جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

آموزشی مهارت نقد شدن

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته آموزش نقد توسط -پریزاد- با نام مهارت نقد شدن ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 319 بازدید, 18 پاسخ و 1 بار واکنش داشته است
نام دسته آموزش نقد
نام موضوع مهارت نقد شدن
نویسنده موضوع -پریزاد-
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط -پریزاد-
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
بنابراین، یک مقدار لازم است سعه صدر داشته باشیم که برخی افراد آن را دارند و به راحتی اگر دشنام هم به آن ها داده می‌شود می‌پذیرند. در وصف مؤمنین در سوره فرقان داریم: «و اذا مروا به لغو مروا کراماً»: مؤمنان هنگامی‌که سخن لغوی می‌شنوند کریمانه رد می‌شوند. یا داریم: «و اذا خاتمهم الجاهلون قالوا سلاما»: هنگامی‌که جاهلان آن ها را مورد خطاب قرار می‌دهند با سلام و ایمنی پاسخ می‌دهند. خیلی راحت با مسأله برخورد می‌کنند.
دومین نکته در مورد ظرفیت‌پذیری نقد آن است که هنگامی‌که نقدی متوجه من می‌شود از دو صورت خارج نیست. یا این‌که این نقد واقعاً به افکار من وارد است یا زاده یک سوءتفاهم است. در هر دو صورت من باید پذیرای نقد باشم.
 
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
اگر این نقد نسبت به رفتار من واقعاً وارد باشد، راه درست این است که من رفتارم، موضعم و سخنم را اصلاح کنم و مقاله‌ام را اصلاح کنم. اگر ادعایی کنم در خارج چنین اتفاقی افتاده است و کسی گفت به شهادت این منابع چنین اتفاقی رخ نداده، من باید نظرم را اصلاح کنم و مقاومت، معنایی ندارد. اگر هم نقد وارد نیست، زاده سوءتفاهم است. مثلاً من گفتم خواننده من، شنونده من متوجه نشده است یا عامدانه و عالمانه و مغرضانه دارد سخن مرا خراب می‌کند. در این جا نیز اگر سوءتفاهم است در واقع نقد من نشان می‌دهد که یک اتفاقی رخ داده و یک هشداری به من می‌دهد که سخن من بد فهمیده شده است. مناسب ترین رفتار این است که من بکوشم این سوءتفاهم را برطرف کنم و اگر هم زاده غرض باشد اولاً نکته این است که من از کجا می‌دانم زاده غرض است؟ ما معمولاً نمی‌توانیم انگیزه انسان ها را به سادگی کشف کنیم. انسان ها به دلایل متعددی دست به کار می‌زنند. یعنی گاهی وقت ها انگیزه‌ها چنان در هم تنیده می‌شوند که خود شخص فاعل هم متوجه نمی‌شود که انگیزه‌اش چیست؟ نفس انسان، خیلی پیچیده است و به سادگی نمی‌توان نقبی زد و انگیزه‌های شخصی را شناسایی کرد و انگشت بر روی آن گذاشت.
 
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
نکته دیگر آن که به فرض هم اگر فردی با غرض و مرض برود و نشان دهد در نوشته‌ها و مقاله‌های من 25 خطای مسلم نگارشی وجود دارد این آدم با غرض این کار را کرده و دشمن من است. یعنی در واقع می‌خواهد حیثیت مرا لکه‌دار کند. همه این ها به جای خود، با این حال دلیل نمی‌شود که این 25 خطا رخ نداده است، حالا این آدم به هر انگیزه‌ای این کار را انجام داده، بالاخره نشان داده است که خطا وجود دارد. مانند همسایه‌ای که از روی دشمنی همسایه خود را که مواد مخدر خرید و فروش می‌کند، لو دهد. قاضی نمی‌تواند بگوید که این همسایه در شهادتش غرض داشته پس این موادمخدر فروشی او اشکالی ندارد، نه این‌طور نیست. خطایی رخ داده است و این خطا باید اصلاح شود.
 
