با سلام و وقت بخیر خدمت دلنویس عزیز!
عنوان:
عنوان دلنوشته «شازده کوچولوی من» است، که به سه بخش تقسیم میشود.
«شازده+کوچولوی+من»
شازده به معنای فرزند شاه است.
کوچولو به معنای کوچک یا ظریف است.
از لحاظ معنایی، کلمات عنوان دلنوشته معنا شدن و مشکلی در معنا کردن کلمات وجود نداشت.
از لحاظ استاندارد، عنوان دلنوشته کلیشهای نبود و عنوان دلنشین و جالبی برای دلنوشته انتخاب شده بود.
مقدمه:
مقدمه دلنوشته از لحاظ غلط املایی و اصول نگارشی هیچ مشکلی نداشت.
از لحاظ خوانش راحت خواننده هم خوب بود و خواننده نیازی به چند بار خواندن مقدمه برای درک مفهوم آن نداشت، بهطور کلی مقدمهی خوبی انتخاب شده بود.
ژانر:
اوّل از همه ژانر دلنوشته تراژدی، غمگین نوشته شده بود، که اشتباه است. چون تراژدی به معنای غمگین است و نیازی نبود که کلمه غمگین دوباره نوشته شود. همچنین وقتی ژانر تراژدی انتخاب میشود خواه یا ناخواه ژانرهای دیگر هم باید انتخاب شود و در این دلنوشته باید ژانر عاشقانه هم نوشته میشد که نشده بود. بهطور کلی ژانر تراژدی رعایت شده بود امّا تنها ۵۰ درصد دلنوشته تراژدی بود.
انسجام:
انسجام پارتها بهطور کلی رعایت شده بود. امّا در بعضی از پارتها کم یا زیاد بودن نوشته مشاهده میشد. به عنوان مثال:
این پارت...
شازده کوچولوی من!
قرار نبود زندگیات را روی ویرانههای زندگی من بسازی. قرار نبود دل خوش کنم به بودنت و از بودنم دل بکنی.
شازده کوچولوی من!
دنیا دار مکافات است. هر شب با خود فکر میکنم تو تاوان گناهانم بودی یا پاداش خوبیهایم.
و به خود که میآیم باز هم روبهروی پنجرهی اتاق منتظر آمدنت هستم و تو قرار نیست که بازآیی... .
و این پارت...
شازده کوچولوی من!
خونسردی و بیتفاوتی غرور ندارد. این روزها خنثی بودنم را که میبینند، پای مغرور بودنم میگذارند.
آنها که نمیدانند تو که رفتی من از دنیای بدون تو دست شستهام... .
آرایهی تکرار:
جمله «من از دنیای بدون تو دست شستهام... .» در پارتهای ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۰، ۱۱، ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸ و ۱۹ تکرار شده بود. امّا نکته قابل توجّه اینکه کلمه «شستهام... .» در پارت ۷ اینگونه «شستم... .» نوشته شده بود. همچنین جمله «من از دنیای بدون تو دست خواهم شست؟» در پارت ۱۲ به صورت سوالی آمده است.
هدف:
هدف فرعی دلنوشته نشان دهنده، یک عشق نافرجام است که عاشق به معشوقش نرسیده است.
هدف اصلی دلنوشته نشان دهنده، صبوری عاشق برای رسیدن وقت وصال با معشوقش است، که متاسفانه در آخر باز هم به معشوقش نمیرسد.
لحن یا بافت:
لحن دلنوشته ادبی بود، که کاملاً رعایت شده بود.
رعایت اصول نگارشی:
پارت ۳:
جمله «هر شب با خود فکر میکنم تو تاوان گناهانم بودی یا پاداش خوبیهایم.» اشتباه است، چون فعل ندارد و باید اینگونه «هر شب با خود فکر میکنم تو تاوان گناهانم بودی یا پاداش خوبیهایم بودی.» نوشته شود.
پارت ۴:
جمله «باز هم تو نیستی و من برای خودم غمگینم.» اشتباه است، چون فعل ندارد و باید اینگونه «باز هم تو نیستی و من برای خودم غمگین هستم.» نوشته شود.
پارت ۵:
آخر جمله «از زمین تا آسمان» باید بهجای «.» علامت «!» گذاشته شود. جمله «طوفانی که شد و تو نیامدی زمین برایم گریست... .» اشتباه است، چون فعل ندارد و باید اینگونه «طوفانی که شد، زمین برایم گریست وقتی تو نیامدی.» نوشته شود.
پارت ۷:
جمله «عشق بودنش دردیست و نبودش دردی دو چندان.» اشتباه است، چون فعل ندارد و باید اینگونه «عشق بودنش درد است و نبودش دردی دو چندان است.» نوشته شود.
پارت ۸:
جمله «روزی به سود تو و روزی به زیان تو.» اشتباه است، چون فعل ندارد و باید اینگونه «روزی به سود تو و روزی به زیان تو است.» نوشته شود.
پارت ۱۲:
جمله «مجموع سه با سه، شش میشود اما حاصل ضربش نه.» اشتباه است، چون فعل ندارد و باید اینگونه «مجموع سه با سه، شش میشود امّا حاصل ضربش نه است.» نوشته شود. در آخر جمله «مگر نمیدانستی من از دنیای بدون تو دست خواهم شست؟...» نیازی به «...» نیست.
پارت ۱۳:
بعد کلمه «نیست» باید «،» گذاشته شود.
پارت ۱۴:
در آخر جمله «دنیا تو را به من بدهکار است.» بعد از «.» باید یک فاصله کامل قرار داده شود.
همچنین یک نکته که کلمه «امّا» دارای تشدید است، امّا در دلنوشته این نکته رعایت نشده بود.
سخن منتقد:
اوّل از همه خدمت دلنویس عزیز خسته نباشید میگم و در وحله دوّم برایشان آرزوی آثار بیشتر را دارم.