- Jul
- 1,274
- 3,396
- مدالها
- 7
"شکستهنویسی"
شکستهنویسی در زبان ادبی اشتباهه اما در زبان محاوره چه در دیالوگ و چه در مونولوگ تا حدودی مجاز هست.
مثال درست در زبان محاوره:
جورابامو
کیکو ببر
لپتابمو بستم
مثالهایی برای زبان ادبی:
جوراب هامو⬅ جورابهایم را
لپ تاپمو بستم⬅ لپتاپم را بستم
شکستهنویسی یعنی آوانویسی واژهها و عبارات، با تأکید بر نحوهی بیانشان به صورت شفاهی و محاورهنویسی هم یعنی نوشتن کلمات در قالبی صمیمانه و خودمانی، همانطور که بیانشان میکنیم. تفاوت اصلی این دو در این است که در شکستهنویسی ممکن است املای کلمات تغییر اساسی کند (عموماً با حذف شدن حروف از آن، مثلاً «ماست» به «ماس»)، ولی در محاورهنویسی معمولاً صامتها و مصوتها تغییر میکنند (مثلاً «لانه» به «لونه») تا نمایندهی نحوهی بیان کلمه در زبان گفتار باشد.
نوشتن «صب» به جای صبر، «شرو» به جای شروع و «وردا» به جای بردار نمونههایی از شکستهنویسی هستند.
مثال:
«صب کن پامو بذارم تو این خراب شده، بعد شرو کن نک و نال کردن.»
جیغ زنش رفت به هوا:
«من نک و نال میکنم؟ همینجوری با من حرف میزنی که این تخم سگت هم یاد گرفته دیگه، خدایا منو از روی زمین وردا که از دست این پدر و پسر راحت بشم…»❎
«صبر کن پام رو بذارم تو این خراب شده، بعد شروع کن نک و نال کردن.»
جیغ زنش رفت به هوا:
«من نک و نال میکنم؟ همینجوری با من حرف میزنی که این تخم سگت هم یاد گرفته دیگه، خدایا من رو از روی زمین وردار که از دست این پدر و پسر راحت بشم…»✅
نویسندهها بیشتر کلماتی که منتهی به "ـه" و "ی" میشن رو شکسته میکنن. به این مورد توجه کنید.
قلعمو ساختم← قلعهم رو ساختم
اسباب بازیمو← اسباببازیم رو
متوجه طعنم شد← متوجه طعنهم شد.
(در دیالوگهایی که نثر محاوره هست شکسته نویسی مورد ندارد، )
افعال باید در انتهای جمله آورده بشن. حتما به این نکته توجه کنید.
از دیوارم میره بالا←از دیوار هم بالا میره!
اونارو نزار اونجا←اونها رو اونجا نذار!
چقدر پول بدم خدمتتون؟←چقدر پول باید بهتون بدم.