جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

بیوگرافی بیوگرافی ابوعلی سینا

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته بیوگرافی دانشمندان و فیلسوفان توسط Arisa با نام بیوگرافی ابوعلی سینا ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 623 بازدید, 28 پاسخ و 0 بار واکنش داشته است
نام دسته بیوگرافی دانشمندان و فیلسوفان
نام موضوع بیوگرافی ابوعلی سینا
نویسنده موضوع Arisa
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط Arisa
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
برخی مورخان، قانون را انجیل پزشکی می‌نامند
ابوعلی سینا در کتاب آخر از مجموعه کتاب قانون به بحث ترکیب و ساخت داروها پرداخته است. او در این کتاب فهرستی شامل ۶۵۰ داروی ترکیبی را بیان کرده است. منابع او برای این ترکیب‌ها نیز، علوم سنتی عربی، هندی و یونانی بوده‌اند. او نظرات خود را در مورد این ترکیب‌ها بیان کرده و با بررسی انواع دستور‌های ساخت دارو، در برخی موارد دستور مخصوص به خود را نیز پیشنهاد داده است.

این دانشمند بزرگ در ادامه‌ی کتاب پنجم به بررسی تاثیر یا عدم تاثیر برخی روش‌های درمانی پرداخته است. بعلاوه او جزئیاتی نیز از ترکیبات دارویی و منشأ آنها بیان کرده است. او به روش‌های اجرایی که در طول زمان آزمایش شده‌اند علاقه نشان می‌داد و معتقد بود ترکیبات دارویی باید با احتیاط بالایی ساخته و مصرف شوند. به‌عقیده‌ی شیخ‌الرئیس، داروهای ترکیبی اثرات پیش‌بینی‌ نشده و قوی‌تری نسبت به داروهای خالص داشتند.

ابن سینا / avicenna


کتاب قانون چاپ قرن ۱۲ میلادی

کتاب قانون در قرن ۱۳ میلادی توسط جرارد سرمونا به زبان لاتین ترجمه شد. محتوای دایرةالمعارفی، نظم‌دهی سیستماتیک و ترکیب علم جالینوس با فلسفه‌ی ارسطویی باعث شد که کتاب قانون به‌سرعت به منبعی جامع در علم پزشکی اروپا تبدیل شود. محققان علم پزشکی از همان زمان استفاده از این کتاب را شروع کردند و دانشگاه‌ها نیز از قرن ۱۴ آن را به‌عنوان منبع رسمی خود پذیرفتند.

سر ویلیام آسلر از پزشکان بزرگ تاریخ و یکی از موسسان بیمارستان جانز هاپکینز کتاب قانون را مشهورترین کتاب پزشکی تاریخ می‌داند و معتقد است این کتاب مانند انجیل پزشکی بوده و بیش از هر اثر نوشتاری دیگر، ماندگار بوده است.

جرج سارتن، دانشمند مورخ در مورد این کتاب می‌نویسد:

قانون، دایرةالمعارف عظیم پزشکی است. این کتاب شامل تعدادی از روشنگرترین مباحث پزشکی است که این علم را منحصربه‌فرد می‌کند. مباحثی همچون التهابات بدن (مدیاستینیت)، منبع بیماری سل، جداسازی بیماری‌ها بر اساس عوامل آبی و خاکی، توصیح دقیق مشکلات پوستی، بیماری‌های جنسی و راه‌های پیشگیری از آنها و همچنین بیماری‌های عصبی، به خوبی در این کتاب بررسی شده‌اند.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1

کتاب شفا​

ابوعلی سینا در کنار نگارش کتاب قانون، بخشی از وقت خود را نیز به کتابی جامع در مورد کلیت علم اختصاص داد. مورخان سال‌های ۱۰۱۴ تا ۱۰۲۰ میلادی را زمان نگارش این کتاب می‌دانند و اولین نمونه از آن در سال ۱۰۲۷ به چاپ رسید. این کتاب بر خلاف اسمش ارتباطی با علم پزشکی ندارد و بیشتر برای درمان جهل روح نوشته شده است.