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
اما در مورد انتقاد کردن، ما باید مهارت انتقادی را در خودمان پرورش دهیم. یعنی بدانیم که لزوماً درست گفتن یک سخن و سخن درست گفتن، مستلزم درشت گفتن نیست. همان داستان بشین و بتمرگ و بفرماست! من می‌توانم هر مطلبی را که به نظرم می‌رسد بیان کنم، ولی نحوه بیانش خیلی مهم است. من حق دارم نظر خودم را درباره رفتار شما بیان کنم، اما حق ندارم از هر شیوه‌ای استفاده کنم. قرآن کریم در واقع آیین ‌اخلاق ما است. در جایی خداوند هنگامی‌که موسی و هارون را مبعوث می‌کند و به آن ها می‌گوید بروید سراغ فرعون و با او سخن بگویید. میفرماید: «با او به نرمی سخن بگویید، شاید پند بگیرد و یا بترسد.»
جالب است در کتاب های تاریخی آمده است که فردی پیش مأمون می‌رود و با درشتی به او اشکال می گیرد و بر او پرخاش می کند و مأمون می گوید: ببین نه تو از حضرت موسی بالاتری و نه من از فرعون بدترم. خداوند به موسی گفت با فرعون این‌گونه سخن بگو. تو چرا با من این‌گونه سخن می‌گویی؟
 
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
این نکته متأسفانه هنوز در ادبیات انتقادی ما جا نیفتاده است. در کشور ما در سطوح مختلف، هنگامی‌که نقدی صورت می‌گیرد با فرض این‌که نقد حق باشد، معمولاً از زبان پیراسته و پاکیزه و زبانی استفاده نمی‌شود که در جهت اعتلای فرهنگ انتقادی و اصلاح آن باشد. معمولاً زبان ها، زبان های هتاکانه و پرخاش گرانه و تند و خشنی است که نتیجه مطلوبی هم به بار نمی‌آورد.

* فرهنگ نقدپذیری در افراد جامعه ما چه عوام و چه فیلم سازان و دانشگاهیان و روشنفکران ما و... وجود ندارد. همان طور که می‌دانیم نقد در میان فرهنگیان، روشنفکران و افرادی که سرشان در کتاب است بیشتر است که این ها اثرشان را در عرصه سیاست و جامعه به این صورت نشان می‌دهند. حالا به نظر شما جامعه‌شناسی نقد در ایران چگونه است؟ باید رجوع کرد به فرهنگ عمومی و فرهنگ پایه یا نه؟ باید از کجا شروع کرد تا نقاط ضعف را ترمیم کنیم؟
 
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
- اسلامی: این کار جامعه‌شناسان است که مشخص کنند از کجا باید شروع کرد ولی هر کسی باید از یک عرصه‌ای شروع کند. به نظر من باید از مدارس ابتدایی شروع کرد. یعنی نکته‌ای که در قرآن در سوره شعرا هم به آن تأکید شده است؛ هنگامی‌که خداوند به پیامبرش دستور می‌دهد که به مؤمنان احترام بگذار و فروتنی کن و اگر مؤمنان نافرمانی کردند بگو از رفتارتان من بیزار هستم.
بعد مفسران می‌گویند، ببینید در این جا به پیامبر نمی‌گوید اگر مؤمنان نافرمانی کردند بگو از شما متنفرم بلکه بگو از رفتارتان متنفرم. یعنی تعلیم می‌دهد در هنگام نقد، فرد را از رفتارش جدا کنیم. این یک گام کوچکی است که حتی در مدارس هم معلم باید به دانش‌آموز بگوید: تو دانش‌آموز خوبی هستی ولی مشقت را بد نوشتی. نگوید تو بدی و تنبلی و مشقت هم بد است! آموزش این تکنیک را باید از ابتدا در خانواده آغاز کنیم و همین طور در جامعه گسترش یابد. تا جایی که این امر در جامعه جا بیفتد که نقد کردن رفتاری فرد، نفی فرد نیست.
 
