جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

خبری عطار نیشابوری تحولی شگرف در عرفان اسلامی پدید آورد

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته کتاب و ادبیات توسط Puyannnn با نام عطار نیشابوری تحولی شگرف در عرفان اسلامی پدید آورد ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 83 بازدید, 1 پاسخ و 1 بار واکنش داشته است
نام دسته کتاب و ادبیات
نام موضوع عطار نیشابوری تحولی شگرف در عرفان اسلامی پدید آورد
نویسنده موضوع Puyannnn
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط Puyannnn
موضوع نویسنده

Puyannnn

سطح
4
 
مهمان
Sep
13,512
21,981
مدال‌ها
3
دستیار وزیر فرهنگ و دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی شیخ فریدالدین عطار نیشابوری را بزرگمرد شعر و ادب و عرفان ایرانی، با آثار گرانبها و مانا توصیف کرد و گفت: این شاعر گرانمایه نه تنها مقلّد دیگر عرفا و ادبا نیست که عبارتی مبتکر و نظریه‌پرداز عرفان اسلامی نیز هست.
 
موضوع نویسنده

Puyannnn

سطح
4
 
مهمان
Sep
13,512
21,981
مدال‌ها
3
محمود شالویی دستیار وزیر فرهنگ و دبیر شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی در یادداشتی به مناسبت روز بزرگداشت عطار نیشابوری نوشت:

«عشق را گوهر زِ کانی دیگر است/ مرغ عشق از آشیانی دیگر است

هرکه با جان عشق بازد این خطاست/ عشق بازیدن ز جانی دیگر است

فرهنگ گرانسنگ ایرانی و زبان دلاویز پارسی و ادبیات شکوهمندش به سخنورانی نامبُردار است که آوازه سخنان دلنشین و کلام شیرین شان مرزهای زمان را در هم شکسته‌ و از گستره ایران بزرگ فراتر رفته ‌است.

شیخ فریدالدین عطار نیشابوری، بزرگمرد شعر و ادب و عرفان ایرانی، با آثار گرانبها و مانای خود، از غزلیات پُرشور گرفته تا تذکره الاولیای منثور و از مختارنامه تا مثنوی های بدیع و پُرمایه اش منطق الطیر، الهی نامه، اسرارنامه و مصیبت‌نامه، نام خویش را به نیکی و ستودگی بر جریده معنا و معرفت انسانی رقم زده و در این وادی عارف و عامی را وامدار و منت پذیر خود ساخته است.

شخصیتی که تحولی شگرف در عرفان اسلامی پدید آورده و پس از سنایی زمینه ساز خلق آثار درخشان عرفانی در شعر مولانا شده است. ﺍﺯ ﻣﻮﻻﻧﺎ ﻧﻘﻞ ﺷﺪﻩ ﻛﻪ ﻋﻄﺎﺭ ﺭﻭﺡ ﻋﺮﻓﺎﻥ ﺍﺳﺖ، ﺁﻧﭽﻨﺎﻥ ﻛﻪ ﺳﻨﺎﻳﻲ ﺩﻭ ﭼﺸﻢ ﺁﻥ. همان‌گونه که استادانی همچون دکتر شفیعی کدکنی اشاره کرده‌اند، شعر عطار و مولانا، پالوده از هر شائبه‌ای در خدمت جهان‌بینی عرفانی- ایرانی است که نخستین تجربه‌های آن با شطحیات و اشعار منثور بایزید بسطامی، حلاج، ابوالحسن خرقانی، ابوسعید ابوالخیر، احمد غزالی و عین القضات همدانی آغاز می‌شود و رودخانه‌ای است که از کوهسارِ بلندِ وجودِ این عارفان سرچشمه می‌گیرد تا تشنگی روح آدمیان را در طول سالیان و اعصار فروبنشاند و از زمزم معرفت سیراب شان سازد.

این شاعر گرانمایه در وادی معرفت و سلوک، خود، صاحبنظری تامّ و تمام است. او نه تنها مقلّد دیگر عرفا و ادبا نیست که به عبارتی مبتکر و نظریه‌پرداز عرفان نیز هست. منطق‌الطیرش نخستین منظومه رمزی عرفانی ایران و زبان فارسی است. عرفان وی پوینده و تپنده است و نسبتی با گوشه نشینی خانقاه و هوی حق کشیدن ندارد. شعر عطار و مولانا را تازیانه‌های سلوک خوانده‌اند، زیرا که بر گُردة رهروان می‌نشیند و این بیت دفتر سوم مثنوی معنوی را به یاد

میآورد: «از تَبَتُّل تا مقاماتِ فنا / پله پله تا ملاقات خدا».

عطار نیشابوری افزون بر دارا بودن یک منظومه ذهنی خاص، از یک نظام زبانی ویژه نیز بهره برده است که به لحاظ ساختار آواییِ کلمات بیش و کم از زبان معیار سبک خراسانی ـ که عیناً با تغییراتی اساس سبک سعدی و حافظ و دیگران را تشکیل می‌دهد ـ متمایز است. جایگاه وی در غزل به سعدی و حافظ پهلو می‌زند و برخی از پژوهشگرانِ شعر و ادب فارسی بر این باورند که اگر در ادبیات کلاسیک از دیوان شمس تبریزی چشم‌پوشی کنیم، غزلیات عطار مهم‌ترین نمونه غزل عرفانی فارسی به شمار می رود.

بر ماست که با بررسی همه جانبه احوال و آثار شیخ نیشابور و شناخت دقیق ابعاد گوناگون شخصیت و ژرف اندیشی در رمز و راز منش چندگانه او و شرایط و زمینه‌های تاریخی، اجتماعی و فرهنگی پرورش این سخنور نامدار در دامن فرهنگ پربار ایرانی ـ ‌اسلامی، چگونگی بازآفرینی آن را رهنمون شویم.

ضمن گرامیداشت روز بزرگداشت عطار نیشابوری از همه کوشندگان راه شناخت این سخنور نامی و اصحاب علم و خرد و فرهنگ و ادب قدردانی می‌کنیم. امید است که از ژرفنای خاک تا سویدای افلاک با راهیان «هفت شهر عشق» همراه شویم و توفیق بیابیم تا در مسیری گام بگذاریم که او از پس از سال ها تجربت معرفتی پیمود، یا چون پرندگان تمثیلی اش وادی کثرت را به مقصد وحدت پشت سر نهیم.»
 
بالا پایین