جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

بیوگرافی بیوگرافی ابوعلی سینا

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته بیوگرافی دانشمندان و فیلسوفان توسط Arisa با نام بیوگرافی ابوعلی سینا ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 623 بازدید, 28 پاسخ و 0 بار واکنش داشته است
نام دسته بیوگرافی دانشمندان و فیلسوفان
نام موضوع بیوگرافی ابوعلی سینا
نویسنده موضوع Arisa
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط Arisa
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1

جوانی و شروع نگارش کتاب​

ابن سینا در سنین جوانی به‌عنوان پزشک نوح دوم سامانی (ملقب به امیر رضی) فعالیت می‌کرد. او بیماری شدید این فرماندار را درمان کرده و امیر رضی نیز به‌عنوان پاداش، اجازه‌ی دسترسی و مطالعه در کتابخانه‌ی سلطنتی امپراطوری سامانی را به او داد. پس از مدت کوتاهی این کتابخانه آتش گرفت. دشمنان ابن سینا ادعا می‌کردند که او به‌منظور جلوگیری از دسترسی دیگران به منابع علمی‌اش، خود دست به آتش زدن کتابخانه زده است. بوعلی در آن سال‌ها در تجارت و امور مالی نیز به پدرش کمک می‌کرد و اندک زمان باقی‌مانده برای نوشتن بهره می‌برد
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
ابوعلی سینا در ۲۲ سالگی پدر خود را از دست داد. امپراطوری سامانی نیز در سال ۳۸۳ هجری (۱۰۰۴ میلادی) سرنگون شد. این دانشمند بزرگ که دعوت محمود غزنوی برای کار در دربار را نپذیرفت، به گرگانج در ترکمنستان امروزی رفت. وزیر آن زمان دولت غزنوی که حامی محققان بود، یک مستمری مختصر برای ابن سینا در نظر گرفت. درآمد این دانشمند در آن زمان کم بود و او در مناطق مختلف از نیشابور تا مرو و مرزهای خراسان به دنبال مسیری برای ادامه‌ی فعالیت‌های علمی‌اش بود.

قابوس بن وشمگیر فرماندار آن زمان طبرستان از حامیان محققان بود و ابن سینا امیدوار بود که نزد او امنیت داشته باشد. در نهایت نیروهای قابوس نیز علیه او شورش کرده و او را کشتند. در نهایت بوعلی که خود نیز در آن زمان از بیماری شدید رنج می‌برد، به گرگان رفت و به کمک یکی از دوستانش، به مطالعه و نوشتن در مورد منطق و نجوم پرداخت. بسیاری از رساله‌های ابن سینا در همین زمان نوشته شده است. شروع کتاب مشهور قانون نیز در همین زمان اقامت در گرگان (به لاتین هیرکانی) بوده است.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
مجوز مطالعه در کتابخانه سامانی، پلی برای موفقیت‌های آتی شیخ‌الرئیس بود
مقصد بعدی ابن سینای جوان، ری بود. حدود ۳۰ مقاله‌ از آثار او در زمان اقامت در ری نوشته شد. در آن زمان مجدالدوله دیلمی فرمانروای ری بود و آل بویه به‌عنوان سلسله‌ی حاکم در ایران شناخته می‌شد. مادر مجدالدوله یعنی سیده خاتون نایب‌السلطنه‌ی ری بود. پس از مدتی درگیری‌ها در داخل حکومت ری بالا گرفته و نایب‌السلطنه با پسران خود مشکلاتی پیدا کرد. در نتیجه ابن سینا از ری به قزوین رفته و پس از مدت کوتاهی همدان را به‌عنوان مقصد خود انتخاب کرد.

همدان نیز مکان امنی برای ابن سینا نبود و مقامات حکومتی تلاش زیادی می‌کردند تا او را به فعالیت در کنار خود مجبور کنند. به‌هرحال او مدتی را به‌صورت مخفی زندگی می‌کرد اما در همین دوران نیز از مطالعه و تحقیق در علوم مورد علاقه‌اش دست نکشید. او شاگردانی را به‌صورت شبانه و با آموزش خلاصه‌هایی از کتاب‌های شفا و قانون تعلیم می‌داد.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1

کتاب انسان معلق​

ابن سینا که همیشه مشغول مطالعه و تحقیق بود، در زمان زندان، کتاب انسان معلق را در بررسی اثبات وجود نفس و پیکر انسان نوشت. او در این کتاب که نوعی آزمایش فکری محسوب می‌شود، به تشریح کامل دلیل وجود روح و منحصربه‌فرد بودن آن می‌پردازد. ابن سینا در کتاب انسان معلق مغز را مکانی برای تعامل دلیل و احساسات می‌داند.

