جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

ایده چگونه ایده‌های ناب خلق کنیم؟

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته سالن ایده توسط Melina Whirlwind با نام چگونه ایده‌های ناب خلق کنیم؟ ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 975 بازدید, 30 پاسخ و 1 بار واکنش داشته است
نام دسته سالن ایده
نام موضوع چگونه ایده‌های ناب خلق کنیم؟
نویسنده موضوع Melina Whirlwind
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط MHP
موضوع نویسنده

Melina Whirlwind

سطح
5
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Apr
273
784
مدال‌ها
6
ایده‌یابی اقتباسی از ذخایر ادبی مملکت
سهل‌الوصول‌ترین کار برای ایده‌یابی اقتباسی، مراجعه به گنجینه‌های ادبی کشوره. ایران ما پر است از این ذخیره‌های ارزشمند. بدون تعارف نخبه‌های شعر و ادب، داستان‌سرایی و قصه‌گویی دنیا متولد ایرانند. مثنوی معنوی مولانا، گلستان و بوستان سعدی، کلیله و دمنه نصرالله منشی، شاهنامه حکیم فردوسی، افسانه‌ها و داستان‌های فولکور ایرانی و غیره به اندازه عمر چند نسل بعد از ما ایده و سوژه داستان نویسی دارن.

ایده داستان نویسی


گفت و شنود
پدربزرگ‌های ما راست گفتن که خداوند به ما دو گوش داده و یک دهان، پس باید دو برابر اونچه که میگیم، بشنویم. هر کجا هستید، بیشتر گوش کنید تا اینکه حرف بزنید. کمتر تکنیکی مثل مصاحبه، راز دل آدم‌ها رو افشا می‌کنه! از فرصت حضور در جمع‌های خانوادگی استفاده کنین. بزرگ‌ترها گنجینه‌های ایده سازی و داستان‌ نویسی هستن. خانواده‌های زیادی وجود دارن که حامل داستان‌ها، خاطرات و حکایت‌های اصیل و قدیمی‌ان که سال‌ها دهن به دهن گشته. حتی سوژه‌های معاصری، مثل خاطرات خانواده‌ها در ایام دفاع مقدس هنوز سوژه‌های بکر زیادی برای نگارش آثار مختلف داستانی در خودشون دارند که در معرض خطر فراموشیه.

ایده داستان نویسی


ایده‌یابی اقتباسی با مطالعه روزنامه‌ها و مجلات

یکی دیگه از تکنیک‌های جذاب برای خلق ایده، ورق زدن صفحات یک روزنامه، مجله یا بررسی وبسایت‌های خبریه. با استفاده از پاره اخبارهایی که به چشم میان، به خصوص بخش حوادث که سرشار از بار دراماتیکه، ایده‌های بیشتری در معرض تولد قرار می‌گیرن. اگه مطالبی که توجهتون رو جلب کرده، یا خبری که لحظاتی احساس شما را درگیر کرده، جدا و توی دفترچه مخصوصتون یادداشت کنین مطمئنا کمتر از یک ماه، نیاز به دفترچه‌ای نو خواهید داشت. این پیشگویی نیست. با استفاده از تکنیک کاربردی «واقعیت بخشی به نامحتمل‌ها» میشه اون اخبار جسته و گریخته رو به یک ایده بالغ تبدیل کرد.
 
  • تایید
واکنش‌ها[ی پسندها]: SETI_G
موضوع نویسنده

Melina Whirlwind

سطح
5
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Apr
273
784
مدال‌ها
6
روش تداعی آزاد
روش تداعی آزاد در اصل یکی از روش‌های روانکاویه که توسط فروید ابداع شد. در روش تداعی آزاد از مراجعه‌کننده درخواست می‌شه در طول یک جلسه روانکاوی هر چی به ذهنش میاد بدون فکر قبلی، بدون پیوستگی و بدون توجه به محتوای اون (منطقی، اخلاقی، جنسی یا پرخاشگرانه) به زبون بیاره.

از این روش امروزه ایده پردازها و نویسندگان در کلاس‌های نویسندگی برای شکار ایده داستان نویسی استفاده می‌کنن. روش تداعی آزاد رو میشه هم انفرادی و هم در قالب هم‌فکری گروهی اجرا کرد. ایده‌پرداز به کمک تداعی آزاد، موقع فکر کردن به یک کلمه یا یک شکل تمامی اونچه که به ذهنش می‌رسه رو توصیف می‌کنه، بدین صورت که:

الف- بی‌محابا کلمات و جملاتی که به ذهنش می‌رسه رو مورد یک شیء یا مفهوم اولیه یادداشت می‌کنه.

