عملکرد مواد تشکیل دهنده خمیر دندان
مواد مورد نیاز در تهیه شویندههای دندان که ممکن است در هر شکل آن یعنی خمیر ، پودر یا مایع بکار روند عبارتند از:
ماده براق کننده که برای برداشتن باقیمانده مواد غذایی و یا هر نوع ماده بد رنگ کننده دندانها بکار میرود و حدود نیمی از وزن خمیر دندان را تشکیل میدهد.
ماده مرطوب کننده که برای جلوگیری از سخت و خشک شدن خمیر دندان بکار میرود. بهترین ماده برای این منظور گلیسیرین است.
ماده کف کننده و پاک کننده که برای امولسیون کردن مواد چسبنده به دندان و کمک به براق شدن دندان به میزان تقریبی 2 درصد به خمیردندان اضافه میشود.
ماده چسبنده که برای پیوستن اجزای خمیر دندان به یکدیگر به میزان تقریبی 1,5 درصد به آن اضافه میشود. متداولترین موادی که به این منظور بکار میروند، عبارتنداز:صمغ ، کتیرا ، آلژینات سدیم ، ژلاتین سدیم کربوکسی متیل سلولز پلی اتیلن و نشاسته.
ماده شیرین کننده که به منظور شیرین کرن تمیزکننده های دندان همراه با اسانسها بکارگرفته میشوند تا این فرآوردهها را دلچسب و مطبوع کنند.
ماده مطبوع کننده که برای پوشاندن طعم مطبوع مواد مصرف شده در تمیزکنندههای دندان و ایجاد طعم خوب و خوشبو کردن خمیر دندان که عمدتا از اسانسهای خوراکیاند، بکار گرفته میشود.
ماده محافظ که مواد ضد میکروبی بوده و خـاصیت ضدعفـونی کنندگی از خود نشـان میدهد.
ترکیبات فلوئور دار که باعث استحکام مینای دندان شده و از پوسیدگی آن جلوگیری میکنند.
رنگها ، این ترکیبها از دسته رنگهای خوراکی مجاز میباشند که بهمنظور دادن رنگ دلخواه به تمیز کنندههای دندان اضافه میشوند.
ترکیبات دارویی ، این ترکیبات نقش درمانی داشته و در بعضی موارد به فرمول خمیر دندانهای خاصی اضافه میشوند.
معمولا از آب مقطر یا آبی که درجه خلوص آن نزدیک به آب مقطر باشد، استفاده میشود.