سرانجام اختلافات میان فرمانداران اصفهان و همدان در این مدت بالا گرفت و در سال ۱۰۲۴ میلادی، همدان به تصرف نیروهای اصفهان درآمد و به دستور ابوجعفر، مزدوران تاجیکی از این شهر اخراج شدند. در نهایت ابن سینا از زندان آزاد شده و با نزدیکی به امیر همدان، به تحقیق در زمینه‌ی ادبیات پرداخت. به‌هرحال او هنوز از زندگی در همدان راضی نبوده و به‌همراه برادرش از این شهر فرار کرد. پس از یک سفر خطرناک، آنها به اصفهان رسیده و به گرمی توسط مردم و فرماندار این شهر، از آنها استقبال شد.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
ابن سینا در زندان نیز به مطالعه و نگارش کتاب پرداخت

فلسفه​

ابن سینا فعالیت‌های زیادی در زمینه‌ی فلسفه‌ی اولیه‌ی اسلام داشته است. او رساله‌هایی با عنوان منطق و ماوراء‌الطبیعه را در این زمینه نگاشته و به‌عنوان نماینده‌ی حکمت مشاء در این علم شناخته می‌شود. بسیاری از کتاب‌های فلسفی او به زبان عربی هستند که در آن زمان به‌عنوان زبان علم در خاور میانه شناخته می‌شود. البته تعدادی از مشهورترین نوشته‌های او در علم و فلسفه نیز به زبان فارسی هستند که از این میان می‌‌توان به دانشنامه‌ی علائی اشاره کرد. منطق، طبیعیات، هیئت (نجوم سنتی) و ماوراءالطبیعه از مواردی هستند که در این کتاب به آنها اشاره شده است.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
شیخ‌الرئیس در فلسفه، آثار ارسطو را مطالعه و بررسی می‌کرد و انتقادهایی نیز به این فیلسوف بزرگ داشت. کتاب مشهور او در فلسفه یعنی شفا، بررسی عمیقی از نظریات فلسفی افلاطونیان و نوافلاطونیان را در بر دارد. این کتاب حدود ۵۰ سال پس از نوشته شدن به اروپا راه یافته و ترجمه‌ی لاتین آن در اختیار دانشمندان آن زمان قرار گرفت. در آن زمان نظریات ابن سینا با‌عنوان Latin Avicennism در اروپا رشد یافتند و همراه با نظریات ابن رشد در این منطقه بررسی می‌شدند.

به‌هرحال فلسفه و نظریات ابن سینا در علوم مختلف، دانشمندان بزرگی همچون ویلیا اوورن، آلبرتوس ماگنوس و توماس آکویناس را تحت تاثیر قرار داد.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
مطالعات او در الهیات و ماوراءالطبیعه، به مقایسه ذات و وجود می‌پردازد
یکی از پیچیده‌ترین مطالعات و تحقیقات ابن سینا در علم و فلسفه، ترکیبی از الهیات و ماوراءالطبیعه (متافیزیک) بوده که در فلسفه‌ی اسلامی به آن می‌پرداخته است. او در تحقیقات و رساله‌های خود به مقایسه و ترکیب دو مفهوم ماهیت و وجود می پرداخته است. او بسیاری از این نظریات و یافته‌ها را مدیون مطالعه‌ی آثار فارابی است. به‌هرحال مطالعات او در این زمینه، مباحثی کاملا تخصصی در فلسفه، الهیات و متافیزیک را شامل می‌شوند که از حوصله‌ی این مقاله خارج است.

یکی از مطالعات ماندگار ابن سینا، برهانی بر وجود خداوند است که با نام برهان الصدیقین شناخته می‌شود. او در این رساله به مفهومی با عنوان واجب‌الوجود اشاره می‌کند و با برهان‌های متعدد، وجود خداوند را اثبات می‌کند. پیتر آدامسون از مورخان فلسفه‌ای معاصر، این برهان را یکی از تاثیرگذارترین برهان‌های آن زمان در اثبات وجود خدا می‌داند و این رساله را بزرگترین تاثیر ابن سینا در تاریخ فلسفه نام‌گذاری می‌کند. در واقع ابن سینا در مطالعات خود قصد داشت با استفاده از منطق در الهیات، وجود خداوند را با برهان‌های منطقی اثبات کند.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1

کتاب قانون​

قانون (Canon) مشهورترین اثر مکتوب ابن سینا در مورد علم پزشکی، ساختار و تاریخچه، کیهان‌شناسی، علم مزاج، خلق‌وخو، داروها، آسیب‌شناسی، بیماری‌های خاص و ترکیب‌های دارویی و بسیاری مفاهیم اساسی دیگر در این علم است. این کتاب، مجموعه‌ای از پنج کتاب است که هر کدام به بخشی خاص از این علم می‌پردازند.

