حسین نوری (زاده ۱۰ تیر ۱۳۳۳ در مشهد، ایران) نقاش، نویسنده و کارگردان تئاتر و سینما است. او همچنین جانباز انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ محسوب میشود. یکی از نکات جالب توجه درباره زندگی او این است که علیرغم محدودیتهای جسمیاش موفق شده در سه عرصه نقاشی، تئاتر و سینما دستاوردهای تخصصی داشته باشد. نمایشهایی که او نوشته و کارگردانی کرده در دورههای مختلف جشنواره تئاتر فجر و دیگر جشنوارههای سراسری حائز رتبه شده است. سبک نقاشی او تحت عنوان بازتاب به عنوان یک سبک نوآورانه مورد تحلیل قرار گرفته و در نمایشگاههایی در سطح جهان عرضه شده است. در سینما نیز فیلمهایش در کشورهایی همچون ایتالیا، آلمان، هند، کانادا و آمریکا اکران شده و جوایزی را از جشنوارههای بینالمللی کسب کرده است. در بهمن سال ۱۳۸۳ نشان ملی ایثار توسط رئیسجمهور ایران به نوری اعطا شده و در شهریور سال ۱۳۹۸ سالن نمایشی تحت عنوان تماشاخانه استاد حسین نوری با ارجاع به نام او افتتاح گردیده است. نوری دارای مدرک درجه یک هنری معادل دکترا در رشته نمایشنامهنویسی است.
تولد:
غلامحسین نوری مشهور به حسین نوری متولد سال ۱۳۳۳ در مشهد است.
او خود میگوید:
((من در بالاخیابان مشهد به دنیا آمدم. در آن سالها مشهد چهار خیابان اصلی داشت یکی بالاخیابان بود که به حرم و بست بالا منتهی میشد دوم ته خیابان، سوم خیابان طبرسی که آنهم به حرم میرسید و چهارم هم خیابان تهران. من درست زمانی که اذان ظهر پخش میشد در دهم تیر هزار و سیصد و سی و سه متولد شدم؛ درست زمانی کهالله اکبر مؤذن بلند شد من به دنیا آمدم.))
نوری در سه سالگی پدر خود را از دست داد و مادرش با زحمات فراوان او را بزرگ کرد. نوری چهارده سال نخست زندگی خود را در مشهد سپری کرد.
ازدواج و خانواده:
حسین نوری نخستین بار در سال ۱۳۶۲ همسر آیندهاش نادیا مفتونی را ملاقات میکند. نادیا مفتونی متولد سال چهل و چهار تهران است. پدر و مادرش در محله دردشت نارمک، خیابان مهر ساکن بودند. او که از نخستین تحصیلکردگان دبیرستان استعدادهای درخشان تهران (سمپاد) بود و در سال ۶۲ در کنکور شرکت کرده و با کسب رتبه ۲۴ در رشته فیزیک کاربردی دانشگاه صنعتی شریف قبول میشود. مفتونی همان سالها در نمایشنامهنویسی هم دستی داشت و در کارهای فرهنگی دانشگاه فعالیت میکرد. روزی یکی از دوستانش به او میگوید که از طرف جهاد دانشگاهی فردی به دانشگاه آمده که در کارهای هنری به ویژه نمایشنامهنویسی استاد است و اگر میخواهی میتوانی نمایشنامهات را برای کسب نظر به او بدهی. با شنیدن این خبر مفتونی نمایشنامه را پیش آن استاد میبرد. این استاد کسی نبود جز حسین نوری. بعد از این جلسه این دو نفر در جلسه دیگری همدیگر را میبینند و مفتونی، طبق گفته خودش، عاشق او شده و برخلاف روال معمول، او از نوری خواستگاری میکند و بعد از مدتی در سال ۶۳ با وجود مخالفت اطرافیان به عقد هم در میآیند. مفتونی بعد از ازدواج، درسش را در دانشگاه صنعتی شریف رها کرده و به همراه نوری راهی محل سکونت او در تربت جام میشود. آنها مدت هفت سال در تربت جام زندگی میکنند. در آن سالها دو فرزندشان یعنی ابوالفضل و محمود به دنیا میآیند و همچنین دو برادر نوری به نامهای محمود و احمد هم در جنگ ایران و عراق کشته میشوند. نادیا مفتونی هم نقاش است و نقاشی را پس از ازدواج از همسر خود آموختهاست.