ب- بعد شروع به ساختن کلماتی در اطراف کلمات قبلی می‌کنه. و در اطراف کلمات جدید، شاخه‌ای از کلمات جدیدتر.

ج- بعد از خودش می‌پرسه: « چرا این کلمه رو نوشتم؟ چه معنایی برای من داشته؟» یا می‌پرسه «چرا این اسمو نوشتم و کلمه دیگه‌ای ننوشتم؟»

د- در نهایت از اتصال بین چند کلمه یا نوشته در توالی هم، جمله‌های جدیدی خلق میشه که می‌تونن دستمایه برای ایده‌ پردازی قرار بگیرن.

ایده داستان نویسی


روش تداعی آزاد با آزاد گذاشتن ذهن و خلق کلمات گوناگون به صورت درختی برای نویسندگی خلاق، انتخاب اسامی و شعار و غیره کاربرد دارد.
 
  • تایید
واکنش‌ها[ی پسندها]: SETI_G
موضوع نویسنده

Melina Whirlwind

سطح
5
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Apr
273
784
مدال‌ها
6
طوفان فکری
متداول‌ترین تکنیک ایده‌یابی و ایده پروری گروهی طوفان فکریه. اعضای یک تیم دور هم جمع میشن و ایده‌های پراکنده ذهنی‌شون رو به اشتراک می‌گذارن. کسی تا پایان زمان ارائه ایده‌ها حق قضاوت یا مخالفت با اون‌ها رو نداره. در طوفان فکری اولویت اول تعداد ایده‌هاست تا بعد ایده با کیفیت مناسب بدست بیاد. بعد از زمان جلسه، نوبت نقد ایده‌هاست. بعضی ایده‌ها رو به راحتی میشه ترکیب و اصلاح کرد و یا بسط داد. تا در نهایت ایده‌‌ی برتر از این همفکری متولد بشه.

ایده داستان نویسی


روش طوفان فکری ساز و کارهای مختلفی می‌تونه داشته باشه، برای همین تکنیک‌های شکوفه نیلوفر آبی (MY)، روش میتسوبیشی، روش‌های NHK و TKJ به مرور توسط گروه‌های مختلف پیشنهاد شدند. از این روش به خصوص برای ایده‌پردازی در حوزه کسب و کار استفاده میشه.
 
  • تایید
واکنش‌ها[ی پسندها]: SETI_G
موضوع نویسنده

Melina Whirlwind

سطح
5
 
کاربر فعال انجمن
فعال انجمن
کاربر رمان‌بوک
Apr
273
784
مدال‌ها
6
جمع بندی
ایده یک مفهوم ذهنیه. محصول دقت و تیزبینی، تفکر، خلاقیت و خیال‌پردازیه. برای ایده‌یابی راه‌حل‌های صد در صدی وجود نداره، اما روش‌هایی هست که ذهن ما رو برای خلق ایده ورزیده‌تر می‌کنن. در این مقاله به تفصیل در مورد روش‌های مهندسی ایده در سه گام، تداعی آزاد و طوفان فکری صحبت شد و تمرین‌هایی برای کسانی که دنبال نویسندگی خلاق هستن، قرار داده شد. به عنوان کلام پایانی باید بگیم برای خلق ایده برای داستان نویسی و به خصوص ایده یابی برای ساخت انیمیشن باید به ویژگی‌های بصری و تکنیکی ساخته شدن کار هم نیم نگاهی داشته باشیم. چرا که ممکنه ایده فوق‌العاده‌ای که بهش رسیدیم به درد کاریکاتور بخوره نه ساخت انیمیشن. مثلا برای ساخت موشن کمیک باید حتما ویژگی‌های بصری موشن کمیک و جنس اون رو بشناسیم تا بتونیم ایده‌ای که ارائه می‌کنیم رو در اون قالب به تصویر بکشونیم.
 
