املایی و نیم فاصله و ... خوب عمل کرده اید و از این لحاظ ایراد خاصی بر شما وارد نیست.
هدف و ایده: هدف و ایده انتخابی نویسنده باید جدید و دور از کلیشه باشد، اما اگر مانند بسیاری از دلنوشتهها هدف اصلی کلیشه بود نویسنده حتما باید با مواردی که باعث زیبایی دلنوشته میشوند همراه با قلم نويسنده این کلیشگی دور شود. هدف دلنوشته شما نشان دادن چگونگی عاشقی کردنتان برای معشوق است. در واقع به او میگویید که اگر شما را میخواهد باید تمام فکر و ذکرش شما باشید، در غیر این صورت، شما این عشق را نمیخواهید. دلنوشتهتان از چوبهایی میگوید که لای چرخ عشق گذاشته میشود و چه فراوان عشق هایی که در نطفه خفه شدهاند یا در سکوت برای همیشه به نابودی محکوم شدهاند. دلنویس در این اثر با حسرت از ویژگی های معشوق میگوید. هدف دلنوشته تا حدی کلیشهای است و دلنوشته و متون زیادی در این باره گفته شده است اما دلنویس با قلم زیبایش توانسته مقدار زیادی از این کلیشه را بپوشاند. که با این وجود کمی کلیشه هنوز هم پیداست. در کل میتوان گفت مقصود شما از این ایده به خوبی مشهود بود و این است که باعث تمایز این اثر با آثار دیگر میشود.
دستور زبان: همانطور که در بالا هم اشاره کردیم دلنوشته یک اثر ادبی است و بهتر است که به لحن ادبی نگارش شود زیرا باعث زیبایی هرچه بیشتر متن میشود و در انتقال احساسات کمک میکند. خوشبختانه در دلنوشته شما از لحن ادبی به طور یکدست استفاده شده و در تمامی پارتها این لحن مشاهده میشود. قسمت بعدی در این رکن مورد بررسی قرار میگیرد ساختمان دلنوشته است. نویسنده گاهی میتواند برای زیبایی بیشتر دلنوشته خود جای ارکان جمله را جابه جا کند ( جابهجایی نهاد و مفعول) یا ( نهاد و فعل) و ... . اما این جابهجایی نباید به صورتی باشد که ساختمان جمله بهم بریزد و خواننده متوجه منظور نشود. شما این روش را به مقدار مناسب و به طور صحیح به کار بردهاید. میزان استفاده شما از شیوه ساده و این شیوه که بلاغی نام دارد تقریبا برابر است. این روش در دلنوشته شما تقریبا در خطوط آخر هر پارت استفاده شده که توصیفاتی از معشوق میشود. این توصیفات با استفاده از این روش جابجایی بسیار زیباتر جلوه شده و به نوعی، زینت بخش دلنوشته شده است.
دستور ادبی:
استفاده از ارایههای ادبی و کلمات جدید متنوع در یک دلنوشته کاملا اجباری هستند. در واقع این ارایههای ادبی هستند که یک متن ساده را تبدیل به متن ادبی میکنند. هرچه بیشتر از ارایههای ادبی در دلنوشته استفاده شود بهتر و زیباتر خواهد بود. البته نویسنده باید توجه داشته باشد از آرایهها با توجه به نوع متنش در جای مناسب از آن استفاده کند. منظور از نوع متن سبک ساده نویسی یا ادبیات ثقیل است. مشخصا ادبیاتی که متنش سنگین، ثقیل و پربار باشد به طبع به آرایههای بیشتری نیازمند است.
نویسنده باید سعی کند از ارایههای متنوعی بهره بگیرد و میزان استفاده را بالا ببرد نه اینکه در کل دلنوشته شاید یک یا دو ارایهی تکراری استفاده شود. نویسنده در این دلنوشته از آرایههای متعددی استفاده کرده است که باعث زیبایی هرچه تمامتر متن شده است. آرایههای همچون: تشخیص،تشبیه، استعاره، تکرار و کنایه و... . که در جای مناسب و به مقدار کافی استفاده شدهاند.
آرایه تشخیص
استعاره
کنایه
قلم نویسنده از لحاظ آرایه متنی پربار و دلنشین را آفریده است که مخاطب را به ادامه آن دعوت میکند.
استفاده از کلمات جدید و متنوع به دلنوشته روح تازهای میبخشند و باعث زینت دلنوشته میشوند اما این کلمات نباید طوری گنگ و عجیب باشند که نویسنده برای فهمیدن معنای ان چندین لغتنامه را زیر و رو کند!
در دلنوشته میزان استفاده از کلمات نو کم بود اما به همان اندازه ای هم که استفاده شده بود باعث زیبایی و جذابیت متن شده بود.
دلنویس عزیز، موفق باشید!