(عنوان)
عنوان اولین چیزی است که در نگاه اول به مخاطب جذب میشود و به همین دلیل باید زیبا و جذاب باشد و مخاطب را کنجکاو کند. همچنین، باید در اندازهای مناسب و خلاقانه انتخاب شود. از دیگر ویژگیهای یک عنوان خوب میتوان به عدم کلیشهای بودن، ارتباط با ژانر شعر و همخوانی با محتوای اصلی شعر اشاره کرد.
عنوانی که در اینجا انتخاب شده (پشت پرچین خیال)هست. عنوانی که متشکل از سه کلمه هست پشت+پرچین+خیال که پشت به معنای قسمت و بخش پشتی، کلمهای با درصد کلیشگی بالا هست و پرچین به معنای سازهای است که از شاخ و برگ و خار گیاهان برای محصور کردن منطقهای میسازند. از طرفی خیال هم به معنای فکر و اندیشه هست که خیلی جاها استفاده شده و در کنار دو کلمهی دیگه یک عنوانی با کلیشه کمتر میسازند و شاعر میتوانست از خلاقیت بیشتری کمک بگیرد.
با توجه به این عنوان و بدون خواندن اشعار تاحدی میشه حدس زد که شاعر به چیزی دارد و از جذابیت شعر کم کرده و کاش شاعر از عنوان کوتاهتر و خلاقتر کمک میگرفت که علاوه بر جدید بودن و کم کلیشه بودن، باعث کنجکاوی در مخاطب شود.
پارتها ارتباط زیادی به عنوان دارد ولی هستند پارتهایی که ربطی به عنوان ندارد و همین میتواند به عنوان خلاقتر و ویژگیهایی که گفته شده اشاره کرد.
این عنوان خلاقانه تاحدی انتخاب شده و به جای استفاده از عناوین کلیشهداری همچون خیال و فکر و حتی پشت پرچین خیال ، میتوانست از پرچین خیال به تنهایی استفاده کند
عنوان باید هر نوع احساسی را که در نگاه اول به خواننده می دهد، با احساسی که خواننده در خوانش اثر می کند یکی کند که در اینجا با این عنوان به راحتی توانسته آن حس را برساند.
(زبان و لحن مجموعه شعر )
زبان و لحن یک مجموعه شعر به طور کل ،به معنای بررسی عبارات، واژگان، دستور زبان، یک دست بودن واژگان از لحاظ تاریخی می باشد.
لحن این شعر به صورت ادبی یا محاورهای نیست چون به صورت جملات روزمره به کار رفته تا ادبی بودن و این باید اصلاح بشه.
واژگان عمدتا ساده هستند و کلمات جدید به چشم نمیخورد زیاد متاسفانه و شاعر اگر از کلمات جدیدتر و با پیچیدگی استفاده میکرد، سطح اشعار ساده نبود.
دستور زبان ساده هست و دستور کهن در مجموعه اشعار به چشم نمیخورد.
(مجموعه شعر)
صنایع به معنای آرایههای ادبی به کار رفته شده در یک نظم (شعر)هستند.
در یک مجموعه شعر ،ما به کیفیت و کمیت این آرایهها می پردازیم.
آرایههای استفاده شده در این مجموعه شعر:
مراعاتالنظیر:
زمین میچرخد
خورشید میدرخشد
باد میوزد
باران اگر دلش بخواهد میبارد
تشخیص:
درختان همچنان تلاش میکنند به رودخانه برسند
تکرار:
امروز چه میشود اگر، دیگر نباشم
اگر امروز، دیگر نباشم چه میشود...؟.
تضاد:
اگر امروز همان فردای دیروز و همان دیروز فردای منست
کنایه:
در جا خشکم زد (که در اشعار اینگونه گفته نمیشود)
...
و آرایههای ديگر. در این قسمت آرایههای غیر ساده و جدید کم دیده میشود که ضعف شاعر را نشان میدهد زیرا هرچهقدر آرایهها زیبا و پیچیده باشند و در عین سادگی و قابل فهم، شعر را قویتر نشان میدهد.
(حد نوآوری مجموعه شعر )
نوآوری و خالقیت در یک مجموعه شعر به معنای این است که آیا شاعر ویژگی های جدید و خالقانه را در ابعاد مختلف شعر به کار برده است یا خیر.
در احساسات و عواطف به معنای انتقال حس و حالی متفاوت و خاصتر به شیوهای که اصطلاحا ًباب نیست و همیشگی نیست به خوانندگان می گویند.
