جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.

متفرقه انسان واقعاً شغلش را انتخاب می‌کند؟

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته متفرقه علمی توسط زهرا حق شناس با نام انسان واقعاً شغلش را انتخاب می‌کند؟ ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 27 بازدید, 5 پاسخ و 0 بار واکنش داشته است
نام دسته متفرقه علمی
نام موضوع انسان واقعاً شغلش را انتخاب می‌کند؟
نویسنده موضوع زهرا حق شناس
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط زهرا حق شناس
موضوع نویسنده
مدیر تالار علوم اجتماعی
پرسنل مدیریت
مدیر تالار علوم اجتماعی
May
416
1,436
مدال‌ها
2
🧠 انسان واقعاً شغلش را انتخاب می‌کند؟
وقتی از یک انسان می‌پرسیم: «چرا این شغل را انتخاب کردی؟» معمولاً یکی از اولین جواب‌ها این است: «چون به آن علاقه داشتم.»
اما آیا علاقه واقعاً تنها دلیل انتخاب یک شغل است؟
انتخاب شغل یکی از تصمیم‌های مهم زندگی انسان است و معمولاً تحت تأثیر مجموعه‌ای از عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی قرار می‌گیرد. بنابراین نمی‌توان همیشه گفت انسان صرفاً به دنبال علاقه‌اش می‌رود؛ گاهی انتخاب او حاصل ترکیبی از علاقه، توانایی، شخصیت، شرایط خانوادگی و امکانات اقتصادی است.

موضوع نویسنده
مدیر تالار علوم اجتماعی
پرسنل مدیریت
مدیر تالار علوم اجتماعی
May
416
1,436
مدال‌ها
2
1000108714.jpg
۱. علاقه ❤️
علاقه یکی از عواملی است که می‌تواند فرد را به سمت یک حوزه شغلی سوق دهد؛ اما علاقه معمولاً از ابتدا به شکل کاملاً مستقل وجود ندارد.
علایق انسان می‌توانند تحت تأثیر تجربه‌های کودکی، خانواده، مدرسه، دوستان، رسانه‌ها، الگوهای اجتماعی و تجربه‌های شخصی شکل بگیرند.
برای مثال، ممکن است کودکی به یک شغل علاقه‌مند شود چون از کودکی با آن آشنا بوده یا فردی را دیده که در آن شغل موفق بوده است.
از طرف دیگر، علاقه به‌تنهایی تضمین نمی‌کند که فرد آن شغل را انتخاب کند. ممکن است کسی به کاری علاقه زیادی داشته باشد، اما به دلیل شرایط اقتصادی، محدودیت‌های آموزشی یا نبود فرصت مناسب، مسیر دیگری را انتخاب کند.
پس باید میان این دو سؤال تفاوت گذاشت:
«به چه کاری علاقه دارم؟»
و
«در نهایت چه کاری را انتخاب می‌کنم؟»
این دو پاسخ همیشه یکی نیستند.
۲. شخصیت 🧠
شخصیت نیز می‌تواند در ترجیح فرد برای نوع خاصی از محیط کاری نقش داشته باشد.
برای نمونه، ویژگی‌هایی مانند:
اجتماعی‌بودن
مسئولیت‌پذیری
انعطاف‌پذیری
کنجکاوی
رقابت‌جویی
ریسک‌پذیری
علاقه به تعامل با دیگران
ترجیح کار مستقل یا گروهی
می‌توانند بر این موضوع اثر بگذارند که فرد چه نوع فعالیت یا محیط کاری را بیشتر می‌پسندد.
اما باید مراقب یک تصور اشتباه باشیم:
نمی‌توان گفت یک ویژگی شخصیتی، به‌تنهایی یک شغل مشخص را تعیین می‌کند.
مثلاً نمی‌توان نتیجه گرفت فردی که زود عصبانی می‌شود حتماً باید ورزشکار شود یا فردی که درون‌گراست حتماً باید شغلی بدون ارتباط با دیگران داشته باشد.
رابطه شخصیت و شغل پیچیده‌تر از این است.
شخصیت می‌تواند روی ترجیحات، رفتارها و سازگاری فرد با محیط کاری اثر بگذارد، اما سرنوشت شغلی انسان را به‌تنهایی تعیین نمی‌کند.
۳. توانایی و استعداد 🎯
عامل مهم دیگر، توانایی‌های فرد است.
ممکن است انسان به کاری علاقه داشته باشد، اما برای انجام آن به مهارت‌هایی نیاز داشته باشد که هنوز در او شکل نگرفته‌اند.
توانایی‌ها می‌توانند شامل موارد مختلفی باشند؛ مانند:
توانایی حل مسئله
مهارت‌های ارتباطی
توانایی‌های حرکتی
توانایی‌های هنری
مهارت‌های فنی
توانایی یادگیری
تفکر تحلیلی
خلاقیت
حافظه و توجه
البته «استعداد» به معنی این نیست که فرد از ابتدا در یک زمینه کاملاً آماده است.
بخش بزرگی از توانایی‌های شغلی می‌توانند از طریق آموزش، تمرین و تجربه رشد کنند.
بنابراین انتخاب شغل ممکن است حاصل بررسی هم‌زمان دو چیز باشد:
«چه کاری را دوست دارم؟»
و
«برای انجام چه کاری می‌توانم مهارت لازم را به دست بیاورم؟»
گاهی فرد علاقه‌ای دارد که هنوز توانایی لازم برای آن را ندارد؛ در این حالت، آموزش و تمرین می‌تواند فاصله میان علاقه و توانایی را کمتر کند.

