جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

آموزشی چگونه نویسنده شویم

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته جمع‌آوری نکات توسط MHP با نام چگونه نویسنده شویم ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 12,640 بازدید, 458 پاسخ و 9 بار واکنش داشته است
نام دسته جمع‌آوری نکات
نام موضوع چگونه نویسنده شویم
نویسنده موضوع MHP
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط DELVIN

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
•[📘]• مطمئن بشید که ایده‌تون آسان‌فهمه.
•[📘]• باید بتونید دنیای داستان رو در پنج کلمه یا کم‌تر، توصیف کنید. چه با ویراستار حرف می‌زنید چه ناشر یا دوستان و خانواده، مختصر و مفید حرف بزنید، طوری بگید که خودشون برای بیشتر دونستن کنجکاو بشن!

•[📗]• عزم‌تون رو از دست ندید.
•[📗]• همیشه از نویسنده‌هایی می‌شنوید که فلان ایده رو دارن، اما هیچ‌وقت نمی‌نویسنش. حیفه. دیگه مردم فرصتی ندارن که عاشق داستان بشن. بهترین توصیه‌ای که می‌شه داد، اینه که با اراده ادامه بدید، به هر قیمتی، و هر چیزی رو که شروع کردید تموم کنید. مردم رو از کتابتون محروم نکنید!

•[📒]• برای ویرایش عقب برنگردید.
•[📒]• حفظ اراده سخته، وقتی می‌خواید با واژه‌های زیبا و قدرتمند دنیای داستان رو بسازید. یادتون باشه که هرقدر هم وسوسه‌کننده بود، برنگردید عقب که فصلی رو که تازه نوشتید ویرایش کنید. یادداشت کنید که می‌خواید چی تغییر کنه، و برید سراغ ادامه‌ی داستان یا بازنویسی! فقط ادامه بدید!

•[📔]• از ابزار اصلاح دستور زبان استفاده کنید.
•[📔]• فرقی نمی‌کنه اعجوبه‌ی دستور زبان باشید یا نه، نمی‌خواید کل عمرتون‌ صرف نوشتن کتاب بشه. پس در پیش‌نویس اول روی نوشتن واژه‌ها تمرکز کنید نه اصلاح ریزه‌کاری‌های دستور زبان. اون برای بعدا. بهتره که ابزاری برای اصلاح دستور زبان داشته باشید که کمکتون کنه (مثل Word). زندگی رو نجات می‌دن!

•[📙]• یک جفت چشمِ دیگه داشته باشید.
•[📙]• شمای نویسنده، داستان رو می‌دونید. یعنی می‌دونید هر جمله قراره به چیزی برسه. اما خواننده نمی‌دونه. نوشتن یعنی برقراری ارتباط و اگه این کار رو خوب انجام ندید، شکست می‌خورید. یک جفت چشمِ دیگه بگیرید، از دیدگاه کسی غیر از خودتون متن رو بخونید! نقد می‌تونه سازنده باشه.

•[📕]• نذارید کسی متوقفتون کنه.
•[📕]• نویسنده‌های خیلی زیادی توی جهان وجود دارن، اما تعداد کم‌تری کتاب‌هاشون رو تموم می‌کنن. خیلی‌ها ناامید می‌شن، یا اصلا تلاش نمی‌کنن. نذارید تجربه‌های بد اون‌ها جلوی عزمِ شما رو بگیره. نذارید جزئی از اون آمار بشید!
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
❄️نکتۀ (۱)

نوشتن گذاشتن کلمات روی کاغذ است به جای آنکه آنها را در هوا رها کنیم. هر وقت احساس کردید مطلبی برای نوشتن دارید، آن را روی کاغذ جاری کنید، به راحتی وقتی که دارید با دوستی حرف می‌زنید. همانطور که موقع صحبت دنبال کلمه نمی‌گردید و راحت حرف می‌زنید، موقع نوشتن هم راحت باشید. هر چیزی به ذهنتان رسید روی کاغذ بنویسید. نگران نباشید چیز خوبی در می‌آید. بعدا فرصت دارید آنرا بازنگری و اصلاح کنید.
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
🌸نکتۀ (۳)
با موضوع پیوند بخوریم

