a) عدسیهای شیئی DL,DM: این دو نوع عدسی در حالت زمینه روشن بکار میروند. استفاده از این عدسیها موجب ایجاد تصویر تاریکی از نمونه در زمینه نسبتا روشن میشود. استفاده از عدسی DM موجب جذب متوسط نور مستقیم میشود و لذا زمینه تا حد متوسطی روشن میباشد. استفاده از عدسی DL موجب جذب کمی از نور مستقیم میشود و لذا موجب ایجاد زمینه روشنتری نسبت به استفاده از عدسی DM می شود.
b) عدسیهای شیئی BM: این نوع عدسی در حالت زمینه تاریک استفاده میشود.
نکته قابل توجه در مورد عدسیهای شیئی مورد استفاده در میکروسکوپهای فاز کنتراست دامنه عمل آنها میباشد. در میکروسکوپهای زمینه روشن وقتی اختلاف فاز نورهای عبوری افزایش یابد تصویر تاریکتر میشود. اگر اختلاف فاز از حد معینی بیشتر شود تصویر روشن به روشن شدن مینماید تا اینکه دارای روشنائی با زمینه خواهد شد. در این حالت دیگر تصویر قابل دیدن نخواهد بود. بنابراین بایستی توجه داشت که اختلاف فاز مجاز در این میکروسکوپها برای مشاهده تصویر دارای حد معینی است. محدوده قابل تغییر برای آنکه تصویر قابل مشاهده باشد را دامنه عمل مینامند. هر چقدر دامنه عمل بیشتر باشد برای مشاهده تصویر مناسبتر است. عدسیهای شیئی DL دارای دامنه عمل زیاد میباشند. استفاده از عدسیهای شیئی با دامنه عمل زیاد در مواردی توصیه میشود که اختلاف فاز نمونه خیلی کم میباشد این عدسیها موجب افزایش کنتراست میشود. عدسیهای DM دارای دامنه عمل کم میباشد.
c) یک تلسکوپ کناری جهت مشاهده تصویر ایجاد شده در کانون عقبی شیئی لازم است. موقع استفاده از این تلسکوپ به جای عدسی چشمی معمولی قرار گیرد، این تلسکوپ را بایستی جهت تنظیم میکروسکوپ بکار برد. در صورتی که این تلسکوپ را با عدسی چشمی جایگزین نمائیم تصویر حلقه فاز و دیافراگم حلقوی قابل رؤیت خواهد بود. در صورتی که این دو تصویر بر هم منطبق نباشند با استفاده از پیچهای مربوطه میتوان این دو را تنظیم نمود.