موضوع نویسنده
مدیر تالار علوم اجتماعی
پرسنل مدیریت
مدیر تالار علوم اجتماعی
May
416
1,436
مدال‌ها
2
1000108717.jpg
۴. خانواده 👨‍👩‍👧

خانواده یکی از نخستین محیط‌هایی است که انسان در آن با مفهوم «کار» و «شغل» آشنا می‌شود.

کودک از طریق خانواده با شغل‌های مختلف آشنا می‌شود و ممکن است از همان سال‌های ابتدایی زندگی، درباره بعضی مشاغل تصور مثبت یا منفی پیدا کند.

عوامل خانوادگی می‌توانند شامل مواردی مانند:

شغل والدین

انتظارات خانواده

ارزش‌های خانوادگی

وضعیت اقتصادی خانواده

میزان حمایت خانواده

تشویق یا مخالفت با یک مسیر شغلی

میزان آشنایی خانواده با یک حرفه

باشند.

برای مثال، ممکن است خانواده‌ای شغلی را بسیار ارزشمند بداند و فرزند خود را به سمت آن هدایت کند؛ درحالی‌که علاقه واقعی فرزند به حوزه دیگری باشد.

از طرف دیگر، خانواده می‌تواند نقش مثبت هم داشته باشد؛ مثلاً با فراهم‌کردن آموزش، حمایت عاطفی و فرصت تجربه، به فرد کمک کند مسیر مورد علاقه‌اش را بهتر بشناسد.

پس خانواده نه الزاماً «مانع» انتخاب شغل است و نه الزاماً «عامل تعیین‌کننده»؛ بلکه یکی از نیروهای مؤثر در شکل‌گیری انتخاب‌های شغلی است.

۵. اقتصاد 💰

و اما یکی از واقع‌بینانه‌ترین عوامل:

اقتصاد.

انسان ممکن است شغلی را دوست داشته باشد، اما انتخاب شغل فقط به علاقه وابسته نیست.

درآمد، امنیت شغلی، هزینه آموزش، وضعیت بازار کار و احتمال پیدا کردن شغل می‌توانند روی تصمیم فرد اثر بگذارند.

برای مثال، ممکن است فرد بین دو مسیر قرار بگیرد:

مسیر اول: کاری که بسیار دوست دارد اما فرصت شغلی محدودی دارد.

مسیر دوم: کاری که علاقه کمتری به آن دارد اما درآمد یا امنیت شغلی بیشتری دارد.