خودمان را به موضوع نزدیک کنیم.
با فاصله ننویسیم. یعنی چی؟ یعنی اینکه برویم تو جلد موضوع. با موضوع یکی شویم. احساس، عاطفه و اندیشه خودمان را درگیر آن کنیم. دربارۀ بهار می‌نویسیم یا کرونا یا سفر یا خاطره یا پرنده، فرقی نمی‌کند. مهم این است که با موضوع یکی شویم. وقتی اینگونه شویم با خواننده هم پیوند می‌خوریم. با اندیشه، احساس و عاطفۀ او گره می‌خوریم. با نوشتۀ ما همراه می‌شود. دیگر احساس نمی‌کند ما دربارۀ موضوع شعار داده‌ایم یا دانش سر او ریخته‌ایم. این بار که با نوشته‌ای پیوند خوردیم به ردپای این نکته دقت کنیم و ببینیم تا چه اندازه نویسنده توانسته ما را درگیر متن خود بکند.
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
❄️نکتۀ (۴)
وقتی دنبال ایده می‌گردیم(۱)
خیلی از اوقات دنبال ایده‌ای برای نوشتن می‌گردیم و نمی‌یابیم. احساس می‌کنیم ذهنمان قفل است. خبر خوب اینکه ما در این حالت تنها نیستیم. حتی نویسندگان بزرگ هم درگیر این مسئله هستند.
خبر خوب‌تر اینکه با چند کار ساده ممکن است از این وضعیت دربیاییم و دوباره قلم در دستانمان به چرخش دربیاید:
۱. بنشینیم پای تماشای یک فیلم و با دل و جان غرق فیلم شویم. احتمالا فیلم که تمام شود، موضوع‌های زیادی برای نوشتن پیدا کرده‌ایم.
۲. یک موزیک ملایم را بشنویم. خودمان را دوباره غرق آن کنیم. نه به گذشته کار داشته باشیم و نه به آینده. فقط تو هال و حال باشیم. احتمالا کلیدمان بخورد و سوژه‌هایی برای نوشتن پیدا کنیم.
۳. موقعیت بود دست به یک پیاده‌روی بزنیم. خودمان را رها کنیم در دنیای خیال. بگذاریم تا هرجا خواست ما را پیش ببرد. عجله هم برای برگشت از دنیای خیال نداشته باشیم. بعدش باز احتمالا چیزهایی برای نوشتن پیدا کنیم.
۴. ادامه در مطلب بعدی...
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
❄️نکتۀ (۵)
وقتی دنبال ایده می‌گردیم(۲)
در مطلب شماره ۴ گفتیم که خیلی از اوقات دنبال ایده‌ای برای نوشتن می‌گردیم و نمی‌یابیم. احساس می‌کنیم ذهنمان قفل است. و نوشتیم خبر خوب اینکه ما در این حالت تنها نیستیم. حتی نویسندگان بزرگ هم درگیر این مسئله هستند.
و یادآور شدیم خبر خوبی در راه است و با چند کار ساده ممکن است از این وضعیت دربیاییم و دوباره قلم در دستانمان به چرخش دربیاید. سه مورد را نام بردیم و اینک موارد جدید:
۴. اگر چند نفر صحبت می‌کردند نه به قصد فضولی که بیشتر سوژه‌یابی به صحبت‌هایشان گوش دهیم. از بین حرف‌ها سوژه‌های خوبی برای نوشتن پیدا می‌کنیم.
۵.اوضاع که خوب شد و کرونا رفت بیشتر به مکان‌های شلوغ برویم و نگاه کنیم و گوش تیز کنیم و همۀ حواس خود را در گیر مشاهدۀ آدم‌ها، مکان‌ها و موقعیت‌ها کنیم. خیلی مطلب برای نوشتن پیدا می‌شود.
۶. در گوگل جستجو کنیم. هربار با یک موضوع. مثلا کلیدواژه گل یا درخت، کوه، آب، ماشین و توپ و....را بنویسیم و در عکس‌هایی که می‌آید خیره شویم. خودمان را ببریم تو آن فضا، کلی سوژه برای نوشتن به دست می‌آوریم.
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
#نکتۀ (۶):
#تمرکز
در نوشته‌های غیر داستانی کوتاه تنها به یک موضوع بپردازیم و در طول نوشته همان نکته را پرورش دهیم.
در موقع نوشتن موضوعات زیادی به ذهن ما هجوم می‌آورند. لزومی ندارد به همۀ آنها اشاره کنیم. خواننده دوست دارد مطلب یک‌دستی از ما بخواند. یک‌دست و خلوت. تعدد موضوع در یک یادداشت این امکان را از او می‌گیرد. راه مقابله با هجوم موضوعات مختلف در یک یادداشت کوتاه این است که موقع نوشتن نوشتۀ اصلی مواردی که می‌خواهند خودشان را به متن تحمیل کنند در گوشه‌ای یادداشت کنیم تا در فرصت دیگر به آنها بپردازیم.
به نظر شما آیا این یادداشت کوتاه توانسته به اصل تمرکز وفادار بماند؟
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
❄️نکتۀ (۷)
#زمان_نوشتن
#وقت_دزدی

