با سلام و وقت بخیر خدمت شما دلنویس عزیز!
عنوان:
عنوان دلنوشته «پشت دیوار» انتخاب شده است، که به دو بخش تقسیم میشود.
«پشت+دیوار»
پشت به معنای ورا است.
دیوار به معنای آوار است.
از لحاظ معنایی هر دو واژهی عنوان دلنوشته معنا شد و هر کدام معنایی جداگانه را دارا بود، که در کنار یکدیگر معنای جدیدی را بهوجود آوردند.
از لحاظ استاندارد نه واژهی «پشت» و نه واژهی «دیوار» کلیشهای محسوب نمیشود؛ چرا که واژهی «پشت» نوعی ورای مکانی ایستادن است و واژهی «دیوار» گویی که مکمل واژهی «پشت» باشد و در کنار همدیگر معنای مناسبی را میسازند. پس در نتیجه عنوان دلنوشته کلیشهای محسوب نمیشود.
ژانر:
ژانر دلنوشته «عاشقانه» انتخاب شده است. بنابراین باید صد درصد دلنوشته دارای ژانر «عاشقانه» باشد؛ که این عمل کاملاً انجام شده است امّا اگر در کنار ژانر «عاشقانه» دلنویس ژانر «تراژدی» را هم انتخاب میکرد قطعاً در حال حاظر دلنوشته دارای ژانرهای مناسبتری بوده است. پس در نتیجه دلنوشته ژانر «تراژدی» را کم دارد.
مقدمه:
مقدمهی دلنوشته از لحاظ معنایی و مفهومی بهطور واضح بیان شده است، بهطوری که لزومی ندارد تا خواننده دو بار یا چند بار دیگر مقدمه را بخواند تا کاملاً حس و احوالات آن را درک کند همچنین اینکه در مقدمه ایرادات نگارشی دیده نشده است. در نتیجه مقدمهی مناسبی برای دلنوشته نوشته شده است.
انسجام:
اگر بخواهم انسجام پستهای دلنوشته را بهطور کلی بیان کنم، میتوان گفت تقریباً رعایت شده است امّا با این حال در بعضی از پستها تفاوت بهطور آشکار واضح است.
به عنوان مثال این پارت...
چشمهایم بسته بود و تو را تصور میکردم.
اینکه دوباره میآیی، ماشین ارزان قیمتت را جلوی در خانهات پارک میکنی و توی حیاط میروی.
توی تصوراتم، پاهایت لنگ نمیزند، بدنت از تب نمیلرزد.
میخواهم بلند شوم که، صدایی میشنوم.
اسم تو میآید. گوش میدهم:
- «میگن حالش زیاد خوب نیست؛ اِم اِس بدجور نابودش کرده.»
سست میشوم. شاید... شاید روی زمین میافتم. نه! تو سالمی، فقط تب کردهای، تبی خفیف، مثل تبهای کودکی که با یک پاشویه خوب میشد.
من آن اوّایل میدیدم تکواندو کار میکنی.
پسر تو قوی هستی. تو سالمی، تو فقط تب کردهای. همین!
و این پارت...
ایستادهام و به دیوار خانهات تکیه دادهام.
در را باز میکنی و من، خودم را بیشتر مخفی میکنم. مثل همیشه نمیبینی.
که در آنها رعایت نشدن انسجام میان پستهای دلنوشته مشاهده میشود.
هدف:
هدف فرعی دلنوشته نشان دهندهی ناتوان شدن برادر و در نتیجه نگرانی خواهر برای برادر است.
هدف اصلی دلنوشته نشان دهندهی بیمهری و بیتوجّهای برادر نسبت به خواهر است که همین علت سبب شده که خواهر از اخلاق و رفتارهای برادر دلخور شود.
لحن یا بافت:
لحن دلنوشته ادبی انتخاب شده است، که در اکثر پارتها رعایت شده است امّا در این جمله « -به راهی که رفتی، قسم یادتم.» و این واژه «توی» میتوان مشاهده کرد که لحن جمله و واژه از ادبی به محاورهای تبدیل شده است. پس در نتیجه لحن ادبی دلنوشته کاملاً رعایت نشده است.
رعایت اصول نگارشی:
در دلنوشته اشکالات نگارشی بسیاری در پارت آخر مشاهده شد، به عنوان مثال «درحالی، شده ات، گفتی :، میزد، اشک هایم، گونه ام، سلول های، چشم های، چشم هایم، توی، زمزمه وار، گفتم :، -به راهی که رفتی، قسم یادتم.» این اشکالات که در نتیجه باعث تاثیرات منفی در دلنوشته شده است.
سخن منتقد:
اوّل از همه خدمت شما دلنویس عزیز خسته نباشید عرض مینمایم و در وهله دوّم برایتان آرزوی آثار بیشتر را خواستار هستم.