جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

آموزشی اموزش جامع و کامل انشاء نویسی به زبان ساده

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته آموزشات انشاء‌نویسی توسط MHP با نام اموزش جامع و کامل انشاء نویسی به زبان ساده ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 1,471 بازدید, 36 پاسخ و 0 بار واکنش داشته است
نام دسته آموزشات انشاء‌نویسی
نام موضوع اموزش جامع و کامل انشاء نویسی به زبان ساده
نویسنده موضوع MHP
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط DEVL

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
کودکان و نوجوانان در سنین حساسی هستند که برایشان بسیار مهم است که مورد توجه قرار بگیرند و دیده شوند و حرف هایشان را کسی بشنود . از این رو بسیار بسیار مهم است که راهی پیدا شود و شرایطی فراهم شود که یک کودک این امکان دیده شدن و شنیده شدن را برای خودش مهیا ببیند.

شما بعنوان یک پدر و یا یک مادر و حتی یک معلم ، این مسئولیت را به دوش دارید که مرزهای توجه یک کودک را به سمت خودتان جلب کنید. هر کدام از شما نقش هایی در زندگی دارید که نیاز است به آن رسیدگی شود. اما هر کدام از این نقش ها در هر قالبی یک نقطه ضعفی را به همراه دارند.

اگر شما بخواهید با کودک خود حرف بزنید و حرف های او را بشنوید ، ممکن است او خجالت بکشد ، یا اینکه شما به او حس قضاوت کردن را وارد کنید و این ها همه موانعی است که بر سر راه شماست.

اما اگر این قضیه را به سمت انشا نویسی ببرید ، در می یابید که چه میزان ذهن یک کودک بازخواهد بود برای اینکه بتواند حرف های شخصی و دغدغه های شخصی اش را بیان کند و با همگان حرف بزند و در عین حال نیز شنیده شود.این فرصتی که شما به یک کودک میددهید ، دقیقا عین مفهوم خودیابی است.

در واقع کودک خودش را در دل توجهات حاصل از نویسندگی پیدا می کند و این امر بسیار برای او ارزشمند است. هنگامی که یک کودک به این درک برسد که با نوشتن می تواند توجهات را جلب کند وحرف های شخصی خود را بزند ، آنگاه از نوشتن بعنوان یک تریبون برای خودش استفاده می کند.

تریبونی که پس از احساس دیده شدن ، می تواند به او کمک کند تا حرف های شخصی اش را بزند. تا احساساتش را بیان کند و سپس بتواند زندگی و ذهن آرامی هم داشته باشد. این تجربه ای که کنون در اختیار شما می گذاریم ، برگرفته از یک تجربه ای است که از یکی از برترین اساتید انشا نویسی به دست ما رسیده است. توصیه ای که به پدر و مادرهای عزیز داریم این است که چشم ها و گوش هایشان را باز کنند و بسیار تجربه بشنوند.

اما این نکته را نیز مد نظر داشته باشند که هر تجربه ای قرار نیست یک نکته ی عملی باشد ، بلکه می تواند اطلاعات خوبی برای عملکرد بهتر در اختیار شما قرار بدهد. تجربه ای که در اختیار گرفتیم از یکی از اساتید انشا نویسی بود که می گفت : ” تصمیم گرفتم در یکی از کلاس های درس انشا نویسی ، به قدرت اعتماد بنفس و همچنین درک اعتماد به نفس از طریق انشا نویسی و در نتیجه وادار کردن کودکان به بیان اخساسات شخصی بپردازم.

پروسه ای را آغاز کردم و موضوعات انشایی که در کلاس به بچه ها می دادم که مستقیما با احساسات و عواطف شخصی آن ها سر و کار داشت.
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
پس از مدتی متوجه شدم که بچه های کلاس چقدر مستقیم تر ، رک تر و شفاف تر می تواند از احساساتشان حرف بزنند.این شد که همان جا با خودم گفتم ، اتفاقی که کنون در این کلاس افتاده است سالیان بعد ثمره می دهد و بچه ها از این ثمره استفاده می کنند. اما مدتی نگذشت که یک به یک والدین به مدرسه می آمدنند و می گفتند که چه اتفاقی برای بچه ها در مدرسه افتاده است که اینقدر راحت حرف هایشان را می زنند و به کارهای اجتماعی خودشان می رسند. وقتی به آن ها ماجرا را شرخ دادم تازه فهمیدند که چقدر نسبت به انشا نویسی کم اهمیت برخورد کرده اند.