دی شیخ با چراغ همی‌ گشت گرد شهر
کز دیو و دد ملولم و انسانم آرزوست
گفتند یافت می‌نشود جُسته‌ایم ما
گفت آنکه یافت می‌نشود آنم آرزوست

حکایت ما و پیدا کردن یک وقت درست و حسابی که بنشینیم و با خیال راحت بنویسیم حکایت«دیوژن» و «مولانا» است که به دنبال انسان واقعی می‌گشتند و یافت نمی‌شد. هنوز هم این گشتن ادامه دارد.
برای نویسندگان غیر تمام وقت مثل من و بسیاری از دوستان هم هیچ‌گاه یک وقت فراوان که هیچ کار و دغدغه‌ای نداشته باشیم و بنشینیم و با خیال راحت بنویسیم و کیف کنیم به دست نمی‌آید. باید «وقت دزد» باشیم. هر زمان که «پا داد» حتی دو دقیقه، پنج دقیقه، بنویسیم. مهم نیست کجا. تو ماشین، تو آشپزخانه، تو پیاده‌روی، تو مترو، پشت میز غذاخوری ...
«وقتی» که مثل آب روان می‌گذرد را «بدزدیم» و بنویسیم. کم‌کم عادت نوشتن در ما شکل می‌گیرد. یک دونده با روزی چند صد متر و گاهی کمتر شروع می‌کند اما با پشت کار خودش را به ماراتن می‌رساند. یک وزنه‌بردار، یک ژیمناست، یک نویسنده و یک....هم همین‌طور.
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
❄️نکتۀ (۸)
#تقلید

در آغاز نوشتن نیز مثل هرکار دیگری با تقلید در ما تقویت می‌شود. با نگاه کردن به دست دیگران، با مشق نوشتن از روی نوشته‌هایی که می‌پسندیم ذره ذره در ما عمق می‌گیرد.
در خیلی از حرفه‌ها مبتدی کارش نگاه کردن به دست استاد است. اصلا نیمی از راه به همین دقت‌کردن وابسته است. این کار موجب می‌شود تا بالاخره فرد راه خود را بیابد.
نویسنده‌ای تعریف می‌کرد دوبار از روی رمانی که دوست داشته و عاشق جملات، واژگان، تشبیهات و توصیفاتش بوده نوشته است.
معتقد بود که این کار توانایی‌اش را در انتخاب واژه، ساخت ترکیبات دل‌نشین، تشبیهات، نحوۀ آغاز و پایان جملات چند برابر افزایش داده است.
من و شما هم ببینیم از نثر کدام نویسنده لذت می‌بریم. کتابش را بارها بخوانیم. با نوشته‌اش «ور» برویم. به جملاتش دقت کنیم. به ورود و خروج نویسنده به جمله، بندها، بخش‌ها نگاه کنیم. آن‌ها را یادداشت کنیم. از روی جملاتی که می‌پسندیم رونویسی کنیم.
برای شروع زمان سه‌ماهه‌ای برای خود تعیین و این تمرین را دنبال کنیم. بعد از آن ببینیم چه‌قدر مهارت نوشتاری ما افزایش یافته است.
این کار در شرایطی‌که امکان رفتن به کلاس‌های نویسندگی نداشته‌باشیم بسیار اثر بخش است. تابستان امسال آن را آزمایش کنیم.
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
❄️#نکتۀ (۹)
#کمال‌گرایی

