جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

آموزشی چرا قاجار خوانی؟ چرا قاجار نویسی؟

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته جمع‌آوری نکات توسط سایدآ با نام چرا قاجار خوانی؟ چرا قاجار نویسی؟ ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 277 بازدید, 4 پاسخ و 3 بار واکنش داشته است
نام دسته جمع‌آوری نکات
نام موضوع چرا قاجار خوانی؟ چرا قاجار نویسی؟
نویسنده موضوع سایدآ
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط سایدآ
موضوع نویسنده

سایدآ

سطح
0
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Aug
185
436
مدال‌ها
2
چرا قاجارخوانی؟ چرا قاجارنویسی؟








دوران قاجارها را به چه می‌شناسند؟ به خمودگی و واماندگی و بیهودگی. می‌گویند آثار اشکانیان بدان سبب اندک است که ساسانیان هرچه از اشکانیان می‌دیدند نابود می‌کردند. از رسوایی شاهان قاجار که بگذریم، دوران قاجاری چندان که گمان می‌بریم، بی‌بار و بدثمر نبوده است. در تاریخ ادبیات آورده‌اند خواجوی کرمانی کم از سرآمدان ادبیات ایران نداشت؛ ولی چون پس از سعدی و پیش از حافظ می‌زیست، آواز سخنش در میان آوازۀ آنان گم شد و چنان که می‌شایست ارج نیافت. روزگار قاجار هم میان شُکوه‌مندی صفوی و کارآمدی پهلوی، قالب تهی کرد و به خلاب گم‌نامی و بدنامی فروافتاد.
 
موضوع نویسنده

سایدآ

سطح
0
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Aug
185
436
مدال‌ها
2
شاید بتوان گفت گناه قاجارها این بود که فرزند زمان خود نبودند و در رویارویی با چالش‌های زمانه، چندان چابکی و زیرکی از خود نشان ندادند؛ لیک چون نیک بنگریم، درمی‌یابیم که آنان فرزند خَلف زمان خود نبودند. شاهان قاجار جَست‌و‌غلتی زدند ولی آن‌‌قدری نرمش حکیمانه و کوشش جانانه روا نداشتند که ملت را از ترقیات زمانه عقب نیندازند و سلطنت را به حریف تازه‌نفس تجددگرا نبازند. اما اگر همان جَست‌وغلت‌ها را از خلاب پنهانی و نسیانی دوران قاجارها بیرون بکشیم، تحولات و ترقیات آن‌چنان عیانی در آن می‌بینیم که هنوز که هنوز است با آن چشم‌درچشم و دست‌به‌گریبان هستیم.
 
موضوع نویسنده

سایدآ

سطح
0
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Aug
185
436
مدال‌ها
2
باری، قاجارها را چه منبع خیر الهی بدانیم چه منشأ شر نامتناهی، دوران آنان از دو منظر بسیار حساس و ممتاز است:

۱. مواجهۀ سخت و سرراست سنت با مدرنیته

۲. پوست‌اندازی و دگردیسی زبان و نثر فارسی
 
موضوع نویسنده

سایدآ

سطح
0
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Aug
185
436
مدال‌ها
2
آغاز برخورد سنت ایرانی با مدرنیتۀ اروپایی را چه‌بسا بتوانیم جنگ‌های ایران با بریتانیا و روسیه در زمان عباس‌میرزا در نظر آوریم، هرچند اگر سر نخ را بگیریم و ادامه بدهیم، اولین اصطکاک‌‌ها را شاید بتوانیم در نبردهای شاه‌اسماعیل با سلطان‌سلیم و بعدتر در پیکار شاه‌عباس صفوی با ماجراجویان پرتغالی ره‌گیری کنیم. اگرچه همۀ این برخوردهای وهم‌ناک و دردناک با پوستۀ سخت و زمخت مدرنیته بود، از روزن‌های همین پوسته و روندِ همین برخورد بود که خردمندان ایرانی به هستۀ نرم و تازۀ مدرنیته ره‌یاب شدند و در پیچاپیچ و کشاکش ایده‌های آن سرسام گرفتند.
 
موضوع نویسنده

سایدآ

سطح
0
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Aug
185
436
مدال‌ها
2
البته این سرسام دیری نپایست و بزرگان خردمند ایران هر یک به‌قدر توان و زمان، جهدی کردند و طرْفی بستند. عباس‌میرزا و قائم‌مقام و امیرکبیر و سپه‌سالار گاه به‌قصد مدرن‌کردن و گاه به‌عزم مدرنیزه‌کردن ایران اصلاحات پیشه کردند و مقررات پدید آوردند؛ اما این اصلاحات و مقررات بسنده نبود و گره از کار فروبستۀ ایران و ایرانیان نمی‌گشود. اندیش‌مندان نیز از پا ننشستند؛ آرای ایده‌وران مدرنیته را در مطالعه گرفتند و نیک دریافتند که تخم ایران مدرنیزه از زمین ایران مدرن جوانه می‌زند و شکوفه می‌دهد. عبدالرحیم طالبوف، زین‌العابدین مراغه‌ای، میرزا ملکم‌خان، فتح‌علی آخوندزاده و ناظم‌الاسلام کرمانی در این شمار بودند و هر کدام به‌فراخور گمان و توان و طرز بیان خود کتاب‌ و مقاله نوشتند و به‌سهم خود پنبۀ مشروطه را رشتند.
 
بالا پایین