این ماجرا برای سالیان سال ادامه داشت و حتی پس از سالها چند نفری از آن ها را در خیابان دیدم و از موفقیت هایشان در زمینه ی بیان احساسات در ازدواج ، در کار و بسیاری از موارد دیگر گفتند و همه ی شان یک صدا توافق بر این امر داشتند که مبنای موفقیت همه ی شان بر اساس نوشته ها و نگارش هایی بوده است که از دوران کودکی آموخته اند و در زنگ های انشا نویسی به آن پرداخته اند و کنون بهره اش را در زندگی می برند. “

. در یک نگاه ساده می توانیم به این امر اشاره کنیم که بسیاری از حرف های شخصی ، نوع بیان احساسات و بسیاری از شیوه های سخن رانی همگی در مقوله ی انشا نویسی خلاصه شده اند. انشا نویسی را جدی بگیرید و مطمئن باشید که کودکانی خواهید داشت ، سراسر سخن و دانش.
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
ج) قدرت ارتباطات و فرصت های شغلی

امروزه یکی از مهم ترین راه های ارتباطی در تمام دنیا ، نامه نگاری است.بنا بر اطلاعاتی که در دست داریم و بنا بر تحقیقاتی که در این حوزه کرده ایم ، بیش از ۹۰ درصد شرکت های تجاری دنیا ، سازمان های مالی و اقتصادی از روش نامه نگاری برای انجام کارهای اقتصادی خود استفاده می کنند.

از سوی دیگر نویسندگی و تمامی کارهای مربوط به حوزه ی نویسندگی بطور مستقیم یکی از فرصت های شعلی در زمینه های کاری و اقتصادی محسوب می شوند. پس از این رو می توانیم بگوییم که نویسندگی و تقویت مهارت نوشتن ، چیزی است که می تواند ما را به ثروت برساند و ما را در بسیاری از کارهای موجود در زمینه های اقتصادی موفق کند.

از سوی دیگر نوشتن مهارتی است که همه ی انسان ها می توانند با آن آشنا باشند و می توانند آن را درک کنند و در آن به موفقیت برسند.باز هم اگر قدم پیش بگذاریم ، می بینیم که کودکان و نوجوانان ، مخزن استعداد هستند و مانند بوم سپیدی می مانند که هر چیز را یاد می گیرند و می توانند در هر مهارتی به موفقیت برسند. حال برای کودکان ما در حوزه ی یادگیری نوشتن و یادگیری نویسندگی ، فرصتی رایگان و بسیار هدفمند وجود دارد که کودک و نوجوان می تواند در کلاسهای انشا نویسی ، به یادگیری نویسندگی بپردازند. حال در این راه ممکن است موانعی وجود داشته باشد و یا نیاز به روش نظام مندی برای یادگیری و انجام تمرین های خاصی در مهارت انشا نویسی باشد ، که آن را نیز ما در اختیار شما قرار میدهیم.

بهترین و ساده ترین راه برای دریافت مهارت نگارش و بعدها در مقام بلند تر و والاتر نامه نگاری ، رزومه نویسی ، صورت جلسه نویسی و نوشتن کتاب ، همین انشا نویسی است که همه ی کودکان ما با آن روبرو هستند. پس توجه داشته باشید و به هر طریقی که می توانید روی این قضیه تمرکز کنید تا کودکانی با هوش نویسندگی بالا داشته باشید.
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
د ) افزایش قدرت تصور و خیال

دیگر ویژگی ای که انشا نویسی می تواند به کودکان ما هدیه دهد ، قدرت تصورو خیال در کودکان است. نکته ای که بسیاری از روانشناسان به آن اعتقاد دارند و بارها در کتب روانشناسی کودک به آن اشاره شده است ، ذکر این نکته می باشد که طراوت کودکان وابسته به تصورات و خیال هایی است که در ذهن یک کودک وجود دارد. به هر میزان که تصورات یک کودک به مرزهای گسترده تری وارد شود و بتواند خیالات خودش را گسترش دهد ، ذهن فعال تری خواهدداشت.