در موقع نوشتن کمال‌گرای قانعی باشیم.

امکانش بسیار کم است متنی تولید کنیم که نشود آن را بهتر و پاکیزه‌تر کرد. نوشته مدام جای کار و بهتر شدن دارد حتی اگر چندبار ویرایش شده باشد. طبیعی است انتظار داشته باشیم که متن خوب بنویسیم اما یادمان هم باشد که یک جایی باید توقف کنیم و رضایت بدهیم و نوشته‌مان را منتشر کنیم.
دوستی را می‌شناسم که سال‌هاست محتوای یک کتاب را برای چاپ آماده کرده اما کمال‌گرایی‌اش دست و بالش را بسته و نمی‌گذارد آن را منتشر کند. هر وقت می‌پرسم چه خبر از کار؟ منتشرش کردی؟ می‌گوید هنوز دلچسبم نشده، باید رویش بیشتر کار کنم. بعید می‌دانم ایشان کار را به پایان برساند. مراقب باشیم گاه کمال‌گرایی به وسواس کشیده می‌شود. در این صورت حتی یک یادداشت هم از خود باقی نمی‌گذاریم.
همین نوشته آیا نمی‌توانست بهتر شود؟ قطعا چرا. اما با چند بار خواندن و خط زدن و اضافه‌کردن و گرفتن دست‌اندازهایش آن را به اشتراک گذاشتم. بیشتر از این سخت‌گیری می‌کردم معلوم نبود بتوانم نشرش دهم. بعدها فرصت کامل‌تر شدن همین متن هم است.
 

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
❄️نکتۀ (۱۰)
#تصمیم_های_کوچک
برای عادت کردن به نوشتن قدم‌های کوچک اما پیوسته برداریم. اینگونه نیست که تصمیم بگیریم از فردا روزی یک تا دو ساعت بنویسیم و شدنی هم باشد. ساختار مغز به این راحتی تسلیم تصمیم‌های ناگهانی و بزرگ نمی‌شود.
هریک از ما ده‌ها تجربه از کارهای برزمین مانده داریم. زبان خواندن، موسیقی، عکاسی، بازیگری، خوانندگی، رمان نوشتن و...دلیل اصلی‌اش بزرگ، ناگهانی بودن تصمیم و مشکل مقاومت مغز سرراه تغییرات جدید است. برای موفقیت در این زمینه باید قدم‌های کوچک برداریم.
چگونه؟ اگر تصمیم بگیریم از فردا روزی دوتا پنج دقیقه یا یک صفحه بنویسیم شدنی‌تر است. زیرا مغز نسبت به تصمیم‌های جدید کوچک مقاومت چندانی نشان نمی‌دهد. به مرور می‌شود این کار را به به ده، بیست و سی دقیقه و حتی بیشتر رساند.
کار کوچک اما مداوم بهتر از کارهای بزرگِ ناگهانی جواب می‌دهد.
یکی از علایق برزمین مانده خود را با استفاده از همین قانون پی‌بگیریم و شاهد عملی شدن آن در زندگی‌مان باشیم.
تصمیم کوچک همراه تکرار و مداومت ما را به خواسته‌هایمان می‌رساند.
 
بالا پایین