کتاب قانون شیخ‌الرئیس ابن سینا در سال ۴۰۴ هجری شمسی (۱۰۲۵ میلادی) به زبان عربی چاپ شد. مطالب این کتاب،‌ پایه‌های بسیاری از مفاهیم امروزی علم پزشکی را شامل می‌شود. اکثر مطالب علمی کتاب قانون تحت تاثیر نظریات و تعلیمات جالینوس، از پزشکان یونان باستان بوده است. این کتاب برای قرن‌ها به‌عنوان منبعی ارزشمند در علم پزشکی شناخته می‌شد و استانداردی از این علم را در زمان قرون وسطی در اروپا ایجاد کرده و تا قرن ۱۸ میلادی به‌عنوان کتاب آموزش پزشکی شناخته می‌شد.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
کتاب قانون ترکیبی از علم جلینوسی با فلسفه ارسطویی را در خود دارد
ابن سینا در نوشتن کتاب قانون تلاش می‌کرد تا آموزه‌های جالینوس را با فلسفه‌های ارسطو در علم طبیعی ترکیب کرده و اصول پزشکی را از آنها استخراج کند. او نگارش این کتاب را از گرگان شروع کرده، در ری ادامه داد و در نهایت در همدان به پایان رساند. در نهایت این کتاب عصاره‌ای از تمام علوم پزشکی موجود در زمان ابن سینا شد و به‌نوعی یک خلاصه‌ی معتبر از مجموعه‌ی ۲۰ جلدی نوشته‌های جالینوس بود.

کتاب اول قانون به توضیح کلی علم پزشکی، عناصر سازنده‌ی کیهان، مزاج‌شناسی، آناتومی بدن و فیزیولوژی می‌پردازد. این کتاب دلایل سلامت و بیماری‌ها را بررسی می‌کند. او در این کتاب، پزشکی (طب) را این‌گونه معرفی می‌کند:

پزشکی علمی است که از طریق آن، حالت‌های مختلف بدن را مطالعه می‌کنیم. حالت‌هایی همچون سلامتی، بیماری، دلایل از بین رفتن سلامتی و ابزارهایی برای بازگرداندن آن مورد بررسی قرار می‌گیرند. به بیان دیگر این علم، هنر بررسی سلامت و هنر بازگرداندن آن است.
در کتاب دوم‌، فهرستی از ۸۰۰ ماده‌ی خالص دارویی خالص آورده شده است. این مواد بدون ترکیب با مواد و عناصر دیگر، در آن دروان به‌عنوان دارو مورد استفاده قرار می‌گرفتند. اولین بخش این کتاب به بررسی قوانین کلی در مورد داروها و رساله‌ای با عنوان «علم نیروهای پزشکی» اختصاص دارد. بخش دوم فهرست داروها را بر اساس حروف الفبا دارد که انواع داروهای گیاهی، معدنی و حیوانی را شامل می‌شود.
 
موضوع نویسنده

Arisa

سطح
0
 
کاربر ممتاز
کاربر ممتاز
Jul
678
2,774
مدال‌ها
1
در لیست داروهای این کتاب، نام دارو، منشأ آن و خصوصیات آن ذکر شده است. سپس یک یا دو اثر از مجموعه‌ی ۲۲ اثر دارویی به هر ماده اختصاص داده شده و در ادامه، ارتباط آن با ۱۱ نوع بیماری کشف شده بیان شده است. در نهایت فهرستی از مواد قابل ساخت با آن داروی طبیعی نیز آورده شده است.

در این کتاب، ۷ قانون در مورد کشف و ساخت داروهای جدید نیز آورده شده که عموما از اصول جالینوسی در آن استفاده شده است. این قوانین تمام مراحل تهیه، آزمایش، نظارت و تایید اثرگذاری داروها را شامل می‌شوند. به‌عنوان مثال شرایط ساخت دارو در ابتدا بیان شده و سپس نحوه‌ی آزمایش آن روی نمونه‌های انسانی گفته شده است. در این قوانین، اشاره‌ای نیز به دوز داروها و چگونگی اضافه کردن تدریجی آنها در بدن بیمار شده است. در قانون آخر این کتاب گفته شده که برای تاییر اثر یک دارو، باید آن را روی چند نمونه آزمایش کرد و تنها با آزمایش روی نمونه‌ی انسانی، می‌توان دارو را تایید کرد.

کتاب سوم که به پاتولوژی یا آسیب‌شناسی می‌پردازد، کتابی جامع برای شناخت عملکرد و بیماری‌های هر قسمت از بدن انسان است. در ادامه‌ی این کتاب، کتاب چهارم نگاشته شد که بیماری‌های ترکیبی با اثرگذاری روی چند ارگان بدن در آن بررسی می‌شود.
 
بالا پایین