ابن سینا / avicenna


دستنویس فارسی از روی کتاب قانون در موزه ابن سینا - همدان

کتاب شفا شامل چهار بخش اصلی است. منطق، علوم طبیعی، ریاضیات (که شامل علوم اربعه یعنی ریاضیات، هندسه، نجوم و موسیقی است) و ماوراءالطبیعه جزء مباحث اصلی این کتاب هستند. در این کتاب از مباحث نظری فیلسوف‌های یونان باستان همچون ارسطو، متفکران عصر هلنیستی همچون بطلمیوس و دانشمندان مسلمان و ایرانی هموچون ابویوسف کندی، فارابی و ابوریحان بیرونی استفاده شده است.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
کتاب شفا در بررسی عمومی علوم مختلف و درمان جهل روح نوشته شد
از نظریه‌های جالب توجه در این کتاب می‌توان به نظریه‌ی نزدیک‌تر بودن سیاره‌ی زهره به زمین نسبت به خورشید اشاره کرد که در بخش نجوم به آن پرداخته شده است. در بخش شیمی، نظریه‌ی ابن سینا در مورد شکل‌گیری فلزات، با ترکیب نظریه‌ی جابربن حیان و ارسطو و تئوفراسطوس شکل گرفته است. او ترکیبی از ایده‌ها را با توجه به ماهیت فازهای معدنی و فلزی ایجاد کرد.

دانشمندان اروپایی نظریات ابن سینا در این کتاب و در بخش زمین‌شناسی را بسیار پیشگام می‌دانند. آنها معتقدند نظریات او در مورد کوه‌ها و طبیعت آنها در دوره‌ای بیان شد که تا ۸۰۰ سال بعد، در دنیای مسیحیت جایی نداشت. این دانشمند بزرگ در کتاب خود اشاره‌ای نیز به علم دیرینه‌شناسی و شکل‌گیری حالت سنگی فسیل‌ها داشته است. او در کتاب خود خارج شدن موادی با قابلیت سنگ کردن همه‌چیز در مسیر را دلیل ایجاد فسیل‌ها می‌داند. البته شیخ‌الرئیس در نهایت این پدیده را آن‌چنان خاص و عجیب ندانسته است.

ابن سینا / avicenna


مجسمه ابن سینا در کشور آذربایجان

در بخش روانشناسی کتاب شفا، اشاره‌هایی به ذهن، وجود آن و ارتباط آن با بدن شده است. علاوه بر آن احساسات و ادراک انسان‌ها نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نکات مورد بررسی در این بخش بسیار جلوتر از زمان خود بوده‌اند. ابن سینا ابتدا به تاثیر ذهن بر عملکرد بدن اشاره می‌کند و حرکت کردن و انجام کارها را تاثیر اولیه‌ی ذهن بر بدن می‌داند. احساسات، تاثیر بعدی ذهن بر بدن است که برخی اوقات عمیق‌تر است. نکته‌ی مهم این که ابوعلی سینا به تاثیرات تفکر و احساسات منفی روی بدن نیز اشاره کرده و برخی اوقات آنها را عامل مرگ توصیف کرده است.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
ابن سینا در ادامه‌ی بخش روانشناسی کتاب خود اشاره‌ای نیز به هیپنوتیزم داشته و آن را با نام وهم‌العمل معرفی کرده است. او گفته افراد می‌توانند احساسات را به‌گونه‌ای در دیگران ایجاد کنند که تصور واقعی بودن هیپنوتیزم ایجاد شود. ابوعلی سینا اولین کسی بود که احساسات انسانی را به پنج حس خارجی (شنوایی، بینایی، بویایی، چشایی و لامسه) و پنج حس داخلی تقسیم کرد. احساسات داخلی کشف شده توسط ابن سینا عبارتند از: حس مشترک، خیال، متصرّفه، واهمه و حافظه. این دسته‌بندی در بسیاری از مطالعات اسلامی روی رفتارها و روان انسان تاثیر داشته است.

