- Jun
- 89
- 140
- مدالها
- 1
نزدیک چهارشنبهسوری میشویم. شب سهشنبه آخر سال سعی میکنیم هر چه سریعتر خودمان را به خانه برسانیم تا هدف تیروترقهها و بمبهای خانمانبرانداز عدهای، قرار نگیریم! این تصوّر نسل ما از چهارشنبهسوری و مراسمش است. شبی دلهرهآور با صداهای مهیب. امّا سراغ کتابها یا صندوقچه خاطرات بزرگترها که میرویم، روی دیگری از چهارشنبهسوری نمایان میشود. شبی پررنگ و نور با گرمای جمع خانواده و دوستان.
به همین منظور، از تیروترقههای زائد میگذریم و در این دو قسمت مطلب، نگاهی به چهارشنبهسوری در گذشتهها و بین اقوام مختلف ایرانیها میاندازیم.
امّا هر چه باشد، به نظر میرسد این جشن ریشههای باستانی داشته و با آمدن اسلام شکل و شمایلش کمی تغییر کرده و با فرهنگ هر منطقه، آداب و آیینی به آن اضافه شده. حتّی درباره معنایش هم فرضیات مختلفی وجود دارد؛ سور را بعضی به معنای جشن و سرور و بعضی به معنای سرخ گرفتهاند.
در این مطلب به آیینهای متداول این شب و مطلب بعدی، آیینهای مناطق مختلف ایران خواهیم داشت.
«زردی من از تو، سرخی تو از من»
امّا ماجرا به همین پریدن ختم نمیشود. بوتههای سوخته و خاکستر شده را کسی با خاکاندازی جمع میکند و سر چهارراه میریزد. فردی که خاکستر را برده، وقتی برمیگردد، در خانه را محکم میکوبد و این مکالمه بین او و افراد داخل خانه شکل میگیرد:
_ که هستی؟
_ منم
_ از کجا آمدهای؟
_ عروسی
_ چه آوردهای؟
_تندرستی
در را برایش باز میکنند تا تندرستی را برای یک سال پیش رو، به درون خانه بیاورد.

به همین منظور، از تیروترقههای زائد میگذریم و در این دو قسمت مطلب، نگاهی به چهارشنبهسوری در گذشتهها و بین اقوام مختلف ایرانیها میاندازیم.
چهارشنبهسوری از کجا آمده؟
درباره ریشه دقیق این آیین، اطلاعات دقیق و درست حسابی در دسترس نیست. بعضی از پژوهشگران معتقدند که همچین آیینی دقیقا پیش از اسلام وجود نداشته و احتمالا تغییر یافته یک آیین باستانی است؛ زیرا پیش از اسلام به این صورت هفته وجود نداشت که آخرین چهارشنبهای وجود داشته باشد، همچنین آتش برایشان مقدس بود و از رویش نمیپریدند. بعضی میگویند این رسم، تغییر یافته گاهنبار هَمَسپَتمَدَم بوده، یعنی جشن نزول فروهرها 6 روز قبل از نوروز. بعضیها هم آن را تغییر یافته جشن سده میدانند که این فرض چندان صحیح نیست.امّا هر چه باشد، به نظر میرسد این جشن ریشههای باستانی داشته و با آمدن اسلام شکل و شمایلش کمی تغییر کرده و با فرهنگ هر منطقه، آداب و آیینی به آن اضافه شده. حتّی درباره معنایش هم فرضیات مختلفی وجود دارد؛ سور را بعضی به معنای جشن و سرور و بعضی به معنای سرخ گرفتهاند.
در این مطلب به آیینهای متداول این شب و مطلب بعدی، آیینهای مناطق مختلف ایران خواهیم داشت.

آداب و رسوم جشن چهارشنبه سوری
گفتیم آداب و آیین ویژهای در آخرین چهارشنبه سال برگزار میشد و خانواده را دور هم جمع میکرد. میان این آداب و رسوم، بعضی کارها در بیشتر نقاط ایران عمومیت داشت و معمولا همه انجام میدادند و بعضی کارها هم با توجه به فرهنگ مردم آن منطقه و داستانها و روایاتی که از پس این شب وجود داشت، رسوم مخصوص به خودشان را داشتند. در این مطلب به آن رسومی که میان همه مردم ایران رایج بود میپردازیم.بوته افروزی
«زردی من از تو، سرخی تو از من»
امّا ماجرا به همین پریدن ختم نمیشود. بوتههای سوخته و خاکستر شده را کسی با خاکاندازی جمع میکند و سر چهارراه میریزد. فردی که خاکستر را برده، وقتی برمیگردد، در خانه را محکم میکوبد و این مکالمه بین او و افراد داخل خانه شکل میگیرد:
_ که هستی؟
_ منم
_ از کجا آمدهای؟
_ عروسی
_ چه آوردهای؟
_تندرستی
در را برایش باز میکنند تا تندرستی را برای یک سال پیش رو، به درون خانه بیاورد.
فالگوش نشینی