۱_ چرا ما بی نظمی را بیشتر میبینیم و نظم را کمتر مشاهده می کنیم؟
جواب: زیرا معمولاً ما به نظم عادت کرده ایم نه به بی نظمی
۲_ منظور از آشنایی زدایی در جامعه شناسی چیست؟
جواب: یعنی از دید یک فرد غریبه به موضوعات آشنا و روزمره اطراف خود نگاه کنیم و به عبارتی دیگر گذر از خود میان بینی یعنی از دریچه عینک دیگران به جهان نگاه کنیم و با رویکرد دیگران با جهان روبرو شویم. مثال ممکن است اسباب بازیهای یک کودک که در اتاق از نظر ما به هم ریخته است از نظر خود او دارای یک نظم و هماهنگی باشد و از نظر ما بی نظمی وجود دارد در حالی که از نظر او کاملا نظم وجود دارد.
۳_ آیا می توانید نمونه هایی از نظم های پنهان زندگی خود و دیگران را مثال بزنید
ولی بسیاری از فعالیت های روزمره ما دارای ویژگیهای منظمی است که به طور معمول به آنها توجه نمی کنیم. مثال تغذیه، رژیم غذایی، سبک خوابیدن، زمان و مکان خواب، نوع پوشش، سبک آشپزی این ها از جمله مواردی هستند که دارای نظم های پنهان هستند. راه رفتن معمولی ما یا صدای اذان هر کدام از اینها دارای قواعدی است که البته به علت تکرار و روزمره بودن معمولاً از نظر ما دور مانده است. در آشپزی ترتیب وارد کردن مواد
خوراکی و میزان ترکیب آنها کمی به هم بخورد ، مزه ، رنگ ، طعم و بوی مورد نظر آشپز حاصل نمی شود. پس آشپزی و رژیم های غذایی ما نیز دارای نظمی است ولی از نظرها پنهان مانده است
۴_ منظور از نظم اجتماعی و بی نظمی چیست ؟ و چگونه برقرار می شود؟
جواب: قرار گرفتن پدیده های اجتماعی در جای خود طبق قواعد اجتماعی پذیرفته شده جامعه نظم اجتماعی است . خروج از انتظارات و قواعد اجتماعی پذیرفته شده جامعه موجب بی نظمی است . نظم اجتماعی در نتیجه قواعدی برقرار میشود که ما انسانها برای باهم زندگی کردن پذیرفته ایم.
۵_ نظم اجتماعی چه اثرات و نتایجی در جامعه دارد؟
جواب: ۱- پیش بینی رفتار دیگران
-۲. فراهم ساختن امکان همکاری با دیگران یعنی مشارکت اجتماعی
-۳. شناخت توقعات و انتظارات دیگران
۶_ چرا اغلب ما می دانیم که باید از راننده تاکسی، پلیس، پزشک و همسایه انتظار چه رفتار ی را داشته باشیم؟
جواب: چون بر اساس نظم اجتماعی که آن را مشاهده میکنیم میتوانیم این پیشبینی را داشته باشیم.
۸_ شما وضعیت قانون گرایی و قانون گریزی در جامعه ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟
جواب: متاسفانه به دلایل مختلف در ایران قانون گرایی در جایگاه مناسبی قرار ندارد. میتوانیم دلایل گوناگونی را برای قانون گریزی در جامعه ایران نام ببریم. از جمله -۱: عدم آگاهی مردم نسبت به قانون و چگونگی اجرای آن
۲_ عدم امکانات مناسب: مثال: در نظر بگیرید که ما بیمار بد حال قلبی به صورت اورژانسی داریم و در حال نزدیک شدن به بیمارستان هستیم ولی متاسفانه پارکینگی در آن نزدیکی نیست و ما مجبور میشویم که در جایی پارک کنیم که از نظر قانون خلاف باشد ولی برای نجات جان همراه مان مجبور به این کار خلاف هستیم.
۳_ تراکم فعالیت های نقش ، ممکن است که موجب فراموشی و کنار گذاشتن موقت مقررات شود
-۴. نافرمانی مدنی و مخالفت اجتماعی با قانون و قانونگذار نیز گاهی ممکن است که موجب قانون گریزی افراد در جامعه شود.
۹_ آیا زندگی اجتماعی فقط با قوانین رسمی سازمان می یابد یا قواعد دیگری هم وجود دارد ؟ آیا میتوانید برخی از این قواعد غیر رسمی را نام ببرید؟
جواب: بله میتوانیم از عرف ، هنجارهای اجتماعی نانوشته جامعه، آداب و رسوم اجتماعی نام ببریم.
۱۰_ ساختار اجتماعی را تعریف کنید؟
جواب: چگونگی ارتباط پدیده های اجتماعی با یکدیگر . یا چگونگی تعریف اجزا پدیده ها و روابط بین آنها را ساختار اجتماعی می گویند.