9 / نمایشنامه مرگ یک فروشنده (Death of a Salesman) نوشته آرتور میلر
نمایشنامه بسیار معروف مرگ یک فروشنده در سال ۱۹۴۹ توسط نمایشنامه نویس آمریکایی؛ آرتور میلر نوشته شد و جایزه پولیتزر و جایزه تونی بهترین نمایشنامه را در سال ۱۹۴۹ را دریافت کرد.
داستان این نمایشنامه روایتگر رابطه ای جذاب بین پدر و دو پسرش است بیانگر از بین رفتن هویت و ناتوانی یک مرد در پذیرش تغییرات، در خود و جامعه است. این نمایشنامه مونتاژی از خاطرات، رویاها، تقابلها و مشاجرات است که همگی ۲۴ ساعت آخر زندگی ویلی لومن را تشکیل میدهد.
ویلی پدری شکست ناپذیر یا شوهر وفادار یا فروشنده ای خارق العاده و موفق نیست؛ همانند اینکه میخواهد همه باور داشته باشند. او خود محور است و مورد فرصتهای از دست رفته، ثروت، شهرت خیال پردازی میکند، اما تصورات شخصی او، لزوماً با واقعیت، مطابقت ندارد.
این نمایشنامه، بر مخاطب تأثیر بسزایی میگذارد؛ زیرا به آنها این امکان را میدهد تا آینه ای را به روبروی خود بگذارند و با شخصیت واقعی خودشان، روبرو شوند. خود کم بینی، احساس شکست و پشیمانی احساساتی هستند که مخاطب میتواند با آنها ارتباط برقرار کند، زیرا همه انسانها در یک جایی از زندگی آنها را تجربه کرده اند.
10 / نمایشنامه هملت Hamlet اثر ویلیام شکسپیر
از میان نمایشنامههای شکسپیر، هملت به عنوان تاثیرگذارترین و مشهورترین اثر ادبی او شناخته میشود. هملت که برای اولین بار در حدود سال ۱۶۰۰ بر روی صحنه تئاتر اجرا شد، داستان شاهزاده ای را روایت میکند که وظیفه انتقام مرگ پدرش، او را درگیر مشکلات فلسفی و اخلاقی و چاشهای ذهنی میکند. شاهزاده هملت، برای عزاداری درگذشت پدرش، به خانه بازمیگردد و از ازدواج مادر تازه بیوه شده خود، ملکه گرترود، با عموی خود کلادیوس، برادر پادشاه هملت، که اکنون سلطنت میکند، آگاه میشود.
شاهزاده هملت است که به خ*یانت مادرش نسبت به پدرش پی میبرد و متوجه میشود که این خود برادر شاه بود که او را کشت. هملت به عنوان یک مرد متلاشی شده برای انتقام از پدرش تلاش میکند.
11 / خرده جنایتهای زناشویی (Petits crimes conjugaux) نوشته اریک امانوئل اشمیت
چه زوجی آرزو نمیکنند، پس از سالها زندگی مشترک، جایی که رشتههای رابطه شان سستتر شده است، گرهها و اتصالات مجددی برقرار کرده و رابطه عاطفی خود را مرمت کنند. قلم هوشیار اریک-امانوئل اشمیت؛ عشق زناشویی را نشان میدهد که باخستگی، کینه و حسادت، در هم آمیخته شده است.
این داستان زوجی است که به تدریج در روزمرگیهای زندگی غرق شده و شیوه زندگی خود را از دست دادند و در نهایت به دو فرد بیگانه که زیرِ یک سقف زندگی میکنند، تبدیل میشوند ولی آنها هنوز هم یکدیگر را دوست دارند. ناگهان، حادثه ای برای این زوج، رخ داده میدهد که سبب یافتن و بخشیدن یکدیگر و کشف مجدد معنای عشق و زندگی، میشود.
وقتی ژیل پس از یک تصادف حافظه خود را از دست میدهد، مجبور است همه چیز را دوباره یادآوری کند، همسرش لیزا از صمیمیت، جذابیت و عشق شان در گذشته، به او میگوید. اما هر کدام، به تدریج به دیگری شک میکنند و به تدریج جنجال و رویارویی جالی و تکان دهندهای صورت میگیرد.