  • تایید
واکنش‌ها[ی پسندها]: SETI_G

MHP

سطح
10
 
[ EVP ]
پرسنل مدیریت
معاونت اجرایی
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,376
47,010
مدال‌ها
23

تکنیک عالی برای ایده پردازی


خلق:

ایده پردازی برای حل مشکل یا تأمین یکی از ملزومات کاری‌، می‌تواند برای بسیاری از کسب‌وکارها نقطه‌ی شروع مناسبی باشد. معمولا شرکت‌ها درد را به خوبی شناسایی می‌کنند. اما مهم‌تر از تشخیصِ مشکل، فراهم آوردن بسترِ ایده پردازی برای درمانِ درد است. ایده‌ها فقط چاره‌ی مشکلات نیستند و به غیر از درمانگری، در دو حوزه‌ی دیگر هم کاربرد دارند: شایستگی‌ محوری و نیازسنجیِ مشتریان.


در حوزه‌ی شایستگی‌ محوری، می‌توان از ایده پردازی به منظور افزایش توانمندی‌های شرکت استفاده کرد. در این نوع ایده پردازی، سازمان به دنبال خلق خدمات و محصولات تازه یا بازارهای جدید برای خدمات و محصولات موجود است.


در بحث نیازسنجیِ مشتریان نیز ایده پردازی کمک می‌کند تا از فواید تحقیقات متداول در بازاریابی (مانند گروه‌های کانونی و نظرسنجی‌ها) بیش‌تر بهره‏‌مند شویم و از اشتراک‌گذاری ایده‏‌ها به عنوان فرصتی برای انجام چنین بررسی‌های سودمندی استفاده کنیم.
 

MHP

سطح
10
 
[ EVP ]
پرسنل مدیریت
معاونت اجرایی
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,376
47,010
مدال‌ها
23

انتخاب:​

انتخاب بهترین ایده‌ها خیلی زودتر از شروع فرآیند ایده پردازی آغاز می‌شود. در اینجا تعیین معیارهایی که ایده‌ها بر اساس آنها سنجیده می‌شوند، کسانی که مسئول ارزیابی آنها هستند و اینکه ایده‌های اصلی برای ارزیابی بیشتر و به اجرا در آمدن چطور به تیم‌های داخلی ارائه می‌شوند، اهمیت پیدا می‌کند. فرآیند انتخابِ خوب را معمولا با استفاده از برچسب‌ و تگ‌ برای تبدیل ایده‌ها به دسته‌بندی‌های معنادار شروع می‌کنیم. برای این منظور، می‌توانیم محصولات را دسته‌بندی کنیم: موبایل، لپ‌تاپ، تبلت (برچسب)؛ در گام بعدی جزئیات بیش‌تری را در نظر می‌گیریم و ویژگی‌ها یا خصوصیات محصول را به آن «تگ» می‌کنیم:
مثلا سبُک، باطری با طول عمر بالا، قابل حمل… یا به سراغ خصوصیت‌هایی مانند سیستم عامل، صفحه نمایش و… می‌رویم. در مرحله‏‌ی بعدی، با استفاده از این برچسب‌ها و تگ‌ها، ایده‌ها را اولویت‌بندی می‌کنیم. دسته‌بندی‌ها و تگ‌زنی‌ها باید طوری باشد که مانند فیلتر عمل کند و تنها بهترین ایده‏‌ها را تا مرحله‌ی اجرا بدرقه کند.
 

MHP

سطح
10
 
[ EVP ]
پرسنل مدیریت
معاونت اجرایی
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,376
47,010
مدال‌ها
23

پیاده‌سازی​


موفقیت در فرآیند پیاده‌سازی، بستگی به توانایی سازمان برای انتخاب برترین ایده‌ها و عمل کردن براساس آنها دارد. به علاوه، سازمان باید جریان کاری منظمی داشته باشد، به طوری که کارکنان سازمان، به خوبی از نقش خود در مراحلِ مختلف فرآیند ایده پردازی آگاهی داشته باشند. اگر سازمانی بخواهد ایده پردازی را شروع کند، طراحی فرآیند مناسبی برای ایده پردازی (یعنی مشخص کردن دقیقِ نقش‌ها و مسئولیت‌ها) اهمیت زیادی خواهد داشت. افرادی که برای نقش‌های مختلف، انتخاب می‌شوند باید آمادگی پذیرش ایده‌های جدید را داشته باشند؛ ایده‌هایی که لزوما در داخل سازمان خلق نشده‌اند. حتی ممکن است بتوان به این افراد براساس عملکردشان در پیاده‌سازی رویکردهای جدید، پاداش هم داد.
 

