با سلام و وقت بخیر خدمت دلنویس عزیز!
عنوان:
عنوان دلنوشته «اقیانوس توهم» است، که از دو بخش تشکیل شده است.
«اقیانوس+توهم»
اقیانوس به معنای پیکرههای بزرگ از آبهای شور است.
توهم به معنای وهم و تردید است.
از لحاظ معنایی، عنوان دلنوشته معنا شد و معنای واضحی را هم در بر گرفته است.
از لحاظ استاندارد، عنوان جالب و جذب کنندهای برای دلنوشته انتخاب شده است، واژه اقیانوس، برای خواننده واژهی آشنایی است، امّا واژهی توهم که در کنارش قرار گرفته است، حس دانستن و خواندن را در خواننده ترغیب کرده است. بهطور کلی عنوان خوبی برای دلنوشته برگزیده شده است و کلیشهای محسوب نمیشود.
ژانر:
ژانر دلنوشته «تراژدی» انتخاب شده است، پس در این صورت باید در تمام پارتهای دلنوشته، ژانر احساس و از سوی خواننده دریافت شود، که این مسئله انجام شده است و خواننده به خوبی با خواندن تک به تک کلمات میتواند بدون دانستن ژانر، آن را با خواندن دلنوشته حدس بزند.
مقدمه:
مقدمه دلنوشته از لحاظ مفهوم، درک و دریافت آن از سوی خواننده کاملاً واضح است و برای خواننده خواندن آن دشوار و پیچیده نیست، در کل مقدمهی خوبی برای دلنوشته انتخاب شده است. امّا در دلنوشته یک نکته وجود دارد، آن هم این است که در آخر جملهی «حقیقت تاریک و تلخ است و دروغ پرفروغ و شیرین.» فعل قرار داده نشده است.
انسجام:
انسجام پارتها بهطور کلی رعایت شده است امّا در برخی از پارتها کم یا زیاد بودن نوشته مشاهده میشود.
برای مثال این پارت...
توهم همیشه منشا تاریکی ندارد. گاهی باید در اقیانوس توهم دستوپا بزنی تا عقل و منطق به کار بیاید. راه رسیدن به احساسات، یقیناً احساسات نیست و برای لمس آنها نخست باید از عقل و منطق کمک گرفت. هنگامی که منطق نباشد عشق و احساسات هم وجود ندارد و نام احساسات غیرمنطقی، تنها دیوانگی است.
و این پارت...
هنگامی که واژهِ توهم به گوشام میرسد تضادهای بسیاری در ذهنام جولان میدهند. اصلیترین تضاد توهم شیرینی و فروغ در کنار تلخی و ظلمت است. توهم شیرین و پرفروغ است؛ چون انسانها هنگامی که هوشیار هستند بیرحم و بداخلاق میشوند و حتی به همنوع خود ستم میکنند؛ اما در حالت توهم دلرحم و مهربان میشوند. چون هوشیار نیستند و هوشیار نبودن یعنی چشمانشان بسته است. هنگامی که چشمانات بسته باشد دیگر نه خوبی میبینی نه بدی. نه حسرت میخوری و نه خشمگین میشوی. توهم چشمان من را از این جهان بسته است؛ اما مردم فکر میکنند من انسان بخشندهای هستم. آنها نمیدانند که من تنها چشمانام را بستهام.
هدف:
هدف فرعی دلنوشته، نشان دهندهی بیپایه و اساس بودن توهم و حتی اشتباه بودن آن است.
هدف اصلی دلنوشته، نشاندهندهی گاهی کاربردی بودن و حتی مفید بودن توهم است و وجود آن گاهی لازمهی زندگی است.
لحن یا بافت:
لحن دلنوشته ادبی انتخاب شده است، که کاملاً رعایت شده است.
رعایت اصول نگارشی:
بهطور کلی اصول نگارشی در دلنوشته رعایت شده است، امّا دو نکته قابل توجّه وجود دارد.
اوّل اینکه جملاتی مشاهده شد، که در آخر آنها فعل قرار داده نشده است، مانند «حقیقت تاریک و تلخ است و دروغ پرفروغ و شیرین، هوشیاری در هوشیاری با توهم، دیگر نه خوبی میبینی نه بدی، کارها و رفتارهایشان بیهوده و بیدلیل است، البته برای دیگران، هوشیار با هوشیار گام برمیدارد و دیوانه با دیوانه، یک چیز سبکتر به نام جسم، تو یک هوشیار نابینا هستی و من یک دیوانهی بینا» این جملات که در آخر آنها فعل قرار داده نشده است.
نکته دوّم اینکه واژگانی مشاهده شد، که در آنها از «ات» و «ام» نابهجا استفاده شده است، مانند «ذهنام، چشمانات، جسمات، روحام، حیاتات» این واژگان، البته که واژگان دیگری هم اینگونه بودند.
سخن منتقد:
اوّل از همه خدمت دلنویس عزیز خسته نباشید عرض مینمایم و در وهله دوّم برایشان آرزوی آثار بیشتر را دارم.