اما مقوله ای که این میان مورد بحث قرار می گیرد ، اشاره به این مسئله است که آیا همه ی خیالات و تصوراتی که کودکان در ذهن دارند ، می تواند به شکوفایی آنان ختم شود یا خیر؟ طبیعتا نه. یک کودک و یک نوجوان زمانی می تواند از تصورات و خیالات خودش در مسیر شکوفایی بهره بگیرد که تصورات و خیالاتش هدفمند باشد. این هدفمندی چگونه باید ظهور پیدا کند؟

ببنیید ، در یک نگاه گسترده تمام ایده ها و خلاقیت های بشری نشات گرفته از تصورات و خیالات یک انسان است. در واقع همه ی انسان های بزرگ ، چه می خواهند دانشمند باشند و چه می خواهند یک تاجر باشند و یا اینکه حتی یک کارمند دولتی باشند ، نیاز به آن دارند که خلاقیت را ضمیمه ی کار خود کنند .

اگر مروری بر تاریخ علم داشته باشیم ، در می یابیم که تمامی اختراعات ، تمامی نظریه ها و تمامی پیشرفت های موجود در دنیا ، نشات گرفته از تصور و خیالی بوده است که در ذهن یک دانشمند و یا یک فرد دانا وجود داشته است و آن تصور و خیال تبدیل به یک ایده شده است و آن ایده موجبات بهره وری و تحول دنیا را فراهم کرده است.

حاال سوال این است که ما چگونه می توانیم تصورات و خیالات خود را هدفمند کنیم و چگونه می توانیم این تصورات و این خیالات را که در کودکان نیز بسیار است ، رشد دهیم و باعث آن شویم که آنان به یک درجه ی والایی از هوش و ایده پردازی برسند.
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
از همین رو اگر به تصورات کودکان و نوجوانان گوش دهید می بینید که آنان عمدتا تصوراتی دارند که هیچ صورت عملی ندارند ، برای این کار یکی از بهترین راه ها این است که به جای حرف زدن و به جای اینکه بگذارید آن ها تنها در باب تصوراتشان ، خیال پردازی کنید ، بخواهید که هر چه که به آن فکر می کنند را بنویسند.

هنگامی که شما قدرت نوشتن را در یک کودک ایجاد می کنید ، و به او یاد میدهید که بنویسد ، آنگاه او با تصوراتی روبرو می شود که برای منطقی جلوه دادن آن نیاز دارد تا که بسیار بسیار دقیق به آن ها فکر کند و برای آن استدلال کند. این کار از دو منظر سود دارد.

نخست اینکه وقتی یک تفکر به روی کاغذ می آید ، برای استدلال باز هم نیاز به تفکر دارد و این امر باعث می شود که تفکر پراکنده ی خود را به سمت تفکر خطی و هدفمند انتقال دهد. منظره ی دوم این است که هنگامی که یک کودک خیالات و تصوراتش را بر روی کاغذ می آورد ، می تواند قضاوت و داوری مناسبی نسبت به تصوراتش داشته باشد و آنگاه است که او میان تفکرات مثبت و تفکرات منفی تفکیک قائل می شود و پس از مدتی این قدرت را در اختیار می گیرد که تفکرات خودش را تبدیل به ایده های مثبت کند.

این اتفاق را بسیار جدی بگیرید ، چرا که هر کدام از تفکرات و تصورات خیالی هر کودک می تواند بستری مناسب برای رسیدن به آنچه که قرار است در زندگی تشکیل دهد برسد
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
اجزا و عناصر انشا

در یک نگاه کلی و با یک تعریف جامع ، انشا نویسی در زمره ی متن های ادبی قرار می گیرد. اگر مروری بر نگارش متن های ادبی ، نظیر رمان ها ، نامه ها و … داشته باشید، در می یابید که هر متن ادبی و یا اصولا هر متن نگارش شده ، حتی یک خاطره روزانه نیز ، دارای اجزا و عناصری است که بر طبق آن ، متن مورد نظر در یک چارچوب اصولی آماده ی نگارش گردیده و به رشته ی تحریر در می آید.

انشا نیز به مانند هر کدام از این متن ها و گونه های ادبی ، دارای اجزا و عناصری است که شاکله ی یک انشا را شکل میدهند. هر چند که این اجزا و عناصر به مثابه رمان نویسی و یا نامه نگاری ، پیچیده و سخت نیست و صورت ساده ای دارد اما با همین سادگی خودش می تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی ساختار انشا نویسی کودکان و نوجوانان ما بگذارد.