12 / باغ آلبالو (The cherry orchard) نوشته آنتون چخوف
باغ گیلاس آخرین نمایشنامه آنتوان چخوف یکی از مشهورترین نمایشنامههای کمدی دنیا است که اولین بار در سال ۱۹۰۴ در مسکو به نمایش درآمد. باغ آلبالو، روایتی جالب از زندگی اشرافی یک خانواده روسی است که ورشکسته میشوند. تمام دارایی باقی مانده این خانواده، باغ آلبالویی است که از اجدادشان به آنها ارث رسیده و در واقع نمادی از اصالت آبا و اجدادیشان است. این باغ آلبالو در بانک گرو گذاشته شده و به زودی حراج میشود. اعضای این خانواده برای یافتن راه حلهایی برای جلوگیری از فروش این باغ آلبالو دور هم جمع میشوند، اما حتی در این دورهمیمهم آن از خوشگذرانی و تفریح دست نمیکشند.
13 / نمایشنامه مرغ دریایی (The Seagull) نوشته آنتون چخوف
مرغ دریایی یکی از نمایشنامههای تحسین برانگیز آنتون چخوف است و یک کمدی از زندگی ناامید کننده است که هر شخصیت باید به شیوه خود با ناامیدیهای خود در زندگی خود کنار بیاید. این نمایشنامه از سبک نوشتاری رئالیسم پیروی میکند و به بررسی موضوع هنر و چیستی آن و رابطهی عشق و شهوت شهرت میپردازد.
14 / سفر دراز روز در شب (Long Day’s Journey into Night) نوشته یوجین اونیل
آیا تا به حال به نوشتن داستانی فکر کرده اید که زشتترین جنبههای خانواده شما را برملا میکند؟ بیانی از تجربهی خود نیل در بزرگ شدن در خانواده ای است و به دلیل محتوای بیوگرافی لعنتی آن ، انتشار آن را در طول زندگی خود منع میکند.
سفر طولانی روز به شب یک نمایشنامه شخصی در مورد خانوادهای است که توسط یک پدرسالار مذهبی اداره میشود و واقعیتهای طاقت فرسایی است که باید با آنها روبرو شوند. این نمایشنامه را یوجین اونیل، نمایشنامه نویس آمریکایی، به روشی واقع گرایانه و بر اساس داستان زندگی خود او، نوشته است.
اونیل در دوازدهمین سالگرد ازدواج خود، این نمایش احساسی را به همسرش کارلوتا مونتری تقدیم کرد. اگرچه اونیل این نمایشنامه را در سال ۱۹۴۱ به پایان رسانده بود، اما پس از بیست و پنج سال مرگش تصمیم گرفت که آن را منتشر نکند. این به این دلیل است که به گفته نویسنده، یکی از شخصیتهای این نمایش هنوز زنده بود. سرانجام پس از سه سال از مرگ اونیل، نمایشنامه با اجازه همسرش منتشر شد. سفر طولانی روز به شب یکی از آثار برجسته اونیل بود و باعث شده بود که او در سال ۱۹۵۷ جایزه پولیتزر را کسب کند.
15 / چه کسی از ویرجینیا وولف میترسد؟ (Who’s Afraid of Virginia Woolf) نوشته ادوارد آلبی
چه کسی از ویرجینیا وولف میترسد؟، در سال ۱۹۶۲ توسط نمایشنامه نویس معروف آمریکایی ادوارد آلبی به نگارش درآمد. این نمایشنامه به بررسی مشکلات و چالشهای روابط عاطفی و ازدواج یک زوج دانشگاهی و میانسال، به نام مارتا و جورج میپردازد. این زوج، در حالت مَستی، از بامداد تا طلوع خورشید با یکدیگر به صحبت و بحث میپردازند. سلاحهای آنها حرفهایشان است و رازها، کینهها و حتی محبتهای واقعی آنها حین این مکالمه و جدال و جنگ بینشان، آشکار میشود.