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
بین تفکر و نقد رابطه‌ای وجود دارد که به نظر می‌رسد رابطه مستحکمی هم باشد. گشودن باب نقد، زمینه اندیشیدن است یا بالعکس؟ در این زمینه توضیحاتی ارائه دهید.
- اسلامی: نقد گاهی اوقات زاده یک عکس‌العمل عاطفی و هیجانی است که این منطقاً نقد نیست. در واقع نقد هم نتیجه تفکر است و هم عامل تفکر است. یعنی هنگامی‌که ما مقاله‌ای را می‌خوانیم یا فیلمی را می‌بینیم فقط به آن خیره می‌شویم و ذهن خشک شده و فرد تحت تأثیر حوادث فیلم است و زمانی که از این حالت عاطفی بیرون می‌آید، ممکن است هیجان‌زده هم شود. مثلاً کف بزند و تشویق کند. اما وقتی که از این حالت فاصله گرفت و به حوادث و بازی ها و فیلمنامه تفکر می‌کند، می‌تواند آن را نقد کند. یعنی تا زمانی‌که فرد تفکر نکند نمی‌تواند نقد کند. همیشه نقد مستلزم یک نوع فاصله گرفتن است. لذا افراد عصبانی نمی‌توانند ناقدان خوبی باشند؛ زیرا با بحث درگیر هستند. و یا کسانی که به یک فرد علاقه دارند نمی‌توانند ناقدان خوبی باشند؛ زیرا به لحاظ عاطفی درگیر هستند. همانطوری‌که یک پزشک، زمانی می‌تواند درمان‌گر خوبی باشد که از بیمار خود فاصله بگیرد و به جای اشک ریختن، تفکر کند که بیمار به چه چیزی نیاز دارد.
 
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
«نقد ملتزم» یعنی چه؟
- اسلامی: تعبیر نقد ملتزم به ادبیات ملتزم برمی‌گردد که از طریق سارتر وارد فرهنگ اندیشه ورزی شده است. هنرمندان معتقدند ادبیات باید فارغ از هر نوع تعهدی باشد. سارتر می‌گوید باید ادبیات با تعهد باشد و نقد منطقاً ملتزم است و یک التزامی دارد که ممکن است فرد نسبت به خود التزام داشته باشد یا به جامعه و یا دین التزام داشته باشد. التزام در نقد نهفته است. ممکن است نقد عادت شود و این اصلاً خوب نیست. ناقد نباید از روی عادت نقد کند، بلکه باید جهت‌دار و معنی‌دار که داری التزام است نقد کند. به عنوان مثال، من معتقدم در حوزه مطالعاتی خود، آثاری که منتشر می‌شود را مطالعه کنم و اگر در آن ها اشکالی ببینم حتماً مورد نقد قرار دهم. یعنی التزام دارم که آثار نادرست در حوزه کاری خود را نقد کنم و یا آثار خوب را معرفی کنم. به این معنا نقد باید ملتزم باشد.
 
موضوع نویسنده

-پریزاد-

سطح
6
 
کاربر رمان‌بوک
کاربر رمان‌بوک
Sep
3,815
13,266
مدال‌ها
12
* آیا نقد اصالت دارد؟
- اسلامی: بله، در واقع، نقد لازمه تفکر انسان است و ریشه در تفکر دارد. انسان ماهیتاً موجود متفکری است و می‌اندیشد و این اندیشیدن مستلزم داوری است. این داوری گاهی به سود چیزی، گاهی به زیان چیزی، گاهی در دفاع از چیزی و گاهی در نقد و رد کردن چیزی است. به طور مثال در قرآن کریم آمده است که حضرت موسی نزدیک یکی از بندگان خدا می‌رود که در ادبیات دینی ما می‌گویند آن فرد خضر بوده است و از او می‌پرسد: آیا اجازه می‌دهید من از شما پیروی کنم و به من بیاموزی علوم الهی را؟ آن شخص می‌گوید: تو نمی‌توانی و طاقت صبر با من بودن را نداری. حضرت موسی می‌فرماید: من قول می‌دهم که صبر کنم و نافرمانی هم نکنم. آن ها وارد کشتی می شوند و آن فرد کشتی را سوراخ می‌کند. موسی اعتراض می‌کند که کار نادرستی انجام دادی در واقع نقد می‌کند. آن فرد می‌گوید مگر قول ندادی صبر کنی و موسی معذرت‌خواهی می‌کند. این مسأله سه بار تکرار می‌شود و هر بار حضرت موسی اعتراض می‌کند با این‌که قول داده بود و با این‌که پیشاپیش می‌دانست که این شخص عبد صالح خدا است و خداوند فرموده به نزد او برود، ولی انسان این‌گونه است. مفسران گفته‌اند: اگر موسی تا روز قیامت با این عبد صالح می‌رفت همین‌طور به اعتراض ادامه می‌داد. انسان تا رفتاری را متوجه نشود و تا زمانی‌که منطق کاری را نفهمد، اعتراض می‌کند و اگر این اعتراض در کانال درستی باشد نقد درستی خواهد بود.
 
بالا پایین