از این رو بسیار مهم دیدیم که ابتدا به امر ، پیش از آنکه وارد مباحث تمرینی انشا نویسی شویم ، مروری بر این اجزا و عناصر داشته باشیم و سپس از آن بعنوان یک پیش نیاز برای رسیدن به مقصود اصلی خودمان ، یعنی یک انشای اصولی بهره بگیریم. اجزا و عناصر هر انشا به شرح زیر است :
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
عنوان و موضوع انشا

هر انشایی در پی یک عنوانی شکل می گیرد. در واقع هیچ انشایی وجود ندارد که عنوانی نداشته باشد ، حتی انشاهای آزاد که معلمین گرامی به کودکان و نوحوانان تکلیف می کنند ، نیز باید دارای عنوانی مشخص باشد تا نویسنده دقیقا سیر متن خویش را بداند و دریابد که دقیقا در چه بابی قرار است در یک قالب محدود و یک فرمت بسیار مینیمال ، دست به نگارش یک متن بزند.

از این رو عنوان اساسی ترین اجزا و عنصر هر انشایی است. حال سوال اصلی این است که عنوان چیست و عنوان چگونه می تواند به یک انشا جهت دهد و آن را تحت تاثیر قرار دهد؟ نخستین پاسخی که باید خدمتتان ارائه دهیم ، ذکر این نکته است که یک عنوان ، نه تنها موضوع یک انشا را در بر دارد ، بلکه در دل خود ایده ی نگارش یک انشا را نیز همراه می کند و این باعث می شود که یک نویسنده علاوه بر آگاهی از موضوع ، خط فکری خودش را در رقم زدن یک انشا نیز بیابد.

در فضای آموزش انشا نویسی و زنگ های انشا نویسی مدارس در ایران و در تمام دنیا ، عمدتا موضوع انشا به کودک و یا نوجوان دااده می شود و سپس او با توجه به موضوعی که در اختیار او قرار گرفته است ، دست به نگارش یک انشا می زند.

پس از این رو می توانیم بگوییم که اساسی ترین و حیاتی ترین رکن هر انشا که در دل عنوان انشا رخ میدهد ، عمدتا برای کودکان و نوجوانان آشکار است و این کمک بسیاری به آن ها می کند.

دیگر موردی که لازم بذکر است ، ذکر این نکته است که موضوع انشا و یا همان عنوان انشا ، در دل خود قالب ونوع انشا را نیز مشخص می کند.

شما به محض خواندن موضوع انشا می توانید تشخیص دهید که این انشا بعنوان مثال از نوع توصیفی است و یا اینکه در قالب تحلیلی قرار گرفته است؟ پس دیگر لطفی که در اختیار نویسنده ی یک انشا قرار می گیرد ، مقوله ی عنوان و یا موضوع انشا با پس زمینه ی قالب انشا نویسی است.
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
هنگامی که شما موضوع و عنوان انشا را داشته باشید و از سویی قالب آن را نیز در موضوع و عنوان پیدا کرده باشید ، از مرحله ی ایده یابی برای نوشتن گذشته اید و تنها وظیفه ی ایده پردازی بر روی دوش نویسنده قرار می گیرد.

از این رو می توان این چنین گفت که یک عنوان ، ایده را در اختیار دانش آموز قرار میدهد ، مسیر رسیدن به ایده پردازی را در گرو قالب های انشا نویسی و انواع آن در اختیار قرار میدهد و این میان تنها کاری که باید یک دانش آموز و یک نویسنده انجام دهد این است که همه ی این عناصر را درک کند و سپس به خلق آنچه که باید و شاید بپردازد.

پس این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر در گام های نخستین از تمرین و تدریس انشا نویسی به کودکان و نوحوانان هستید ، عنوان و موضوع انشا را بسیار عالی و با وضوح محتوایی بسیار بالا برای نویسنده ی انشا شرح دهید تا او پیش زمینه های لازم را برای نوشتن انشایش بدست آورد.
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
مقدمه ی انشا

هر انشایی با یک پاراگراف آغازین شروع می شود . در واقع در پاراگراف نخستین هر انشا ، نویسنده سعی می کند ، تمام مواردی را که قرار است در یک انشا به آن اشاره کند را بیان کند و سپس به تفصیل در طول انشا همه ی آن موارد را بررسی کند.

