با سلام و وقت بخیر خدمت شما دلنویس عزیز!
عنوان:
عنوان دلنوشته «سیاهی چشمهایت» است، که به دو بخش تقسیم میشود.
«سیاهی+چشمهایت»
سیاهی به معنای تیرگی است.
چشمهایت به معنای دیدهها است.
از لحاظ معنایی هر دو واژهی عنوان دلنوشته معنا شد و هر کدام معنایی جداگانه را دارا بود، که در کنار یکدیگر معنای جدیدی را بهوجود آوردند.
از لحاظ استاندارد نه واژهی «سیاهی» و نه واژهی «چشمهایت» کلیشهای محسوب نمیشود؛ چرا که واژهی «سیاهی» نوعی رنگ تیره است و واژهی «چشمهایت» نشان از یک جفت چشم به رنگ سیاه دارد. پس در نتیجه عنوان دلنوشته کلیشهای محسوب نمیشود.
ژانر:
ژانر دلنوشته «تراژدی و عاشقانه» انتخاب شده است. بنابراین باید پنجاه درصد دلنوشته دارای ژانر «تراژدی» و پنجاه درصد دیگر دلنوشته دارای ژانر «عاشقانه» باشد؛ که این عمل کاملاً انجام شده است و تقسیم بین ژانرها به درستی صورت گرفته است.
مقدمه:
مقدمهی دلنوشته از لحاظ معنایی و مفهومی بهطور واضح بیان شده است، بهطوری که لزومی ندارد تا خواننده دو بار یا چند بار دیگر مقدمه را بخواند تا کاملاً حس و احوالات آن را درک کند امّا در مقدمه چند ایراد نگارشی مشاهده شد؛ برای مثال «تابلوییست و به دیوار اتاقم وصل کنم؛ و هر روز در قشنگیاش غوطهور شوم!» این واژه و جملهای که در مقدمه آمده است امّا در نتیجه مقدمهی مناسبی برای دلنوشته نوشته شده است.
انسجام:
اگر بخواهم انسجام پستهای دلنوشته را بهطور کلی بیان کنم، میتوان گفت تقریباً رعایت شده است امّا با این حال در بعضی از پستها تفاوت بهطور آشکار واضح است.
بهعنوان مثال این پارت...
خندههایت زیباست!
ولی نمیدانم چگونه میخندی.
چون هنگامی که میخندی چشمهایت زیباترین حالت ممکن را به خود میگیرد.
و دل کندن از آن دو گوی الهی امکان ناپذیر است!
و این پارت...
چه بگویم از چشمانش
که رویایه؛
شیرینم است.
که در آنها رعایت نشدن انسجام میان پستهای دلنوشته مشاهده میشود.
هدف:
هدف فرعی دلنوشته نشان دهندهی علاقهی عاشق، نسبت به چشمهای سیاه معش*وق است که برایش دوست داشتنی است.
هدف اصلی دلنوشته نشان دهندهی احساس غم و اندوه عاشق نسبت به عاشق بودن معش*وق به فرد دیگری است.
لحن یا بافت:
لحن دلنوشته ادبی انتخاب شده است که در اکثر پارتها رعایت شده است امّا در این جمله «با چشمان زیباش در چشمانت نگاه کنه و بگه: بیا باهم بریم!» میتوان مشاهده کرد که لحن جمله از ادبی به محاورهای تبدیل شده است. پس در نتیجه لحن دلنوشته کاملاً رعایت نشده است.
رعایت اصول نگارشی:
در دلنوشته اشکالات نگارشی زیادی مشاهده شد، به عنوان مثال «هم مانند، اسیرش خواهی شد! و دیگر هیچ راه فراری برایت باقی نخواهد ماند.، آنقدر، هرکه، عشق!، چگونه، ممکن را به خود میگیرد. و دل کندن، امکان ناپذیر، موقعای، چشم هایت، روبروی، تصورمیکند، دیگریست، وقتیکه، موقعیکه، میدید، دلم خوش به چشمانش بود!، دله او دلخوش به چشمان دیگری... .، گویی سیاه، سیاهای به سیاهی چشمانش، اگر بود میپرستیدم!، با چشمان زیباش در چشمانت نگاه کنه و بگه: بیا باهم بریم!، از حرفهایش خوشی میریخت؛! از چشمانش؛ پشیمانی!، موقعیکه لبخندش برای من بود، چشمانش پی دیگری!، دوردستها، بی خود، چه میشود آن چشمها؛ دوستم میداشتند!، چه میشود آن چشمها؛ دوستم میداشتند!، شراب، ناز اَش، قلباش، اخر» که در نتیجه باعث تاثیرات منفی در دلنوشته شده است.
سخن منتقد:
اوّل از همه خدمت شما دلنویس عزیز خسته نباشید عرض مینمایم و در وهله دوّم برایتان آرزوی آثار بیشتر را خواستار هستم.