سبدبافی
یکی از صنایع دستی شاخص آذربایجان شرقی به خصوص شهر های تبریز، مراغه، مرند و روستاهای بناب و بهرام سبد بافی است. سبدبافی یکی از صنایع دستی فعال در مرند است که اغلب توسط زنان و دختران بافته میشود. برای بافت سبد از ساقه گندم، چوب درختان (قرهآغاج، به، آلبابو، سنجد و بید) استفاده میکنند. این سبدها دارای مصارف گوناگونی از جمله نگهداری نان، میوه، وسایل آشپزخانه و غیره است. با توجه به کمرنگ شدن این هنر در سالهای اخیر بهخصوص دو دهه گذشته، باید تدابیر برای رونق دوباره این هنر ظریف اندیشید.
قالی بافی
از شاخصترین
سوغات مرند میتوان به قالی و قالیچههای آن اشاره کرد که از کیفیت، تنوع طرح و رنگ بالایی برخودار است. استان آذربایجان شرقی در قرن سوم هجری یکی از بزرگترین مراکز بافت قالی و زیلو بوده و در دوره سلجوقیان و ایلخانیان این هنر رواج بسیار داشته است. همچینن در دوران تیموریان و صفویان این هنر ارزشمند سیر تکاملی خود را طی نمود و تحول جدیدی در نقوش آن پدید آمد. در میان نقشهها میتوان به نقوش از جمله سجادهای، گل و بوته، ترنج و لچک، حیوانات و گل شاهعباسی اشاره کرد. به دلیل متنوع بودن قالیهای مرند، میتوان یک سوغات ارزشمند از سفر مرند باشد.
فانوسکا بافی
در گذشته و پیش از رواج نیروی برق و گسترش صنعت الکتریسیته اهالی مرند علی الخصوص روستای هوجقان به بافت فیتیلههای چراغ می پرداختند. با شروع برقکشی و رسیدن برق به این روستاها و شهرها، بافت و فروش این محصولات تا میزان بسیاری کاهش یافت و جای خود را با فانوسقه بافی، بافت کمربندهای نظامی و نوار کفش عوض کرد. امروزه مرند را باید یکی از قطبهای این صنعت دانست.
سفال گری و سرامیک سازی
یکی از مهمترین و البته قدیمیترین صنایع دستی ایران، سفال است. مردم از گذشته دور برای استفاده روزانه از ظروف سفالی استفاده میکردند و در بخشهای دیگر نیز سفال حضور پررنگ داشته است. مرند نیز یکی از شهرهای ایران است که صنعت سفالگری هنوز در آن فعال و زنده باقی مانده است. کارگاههای سفالگری و سرامیکسازی امروزه به تولید ظروف تزئینی، ظروف آشپزخانه، گلدان و غیره مشغول هستند. سفالها و سرامیکهای مرند از خاکی به نام کائولن یا خاک چینی ساخته میشود. این ظروف یکی از با کیفیتترین و زیباترین
صنایع دستی مرند محسوب شده و به سایر نقاط ایران نیز صادر میشوند.
پارچه بافی
پارچه بافی با دست به خصوص پارچههای زریبافت و ابریشمی از گذشته در ایران و مخصوصادر شهرهای آذربایجان شرقی مانند مرند رواج بسیار زیادی داشته است. این محصول که به لباسهای محلی تبدیل میشوند، یکی از زیباترین
سوغات مرند به حساب میآید.