ک
موضوع نویسنده
کاربر حذف شده
مهمان
آرایه های ادبی معنوی
آرایه های ادبی معنوی، آن دسته از آرایههایی هستند که در آنها شاعر با استفاده از معنای کلمات و ترکیب آنها با یکدیگر، یک تناسب معنایی زیبا و ظریف میآفریند که علاوه بر زیبایی هنری، با درک معنی شعر نیز کمک میکند. در این بخش، با مهمترین آرایه های ادبی معنوی آشنا میشویم.***
تشبیه
به این جمله توجه کنید: «چهره محبوب مانند ماه زیباست.» ما در این جمله صفت «زیبایی» «چهره محبوب» را با استفاده از کلمه «مانند» به «ماه» تشبیه کردهایم. تشبیه یکی از آرایه های ادبی معنوی است و همانندی میان دو چیز را بیان میکند. ساختمان تشبیه از چهار بخش تشکیل شده است: مُشَّبَه، مُشَّبَهٌ به، وجه شَبَه و اَداتِ تشبیه.- مشبه کسی یا چیزی است که میخواهیم آن را مانند کنیم.
- مشبهبه نیز چیزی است که مشبه را به آن تشبیه میکنیم.
- ادات تشبیه واژه پیوند دهنده میان مشبه و مشبهبه است.
- وجه شبه نیز ویژگی یا ویژگیهایی است که مشبه و مشبهبه در آنها به هم شباهت دارند.
توجه کنید که دو چیز نمیتوانند از همه جهات شبیه هم باشند و مشبه و مشبهبه نیز در صفت یا صفتهایی خاص به هم شباهت دارند. این صفت یا صفات همان «وجه شبه» هستند. البته، این شباهت میتواند ظاهری و واقعی باشد یا شاعر آن را در خیال خود ساخته باشد. وجه شبه حتماً باید بین طرفین تشبیه وجود داشته باشد، زیرا اگر شباهتی وجود نداشته باشد، تشبیه بیمعنی خواهد بود. نکته دیگه این است که وجه شبه باید یک ویژگی برجسته باشد تا زیبایی هنری قابل توجهی داشته باشد.
در مصراع دوم بیت زیر از حافظ، «قد و بالای دوست» مشبه، «صنوبر» مشبهبه و «چون» ادات تشبیه است. حافظ قدر و بالای دوست را از جهت بلندی به صنوبر تشبیه کرده که همان وجه شبه است و در بیت نیامده است.
دل صنوبریم همچو بید لرزان است
ز حسرت قد و بالای چون صنوبر دوست