برای یک نویسنده ی انشا ، پاراگراف نخستین ، همیشه حکم یک نقشه ی راه برای ادامه ی مسیر انشا نویسی را دارد. حال سوالی که باید در این بخش مطرح شود این است که مقدمه ی یک انشا را دقیقا چه چیزهایی تشکیل میدهد و مقدمه ی یک انشا دارای چه موارد و محتوایی است؟

مقدمه ی یک انشا در گام نخست ، جهت گیری و تفکر نویسنده را نسبت به عنوان انشا نشان میدهد.

این امر کاملا بستگی به عنوان انشا و همچنین قالب و نوع انشا دارد. بعنوان مثال هنگامی که می خواهید انشایی با موضوع :

” ثروتمند شدن بد است یا خوب ؟ ” نگارش کنید ، نخستین چیزی که به ذهن شما خطور می کند این است که شما یک عنوان دارید که کاملا در قالب انتخابی و تصمیم گیری مطرح شده و طرح ریزی شده است و مخاطبی که انشای شما را می شنود و یا می خواند ، در وهله ی نخست به دنبال جهت گیری فکری شما در باب عنوان است.

شما نخستین کاری که باید در نگارش یک انشا انجام دهید ، این است که جهت گیری خودتان را نسبت به عنوان انشا مشخص کنید.
 

DEVL

سطح
4
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Aug
2,871
21,387
مدال‌ها
4
بعنوان مثال در همین عنوان ” ثروت مند شدن بد است یا خوب ؟ ” شما باید نخست نظر خود را بیان کنید و مخاطب را آگاه کنید که ثروت مند شدن از نظر شما خوب است یا بد.

یا اگر همین مثال را در موضوع انشایی چون ” بهار را توصیف کنید ” ، بررسی کنیم ، شما بعنوان یک نویسنده ی انشا باید ابتدا به این امر اشاره کنید که چه چیزی در فصل بهار بیش از همه چیز نگاه شما را جلب می کند. فرض کنید اگر شما می خواهید بهار را با طبیعت آن مورد وصف و توصیف قرار دهید ، اولین جمله ی شما طبیعتا توصیفی از طبیعت بهار خواهد بود و یا اینکه اگر دیدگاه دیگری دارید و می خواهید بهار را با آغاز سال جدید و فرصتی جدید برای زندگی جدید ، توصیف کنید ، آنگاه در همین چند خط اول از پاراگراف نخست باید به این امر اشاره کنید و مقصود خودتان را بیان کنید.

این نخستین اتفاقی است که در پاراگراف نخست یا همان مقدمه ی انشا رخ میدهد. دومین موردی که باید در یک پاراگراف به آن اشاره شود این است که شما شمای کلی از مسیر انشای خود را در اختیار مخاطب قرار میدهد.

بعنوان مثال شما اگر می خواهید در باب ” چگونه از محیط زیست محافظت کنیم؟ ” ، انشا بنویسد ، آنگاه این شمایید که باید راه حل های خود را بصورت سرفصل وار ، در همین پاراگراف نخست اشاره کنید .

بعنوان مثال شما می توانید بگویید : ” برای محافظت از محیط زیست ، راه های مختلفی وجود دارد مثل محافظت از جنگل ها ، استفاده نکردن از ماشین شخصی و تک سرنشین و … ” .

هر کدام از این تیتر ها و سرفصل هایی که شما در پاراگراف اول به آن اشاره می کنید ، در ادامه ی انشای شما به تفصیل مورد بررسی قرار می گیرد. در واقع مقدمه ی انشا حکم تیترهای یک روزنامه و یا خلاصه ی اخبار را دارد. شما همه ی سرفصل ها و تیترها را می گویید که سپس در کل انشا شرح آن ها را بیان کنید.

بدین ترتیب دومین گام در نوشتن یک مقدمه انشا ، تیتر نویسی و ایجاد یک نقشه ی راه برای ادامه ی مسیر نگارش انشایتان است. آخرین موردی که باید در پاراگراف نخست به آن اشاره کنید ،هدف و مقصد شماست.
 
بالا پایین