صنایع دستی و سوغات کردستان
کلاش بافی
اگر به کردستان بروید حتما به
خرید صنایع دستی فکر خواهید کرد. یک وسیله دستساز با نامی جالب میبینید. کلاش بر خلاف اسمش گیوهای محلی و پایافزاری کردی است که از الیاف طبیعی بافته میشود و مهمترین صنایع دستی کردستان به حساب میآید. جالب است بدانید که کلاشهای کردستان نه تنها در ایران بلکه در جهان هم شناختهشده است و قدمتی ۸۰۰ ساله دارد.
شال بافی
اگر به تاریخچه صنایع دستی کردستان نگاه کنید میبینید، شالبافی از گذشتههای دور تا به حال در کردستان رواج داشته و برخلاف نامش جالب است بدانید که این شال نوعی پوشش مردانه است.
موج بافی
موج نوعی پارچه است که با استفاده از پشم گوسفندان بافته میشود و از آن برای تولید روانداز کرسی، سجاده و پتو استفاده میکنند. شما میتوانید با سفر به کردستان عشایری را ببینید که سالها است در رشته موج بافی فعالیت میکنند.
گلیم بافی
گلیمبافی، یکی از صنایع دستی زیبای کردستان و از اولین هنرهای فلات ایران است که شهرت جهانی دارد. اگر به گذشته سفر کنید میبینید که کردزبانها از گلیم برای کفپوش و تزئین خانه و یا یک زیرانداز گرم و قابل حمل استفاده میکردند. هنرمندان این حوزه برای تار گلیم از نخ پنبهای و برای پود آن از نخ پشمی دولای تابیده و الوان استفاده میکنند.
قالی کردستان
قالی یکی از مهمترین و زیباترین صنایع دستی کردستان است. مشهورترین قالیهای این منطقه متعلق به سنندج، بوکان و بیجار است که در طرحهای گوناگونی شکسته نظیر انواع هراتی، گل وکیلی، گل میرزاعلی، گل مینا و شاخ گوزن، میناخانی و… بافته میشوند.
نمدمالی
نمدمالی از صنایع دستی قدیمی کردستان با سابقهای ۳۰۰۰ ساله است و معمولا برای تهیه زیراندازهای مختلف بهکار میرود. برای تولید نمد عملی بهعنوان بافتن انجام نمیشود بلکه با ایجاد فشار، رطوبت و حرارت الیافها در هم میروند. مواد اولیه آن پشم حلاجی شده گوسفند، رنگهای طبیعی، آب و صابون است.
جاجیم بافی
جاجیم بافی از قدیمیترین صنایع دستی کردستان است. اگر به شهرهای این استان سفر کنید میتوانید وسایلی مثل زیرانداز و رویه کرسی را ببینید که در تولید آنها از بافت جاجیم استفاده شده است. جاجیم پارچهای ضخیم و بدون پرز است که به گلیم شباهت دارد و به صورت راهراه با نخهای پشمی، پنبهای، ابریشمی، کرک، رنگهای گیاهی و طرحهای ساده هندسی بافته میشود.
نازک کاری چوب
قدمت نازککاری چوب در استان کردستان به یک قرنونیم قبل برمیگردد. هنرمندان این رشته قطعههای چوب درختانی مثل گردو و سنجد را صیقل میدهند و با روکش کردن آن طرح و نقش زیبایشان را به نمایش درمیآورند. به احتمال زیاد شما محصولهای نازک کاری کردستان را بارها دیدهاید.
گیوه چاروق
همان طور که میدانید گیوه پا افزاری محلی است اما اینکه چرا گیوه بعد از گذشت سالها هنوز هم طرفداران خود را دارد باید بگوییم چون این محصول سبک، مقاوم، خنک، راحت و ارزان است و روستاییان و عشایر خودشان میتوانند آن را تولید کنند. گیوه چاروق یکی از معروفترین صنایع دستی کردستان است و رویهای از نخ پرگ و ریسمانهای پنبهای دارد و انتهای آن را با لتههای به هم فشرده و یا چرم در هم میکشند. گیوه چاروق برای فصلهای بهار تا پاییز بهترین انتخاب برای مردم سختکوشی است که برای کشاورزی و دامداری باید از راه های صعبالعبور بگذرند.
مشاهیر کرد
قوم کرد افراد مشهور بسیاری دارد که هر یک در زمینهای خاص توانستهاند توجه مخاطبان را به خود جلب کنند. این شخصیتها در زمینههای متنوع تاریخی، سیاسی، هنری و فرهنگی حضور داشتهاند و بهعنوان مشاهیر کرد شناخته میشوند. در اینجا مجالی برای پرداختن به تمامی مشاهیر کرد نیست و ما به معرفی چند تن از مشهورترین آنها بسنده میکنیم.
صلاحالدین ایوبی
صلاحالدین ایوبی با القاب ابوالمظفر و الملکالناصر نیز شهرت دارد. او بنیانگذار سلسله ایوبیان در دمشق و مصر بود. صلاحالدین ابتدا حکومت خود را در دمشق بنیان گذاشت و سپس در مصر به ملک ناصر شهرت یافت. صلاحالدین ایوبی از فرماندهان بزرگ سده ششم هجری قمری و فاتح سرزمینهای شام، مصر، شمال عراق، حجاز و یمن بود. صلاحالدین ایوبی از نژاد کرد بود و دلاوریهای بسیار داشت، او صلیبیان را در نبرد حطین شکست داد و بر اکثر شهرهایی که در اشغال صلیبیان بودند، مسلط شد. فتوحات او سبب آغاز جنگ صلیبی جدیدی شد که شاهان فرانسه، آلمان و انگلیس آن را هدایت میکردند. صلاحالدین ایوبی در سومین جنگ خود با ریچارد شیردل، شاه انگلستان با او صلح کرد و ۶ سال بعد از آن درگذشت. او را در مسجد اموی دمشق به خاک سپردند.