- Jul
- 1,522
- 3,677
- مدالها
- 7
رشته مهندسی هوافضا مناسب چه کسانی است؟

هوافضا یکی از شاخههای مهندسی مکانیک است. این رشته از جمله رشتههای بسیار جذاب در علوم مهندسی به حساب میآید و یکی از اهداف آن بررسی اجسامی است که در هوا حرکت میکنند؛ به عبارت دیگر، مهندسی هوافضا مجموعهای از علوم و توانمندیهای علمی است که در زمینه طراحی، آنالیز و ساخت وسایل پرنده هوایی مانند هواپیما، بالگرد، گلایدرها، موشکها و وسایل پرنده فضایی مثل شاتلها، ماهوارهها و فضاپیماها مورد استفاده قرار میگیرد.
هدف این رشته فراهم کردن شرایطی است که دانش آموخته آن بتواند در زمینه طراحی، ساخت و آزمایش صنایع هوافضایی فعالیت کند. مهندسی هوافضا علمی بین رشتهای است که در آن بسیاری از شاخههای علوم از جمله متالوژی، کامپیوتر، مکانیک و الکترونیک مورد استفاده قرار میگیرند.
اشتباه قابل توجهی که بسیاری از افراد دارند، این است که تصور میکنند این رشته مشابه بسیاری از رشتههای همنام خود از جمله کارشناسی هوانوردی یا خلبانی است. این درحالی است که این رشته تفاوتهای بسیار زیادی با دیگر رشتههای مشابه خود دارد.
می توان این طور بیان کرد که وظیفه طراح یک ماشین با وظیفه یک راننده خیلی فرق دارد؛ به عبارت دیگر و به بیان ساده مهندسان هوافضا یاد میگیرند که چطور باید قسمتهای مختلف یک وسیله پرنده (مثل هواپیما یا بالگرد) را طراحی کرد و خلبانها هم یاد میگیرند چطور از آن وسیلهای که مهندسان هوافضا طراحی کردهاند می بایست استفاده کنند. در واقع به شکلی سادهتر، میتوان گفت که هوافضا یک تخصص به حساب میآید در حالیکه خلبانی یک مهارت است.
این در حالی است که فارغ التحصیلان برخی از رشتههای مرتبط با هوانوردی از جمله مهندسی پرواز، این امکان را دارند که رشته هوافضا را جهت ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کنند. گاهی اوقات نیز تصور اشتباهی وجود دارد مبنی بر اینکه بعضی از رشتهها مانند نجوم و کیهانشناسی به رشته هوافضا مرتبط میشوند. این در حالیست که رشته هوافضا هیچگونه ارتباطی با نجوم و کیهانشناسی ندارد و تنها شباهت لغوی بین این رشتهها وجود دارد.
با توجه به اینکه رشته هوافضا در مقطع کارشناسی برخلاف سایر رشتهها مثل مهندسی برق و عمران از اول بدون گرایش است، دانشجویان آن از بدو ورود به دانشگاه آموزههای بسیاری را یاد میگیرند که همین مطالب آموخته شده به آنها کمک میکند، بتوانند در ترمهای پایانی تحصیلیشان موضوع یا گرایش مناسبی را انتخاب کرده و به دنبال آن موضوع پروژه پایانی دوره کارشناسی خود را تعیین کنند. با این حال بطور کلی یک مهندس هوافضا خوب بایستی به دروسی که در دوره ۴ ساله یا ۸ ترمه لیسانس می خواند، تسلط کافی داشته و دید مهندسی پیدا کرده باشد. همچنین باید به حداقل یک زبان برنامهنویسی تسلط کافی پیدا کند، در همین راستا معمولاً زبان برنامه نویسی فرترن (Fortran) به عنوان زبان پایه در درس الگوریتمها و برنامهنویسی کامپیوتر به دانشجوها آموزش داده می شود.
یادگیری و تسلط بر برنامههایی مانند متلب (matlab) هم که موضوع آن ریاضیات است، برای همه رشتههای مهندسی بسیار مهم محسوب میشود. میتوان گفت زبان فرترن (به عنوان زبان برنامهنویسی اصلی مورد نیاز مهندسین هوافضا) و زبان برنامهنویسی متلب در دوره کارشناسی ارشد، گرایش پیشرانش یا آیرودینامیک، جزء جدا نشدنی دروس دینامیک پرواز و کنترل هستند. از طرفی داشتن تسلط کافی روی این نرمافزارهای تخصصی، یکی از مهمترین فاکتورهایی است که دانشجویان سال آخر دوره کارشناسی باید آن را کسب کنند. این افراد با کسب این مهارت پس از گذراندن دوره کارشناسی میتوانند مستقیما و با اطمینان وارد بازار کار شوند.