در اینجا برای افکار شاعر از گونههای متفاوت دیده شده از مناظره گرفته شده تا قالب نو و باز هم جملات ساده که از زیبایی مجموعه اشعار کم کرده.
وقتی جملات ساده باشند، باعث کاهش نوآوری در این مجموعه اشعار میشود
(پیام و مضمون مجموعه شعر )
پیام و مضمون یک مجموعه شعر به معنای هدفی است که شاعر در تلاش است که آن را به خوانندگان منتقل کند.
اشعار می توانند یک الی چندین مضمون و هدف را دارا باشند و شاعر موضوعات و اهداف مختلفی را بیان کند. همچنین این اهداف و مضامین می توانند به شیوهها و روشهای مختلفی که شاعر در نظر دارد به خوانندگان انتقال پیدا کنند.
برای موضوع اصلی میتوان به افکار شاعر اشاره کرد که خود این افکار به بخشهای مختلف تقسیم میشود و این انتقال حس و موضوع را با لحن صمیمی و به دور از غیر ساده بودن بیان شده که باز هم ضعف شاعر را میرساند.
(ساختار و نمای شعر )
ساختار: در این بخش ،ساختار همان قالب شعر است که به اسکلت مجموعه شعر تشبیه می شود. قالب ها می توانند دو دسته باشند ،قالب های کلاسیک و قدیمی
و یا قالب ها نو و جدید که هر دو دسته نقش مهمی در نمای شعر دارند.
در اینجا شعر قالب اولی که نام برده، مناظره هست که حالت پرسش و پاسخ دارد که چون در بعضی قسمتها رعایت نشده، بهتره که به عنوان قالب اول نوشته نشود. قالب دومی که استفاده شده در این مجموعه اشعار، نو هست که خودش انواعی دارد و شاعر چون از قالب موج هم یاد کرده که به نطر میاد همین نو بودن کافی بوده چون مخاطب با خواندن میتواند تاحدی اون لحن و موسیقی را در بعضی قسمتها حس کند که سپید بودنش را نشان میدهد و برای بقیه قسمتها میشود قالب موج نو را حس کرد.
(ترکیب و تألیف مجموعه شعر )
ساختار این مجموعه به صورت تصادفی چیده شده هم از لحاظ احساسی و هم لحاظ موضوعی.
تقسیمبندی موضوعات به صورت یکسان نبوده.
شاعر از سبک خاصی بهره نبردهاست.
مضامین این مجموعه موضوعات زیادی را در بر گرفته ولی کم به آنها پرداخته متاسفانه.
شاعر پیام خود را تاحدی توانسته به مخاطب برساند ولی هنوز این مجموعه جای کار دارد و شاعر میتواند از کتب یا اشعار دیگر با همین مضمون کمک بگیرد.
استعاره برای زیبایی شعر کم استفاده شده و نیازمند کمک گرفتن شاعر از آرایههای جدید و استعارههای جذاب است.
(مجموعه شعر )
به دستهبندیهای مختلفی اشاره دارد که بر اساس ویژگی های خاصی مانند قالب ،موضوع ،سبک و رویکرد شاعرانه تقسیمبندی میشوند.
قالبی که در اینجا استفاده شدهاست، مجموعه قالب نو در کنار مناظره است و این نوع شعر هم قافیه دارد در بخشهایی:
واسه تو یه سایهبونم
مرهم دلتنگیهاتم
...
و هم بخشهایی که قافیه ندارد:
رنگ آسمان باغ
پشت پرچین خیالم آبیست
...
اینجوری کلاسیک و نو قاطی کردن، اشتباهه و اگه شعر حالت مناظره داره ترجیحا باید مجموعهای جدا براش مدنظر شاعر قرار بگیره تا اینجوری که نشه درموردش حرف زد.
نوع شعر چون یک قسمت را اشاره کرده به عشق رو عاشقانه نوشتن اشتباهه ولی چون ژانر اولی نیست، ایرادی نمیشود گرفت به شاعر محترم.
فانتزی بودن هم از تشخیص و مناظرههایی که استفاده شده میتوان برداشت کرد و چون در بیشتر از پارتها نوشته شده میشود به عنوان ژانر اول نوشت.
سبک این مجموعه از نوع شعر نو هست و این نوع شعر به سبکهای مدرن و نوآورانه
میپردازد و میتواند شامل استفاده از زبان محاورهای و ساختارهای غیرمتعارف باشد.
بر اساس رویکرد شاعرانه جزو اشعار شخصی میباشد که این نوع شعر به بیان تجربیات و
احساسات شخصی شاعر می پردازد و معمولا شامل خاطرات و تفکرات عمیق اوست .