MHP

سطح
10
 
[ EVP ]
پرسنل مدیریت
معاونت اجرایی
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,376
47,010
مدال‌ها
23

تکنیک اسکمپر​


SCAMPER روشی برای ایده پردازی است که توسط باب اِبری (Bob Eberie) طراحی شده و قدرت اراده را در ایده پردازی به عنوان محرک اصلی در نظر می‌گیرد. در واقع این روش،‌ چک‌لیست شناخته شده‌ای را شامل می‌شود که به فرد کمک می‌کند ایده‌هایش را برای بهبود محصولات موجود یا تولید یک محصول کاملا جدید ثبت کند. چک‌لیست تکنیک اسکمپر موارد زیر را در بر می‌گیرد:‌


حرف S که از كلمه‌ی substitution به معني جانشين‌سازي گرفته شده است.

حرف C که از كلمه combine به معني تركيب كردن آمده است.

حرف A که از كلمه‌ی adapt به معنيِ سازگاري و تعديل كردن می‌آید.

حرف M که به كلمه‌ی magnify به معني بزرگ سازي اشاره دارد.

حرف P که از كلمه‌ی put to other uses به معني استفاده در ساير موارد وام گرفته شده است.

حرف E که از كلمه‌ی elimination به معني حذف كردن گرفته شده است.

حرف R که از كلمه‌ی reverse به معني معكوس‌سازي می‌آید.
 

MHP

سطح
10
 
[ EVP ]
پرسنل مدیریت
معاونت اجرایی
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,376
47,010
مدال‌ها
23

لیست‌سازی​


تهیه لیست یک روش کاملا تحلیلی است که در آن با شناسایی نقاط قوت،‌ خصوصیت‌های مختلف محصول یا خدمت ارائه شده را فهرست می‌کنیم. مثلا برای اینکه بفهمیم چطور می‌توانیم یک محصول را بهتر کنیم،‌ قطعات آن را از هم جدا می‌کنیم،‌ ویژگی‌های فیزیکی هر قطعه را یادداشت می‌کنیم و تمام کارکردهای هر قطعه را بررسی می‌کنیم تا ببینیم تغییر در هر یک از اینها چه تأثیر مثبت یا منفی در عملکرد محصول دارد.
 

MHP

سطح
10
 
[ EVP ]
پرسنل مدیریت
معاونت اجرایی
نویسنده افتخاری انجمن
Aug
6,376
47,010
مدال‌ها
23

نقشه‌ ذهنی​


نقشه‌ی ذهنی تکنیکی گرافیکی است که برای ترسیمِ ارتباط موجود میان قسمت‌های مختلف اطلاعات گردآوری شده یا ایده‌ها به کار می‌رود. در این تکنیک، هر داده یا ایده روی کاغذ نوشته شده و بعد با خط یا منحنی به ایده یا داده‌ی قبل یا بعد از خودش وصل می‌شود. به این ترتیب، شبکه‌ای از روابط به وجود می‌آید. این تکنیک اولین بار توسط محققی بریتانیایی به نام تونی بوزان (Tony Buzan) در کتابی با عنوان «از کله‌ات استفاده کن» که در سال ۱۹۷۲ منتشر شده است، در عالم ایده پردازی پیدایش شد. از نقشه‌‌های ذهنی در طوفان‌های فکری و در برنامه‌ریزی برای پروژه‌ها استفاده می‌شود. همچنین این تکینک در حل مسئله و یادداشت‌برداری نیز کاربرد دارد. مثل همه‌ی تکنیک‌های دیگری که از نقشه‌کشی استفاده می‌کنند، تکنیک نقشه‌ی ذهنی هم به دنبال طبقه بندی اطلاعات است تا بتواند مفاهیم و ایده‌ها را با دیگران به اشتراک بگذارد.


برای تهیه‌ی نقشه‌‌ی ذهنی، اول باید عبارت یا کلمه‌ای را در وسط صفحه بنویسیم. بعد، باید هرچیزی که در رابطه با آن کلمه یا عبارت به ذهن‌مان می‌رسد در گوشه و کنار همان صفحه، بدون هیچ ترتیب مشخصی یادداشت کنیم. دست آخر هم باید سعی کنیم ارتباط میانِ تمام آن عبارت‌ها یا کلمات را با هم پیدا کنیم. مثل کاری که در شکل زیر انجام شده است:


اهمکیت نقشه ذهنی - ایده پردازی
 
بالا پایین