۱۰ ریالی ابن سینا


۱۰ ریالی قدیمی ایرانی

در مورد استفاده‌ی ابوعلی سینا از روانشناسی در درمان، داستان مشهوری وجود دارد. یکی از فرمانروایان ایرانی به افسردگی شدید دچار شده و تصور می‌کرد که گاو است. او از غذا خوردن امتناع می‌کرد و به اطرافیان می‌گفت که او را بکشند و از گوشتش غذا بپزند. بوعلی سینا برای درمان پیامی برای این فرد فرستاد و گفت که آماده باشد چون قصاب برای کشتنش خواهد آمد. سپس شیخ‌الرئیس با چاقویی برای کشتن گاو رسید و بیمار باز هم خود را به جای حیوان نشان داد. بوعلی سینا قصد نهایی برای کشتن گاو را نشان داد اما گفت که این حیوان بسیار لاغر است و پیش از کشتن باید غذا خورده و چاق شود. در نهایت آن بیمار به غذا خوردن رضایت داد و پس از مدتی، با بازیابی سلامت جسمانی، حالت افسردگی و مالیخولیای او درمان شد.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
حکمت سینوی در فلسفه، بر اساس نظریات فلسوی ابن سینا شکل گرفت
بخش نهایی کتاب شفا به فلسفه تعلق دارد. ابن سینا که در این کتاب به وضوح نظریات خود در مورد فلسفه در مسائل مختلف پرداخته، به‌نوعی پایه‌های حکمت سینوی یا ابن سیناگرایی را در آن بنا کرده است. نظریه‌های او برای سال‌ها، اساس و بنیان مطالعه‌ی فلسفه در جهان بوده است. منطق سینوی نیز در بخش‌های دیگری از این کتاب شرح داده شده که تفسیر شخصی بوعلی سینا از منطق در اسلام بوده است. تا قرن ۱۲ این نوع از منطق، جایگزین منطق ارسطویی در دنیای اسلام شد. یکی از بخش‌های مهم کتاب شفا، البرهان نام دارد. شیخ‌الرئیس در این بخش به بررسی فلسفه‌ی علم پرداخته و حتی روش‌های ابتدایی تحقیق و بررسی در علم را شرح داده است.

ابن سینا / avicenna


مقبره ابن سینا در دوران قاجار
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
نکته‌ی قابل توجه در مورد ابوعلی سینا این که او فعالیت‌هایی جدی نیز در ادبیات داشته و حدود نیمی از نوشته‌هایش به‌صورت نظم نوشته شده‌اند. او اشعاری در زبان‌های عربی و فارسی دارد. ادوارد براون ایران‌شناس مشهور قرن ۱۹ میلادی معتقد است شعر زیر به اشتباه به عمر خیام منصوب شده و در واقع نوشته‌ی ابن سینا است:

از قعر گل سیاه تا اوج زحل / کردم همه مشکلات گیتی را حل
بیرون جستم زقید هر مکر و حیل / هر بند گشاده شد مگر بند اجل‎

سال‌های پایانی و مرگ​

۱۰ تا ۱۲ سال پایانی عمر ابوعلی سینا در خدمت به ابوجعفر دشمنزیار از فرمانروایان سلسله‌ی آل کاکویه گذشت. او به‌عنوان پزشک شخصی و مشاور علمی و ادبی این فرمانروا فعالیت می‌کرد. علم زبان و ادبیات، زمینه‌های مطالعاتی ابن سینا در آن سال‌ها بودند.

ابن سینا در حمله‌ی ارتش به همدان دچار بیماری شدید کولیک شده بود. نشانه‌های تاریخی می‌گوید که ابن سینا بر اثر این بیماری به‌سختی قابلیت ایستادن داشته است. این بیماری بار دیگر و در سال‌های آخر به او حمله کرد. شیخ‌الرئیس که بار دیگر به همدان بازگشته بود، توانایی مقاومت بیشتر در برابر بیماری را نداشت و حتی رژیم درمانی خود را ترک کرده و سلامتش را به دست سرنوشت سپرده بود.

ابن سینا / avicenna


سنگ قبر ابن سینا در همدان
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
دوستان ابن سینا او را به آرامش و کار کمتر دعوت می‌کردند اما او اعتقاد داشت «زندگی کوتاه و وسیع بهتر از زندگی طولانی و محدود است». در نهایت پشیمانی در بستر مرگ به سراغ شیخ‌الرئیس آمد. او در روزهای آخر تمامی مال و اموال خود را بخشید، غلامانش را آزاد کرد و در سه روز آخر تا پایان عمر، در خانه مانده و به خواندن قرآن مشغول شد. ابوعلی سینا سرانجام در دوم تیر سال ۴۱۶ هجری شمسی در سن ۵۷ سالگی در ماه رمضان قمری از دنیا رفت و در همدان به خاک سپرده شد.

