مراحل تولید نمد
- ابتدا قالب نمد را در کف کارگاه پهن کرده و نمدمال آماده نقش پردازی می گردند.
استاد کار نمد مال مانند یک نقاش که از ذهن خود کمک می گیرد و کار را با رنگ های روی نمد (که قبلا به شکل فیتیله یا به پود ضخیم در فرش البته بدون قاب آماده شده ) آغاز می کند. نقش ها همچنان بطور ذهنی از گنجینه نقوش سنتی که به یاد سپرده است تهیه می شود و هر محلی به ویژگی های نقوش خود ممتاز است و نه به الگوگی مراجعه می شود و نه وسیله ای برای اندازگیری بکار می رود فیتیله پشمی رنگی مورد نظر را (که قبلا روی ان با دست ها به صورت فیتیله یا ریسمان درآورده اند ) در حاشیه نقش بکار می گیرد و معمولا در یک مستطیل دراز با آن طراحی می کنند.
این طرح را ممکن است با 2یا 3 رنگ انجام دهند. آنگاه نقش از حاشیه به سوی متن پیش می رود. نقش ممکن مرکب از رشته حرف S به شکل زنجیر باشد که گل های مدور بر گرد آنها تشکیل می دهد. بدینسان که با گرداندن پشم بدور شست پدید می آورند. حاشیه ها ممکن است به صورت مارپیچ، لوزی و یا هفت و هشت باشد و یا حتی مثلث باشد. بعد از انکه طرح نقوش کامل شد نوبت به کار ترسیم وجزئییات و پر کردن نقش آغاز می شود.
هنگامی که نقش بندی پایان می گیرد پشم حلاجی شده را به قطر سه سانتی متر نسبتا متراکم روی طرح انبوه می کنند. آنگاه پشم حلاجی شده زمینه را شانه می کنند زیرا اکنون تهیه نقش یا نقش چیدن به پایان رسیده و مرحله ریختن پشم آغاز شده است. پشمی که اینک بکار می رود از بهترین نوع است زیرا هم بیشتر فرسودگی نمد را باید تحمل کند و هم بیشتر به چشم می خورد. عمل شانه کردن با وسیله ای به نام چوب پنجه پشم را هموار می کند. ضخامت پشم اینک تا زانو می رسد.
بعد از این مرحله نوبت به پاشیدن آب و خیساندن پشم می رسد. سراسر طول و عرض پشم را آب می پاشند و بعد از آن قالب را که پشم ها و نقش ها روی آن گسترده شده است در کرباس می پیچند وطنابی به دور آن میبندند . اینک کار استاد کار نمد مال آغاز می شود. بدین معنی که روی نمد می ایستند و بیش از یک ساعت آن را با پا از یک دیوار به دیوار دیگر می مالند. البته امروزه این کار را ماشین برقی نمد مالی انجام می دهد. اینک مرحله اول نمد آماده است. حال دیگر به راحتی می توانند نمد را از قالب جدا کرد و استاد کاران دیگر بار با دستهای خستگی ناپذیر خود آن را مالش می دهند و قناصی های آنرا بر طرف کرده و در آخرین مرحله لبه های آن را بر گردانده و اصطلاحا لب گیری کنند.
نحوه عمل آن بدین صورت است که ابتدا لبه های آن را با مقداری صابون محلول در آب خیسانده و لبه ناقص نمد را که تا یکنواخت نیز می باشند با مقداری پشم که لای لبه های بر گشته قرار می دهند آن را یکنواخت ساخته و دوباره نمد را لول کرده و آماده برای مالش مجدد توسط نمدمالان است . نمدمالان در حالی که پاهایشان را روی لوله نمد و دست ها را روی زانوان گذارده اند نمد را با نشان دادن روی پاشنه هایشان جلو می رانند٬ سپس پاهایشان را بلند می کنند و محکم به روی آن می کوبند آنگاه نفس زنان٬ نمد را با انگشتان پا به عقب می چر خانند و سرانجام دوباره با پاشنه آن را به جلو می رانند.
ضرب این حرکات ساده و به صورت یک دو .سه . چهار به جلو ٬ و یک دو سه . چهار به عقب است و تکیه بیشتر به روی ضرب چهارم است. پس از یک ساعت کار نمد باز می شود و در این حال نقش کاملا در جسم آن جای گرفته است که شبیه به فرش دستبافی به نظر می آید. استاد کاران دو سوی نمد را گرفته و می کشند که هیچ گونه ناراستی در شکل آن نماند که این عمل را کش دادن می گویند. سپس همچنان که گفته شد مخلوط صابون و آب و یا آب خالص را روی تمامی سطح نمد می پاشند و نمد را میپچند و این بار به مالش آن با دست می پردازند و پس از آن٬ دشوار تر از همه مر حله آخر است که دو نفر در حالی که دست هایشان رابه شکل ضربدرنگاه داشته اند همزمان وهماهنگ با یکدیگر نمد را بلند میکنند و برمی گردانند.
بعد خم شده بادست هایشان آن را به زمین می کوبند و سپس درحالی که روی انگشتان پایشان بلند می شوند با تمام قوت به آن فشار می آورند این را به کوب یا چکمال زانویی می گویند. و هنگامی که نمد به شکل نهایی آماده شد آن را مدت 3 تا 4 روز بر حسب موقع سال بیرون می گذارند تا خشک شود و پس از آن نمد را می شویند دوباره خشک می کنند.
البته امروزه این مرحله کار را که بسیار دشوار و زحمت بسیاری می طلبد دستگاه نمد مالی انجام می دهد که عمل دستگاه نیز همان ضربه هایی است که به دست استاد کار نمد مال انجام می شد.