در چنین شرایطی، انتخاب مسیر دوم الزاماً به این معنی نیست که فرد به مسیر اول علاقه نداشته است.

گاهی انسان مجبور است
میان علاقه و واقعیت‌های زندگی تعادل برقرار کند.

موضوع نویسنده
مدیر تالار علوم اجتماعی
پرسنل مدیریت
مدیر تالار علوم اجتماعی
May
416
1,436
مدال‌ها
2
1000108718.jpg
پس انسان واقعاً شغلش را انتخاب می‌کند؟
شاید پاسخ ساده‌ای وجود نداشته باشد.
انتخاب شغل می‌تواند حاصل تعامل چند عامل باشد:
علاقه + شخصیت + توانایی + خانواده + اقتصاد
و حتی همین پنج عامل نیز تمام ماجرا نیستند.
فرهنگ، جامعه، آموزش، محل زندگی، فرصت‌های شغلی، دوستان، رسانه‌ها و اتفاقات غیرمنتظره نیز می‌توانند مسیر شغلی انسان را تغییر دهند.
بنابراین شاید سؤال دقیق‌تر این نباشد که:
«انسان شغلش را انتخاب می‌کند یا نه؟»
بلکه باید بپرسیم:
«انسان در میان چه محدودیت‌ها و چه فرصت‌هایی، شغلش را انتخاب می‌کند؟»
و اینجاست که انتخاب شغل از یک تصمیم کاملاً شخصی، به یک موضوع مهم در روان‌شناسی، جامعه‌شناسی، اقتصاد و علوم اجتماعی تبدیل می‌شود.

موضوع نویسنده
مدیر تالار علوم اجتماعی
پرسنل مدیریت
مدیر تالار علوم اجتماعی
May
416
1,436
مدال‌ها
2
1000108720.jpg
نکته پایانی

البته نمی‌توان برای انتخاب شغل یک نسخه واحد برای همه انسان‌ها نوشت. شرایط زندگی هر فرد متفاوت است و همین تفاوت‌ها می‌توانند مسیر شغلی افراد را کاملاً تغییر دهند.

وضعیت اقتصادی، خانواده، محل زندگی، امکانات آموزشی، ارتباطات اجتماعی، فرصت‌هایی که در اختیار فرد قرار می‌گیرد، تجربه‌های شخصی، شرایط فرهنگی و حتی اتفاقات غیرمنتظره، برای هر انسان شکل متفاوتی دارند.

از طرف دیگر، موفقیت نیز برای همه یکسان تعریف نمی‌شود.

ممکن است یک نفر موفقیت را در درآمد بالا ببیند، فرد دیگری در رضایت شغلی، فردی در امنیت و آرامش، و فرد دیگری در تأثیرگذاری یا رسیدن به یک هدف شخصی.

بنابراین حتی اگر دو نفر با علاقه و توانایی‌های مشابه وارد یک حوزه شوند، الزاماً مسیر یکسانی نخواهند داشت و نتیجه یکسانی هم نمی‌گیرند.

در نهایت، انتخاب شغل فقط به این بستگی ندارد که «من چه چیزی را دوست دارم؟»؛ بلکه به این هم بستگی دارد که من چه کسی هستم، چه توانایی‌هایی دارم، در چه شرایطی زندگی می‌کنم، چه فرصت‌هایی در اختیارم قرار گرفته و موفقیت را چگونه تعریف می‌کنم.

پس شاید انتخاب شغل را بهتر باشد نه یک تصمیم کاملاً آزاد و نه یک تصمیم کاملاً اجباری بدانیم؛ بلکه آن را نتیجه تعامل میان انتخاب‌های فرد و شرایطی بدانیم که در آن زندگی می‌کند.
جدا از این‌ها، همه‌ی این موارد تعیین نمی‌کند که چه کسی موفق می‌شود و چه کسی موفق نمی‌شود یا اینکه هیچ چیزی به طور قطعی نیست که اگر کسی شرایطی را نداشته باشد پس حتما نمی‌تواند موفق شود. هر انسانی سزاوار موفقیت است جدا از هر شرایط و جایگاهی دارد.

بالا پایین