افتخارات و یادگارها​

با شروع قرن ۱۳ میلادی، ابن سینا در تمامی جهان شناخته شده بود
با شروع قرن ۱۳ میلادی، ابن سینا که در کتاب نویسنده‌ی مشهور، دانته اشاره‌هایی به او به‌عنوان متفکر غیرمسیحی شده بود، در غرب و شرق به‌عنوان یکی از تاثیرگذارترین متفکران تاریخ شناخته می‌شد. ابن سینا از نگاه بسیاری از مورخان، بزرگترین دانشمند جهان اسلام بوده و در غرب نیز یکی از تاثیرگذارترین دانشمندان است. بسیاری، او را عاملی تاثیرگذار در پیشرفت‌های پزشکی مدرن و حتی دوران رنسانس در اروپا می‌دانند.

تاثیرات کتاب قانون و تحقیقات ابن سینا در دانش پزشکی خصوصا در قرن‌های ۱۴ تا ۱۶ میلادی به حدی بود که افراد زیادی او را در کنار بقراط و جالینوس، از متفکران بنیادی تاریخ قرار می‌دادند. لقب شاهزاده‌ی علم پزشکی (princeps medicorum) نیز در این زمان برای او استفاده می‌شد.

ابن سینا / avicenna


مدال جایزه‌ی ابن سینا - یونسکو
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
در دوران کنونی در کشورهای ایران، افعانستان و تاجیکستان، ابن سینا به‌عنوان یک نماد ملی و یکی از برترین پارس‌های تاریخ شناخته می‌شود. نمادهای مختلف از این دانشمند در این کشورها و همسایه‌های دیگر همچون آذربایجان نصب شده است. آرامگاه بوعلی سینا مهم‌ترین بنای یادبود این دانشمند بزرگ است که در زمان حکومت قاجار در شهر همدان ساخته شد. بنای جدید در سال ۱۳۷۶ شمسی به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به صبت رسیده است.

ساخت بنای یادبود جدید بوعلی سینا در همدان در سال ۱۳۳۰ و در یادبود هزارمین سال تولد این دانشمند شروع شد. این بنا در محل منزل مسکونی یکی از دوستان صمیمی شیخ‌الرئیس یعنی ابوسعید دخوک ساخته شده و مهندس هوشنگ سیحون در طراحی آن از معماری دوره‌ای که ابوعلی سینا در آن می‌زیسته، استفاده کرده است.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۰ و به مناسبت هزارمین سالگرد ابن سینا جشنی را در کشور برگزار کرده و تمبرهای متعددی را به افتخار او طراحی کرد. در سال ۲۰۰۳، جایزه‌ی ابن سینا طراحی شد که هر دو سال یک بار توسط یونسکو به افراد فعال در زمینه‌ی اخلاق در علم اهدا می‌شود.

ایران در سال ۲۰۰۹ یک چهارطاقی از دانشمندان ایرانی را به دفتر سازمان ملل در وین اتریش اهدا کرد که مجسمه‌هایی از خیام، ابوریحان بیرونی، محمد زکریایی رازی و بوعلی سینا در آن ساخته شده است. در طراحی این مجسمه، هر دانشمند به همراه نشانه‌ای از زمینه‌ی فعالیت علمی‌اش نمود پیدا کرده که ابن سینا در آن، کتابی را در دست دارد.

در مورد آثار ادبی و هنری، در سال ۱۹۸۲ فیلمی با نام Youth of Genius در مورد سال‌های جوانی ابن سینا ساخته شد. رمان تاریخی The Walking Drum در سال ۱۹۸۵ توسط Louis L'amour نوشته شده و در آن به بررسی کتاب قانون ابن سینا پرداخته شده است. نوح گوردون در کتاب مشهور خود با نام پزشک داشتان یک دانشجوی حوان پزشکی را روایت می‌کند که برای دیدار با ابن سینا، برترین دانشمند آن زمان، به ایران سفر می‌کند. فیلم The Physician در سال ۲۰۱۳ با اقتباس از این کتاب ساخته شد و بن کینگزلی نقش بوعلی سینا را در آن بازی کرد. در ایران نیز در سال ۱۳۶۴ مجموعه‌ای تلویزیونی با نام بوعلی سینا به کارگردانی کیهان رهگذر ساخته شد که امین تارخ نقش جوانی و میانسالی این دانشمند را در آن ایفا کرد.
 
بالا پایین