جدیدترین‌ها

خوش آمدید

با ثبت نام ، شما می توانید با سایر اعضای انجمن ما در مورد بحث کنید و همچنین تبادل نظر داشته‌باشید.

اکنون ثبت‌نام کنید!
  • هر گونه تشویق و ترغیب اعضا به متشنج کردن انجمن و اطلاع ندادن، بدون تذکر = حذف نام کاربری
  • از کاربران خواستاریم زین پس، از فرستادن هر گونه فایل با حجم بیش از 10MB خودداری کرده و در صورتی که فایل‌هایی بیش از این حجم را قبلا ارسال کرده‌اند حذف کنند.
  • بانوان انجمن رمان بوک قادر به شرکت در گروه گسترده نقد رمان بوک در تلگرام هستند. در صورت عضویت و حضور فعال در نمایه معاونت @MHP اعلام کرده تا امتیازی که در نظر گرفته شده اعمال شود. https://t.me/iromanbook

آموزشی پیرنگ

اطلاعات موضوع

درباره موضوع به تاریخ, موضوعی در دسته جمع‌آوری نکات توسط نهال رادان با نام پیرنگ ایجاد شده است. این موضوع تا کنون 492 بازدید, 11 پاسخ و 1 بار واکنش داشته است
نام دسته جمع‌آوری نکات
نام موضوع پیرنگ
نویسنده موضوع نهال رادان
تاریخ شروع
پاسخ‌ها
بازدیدها
اولین پسند نوشته
آخرین ارسال توسط ادوارد کلاه به سر
موضوع نویسنده

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
چهارچوب فلزی و اجری. قالی. پنجره. ادمهای داخلش... تناسب اینها یک ساختار خوب می افریند
اگر اینها را سر هم بریزی و نتوانی شکل منظمی به انها دهی ؛ می شود انبوهی از اجسام و آدمها.
داستان هم همینطور است.
اگر عناصر داستانی مثل روایت ؛حوادث ؛علت حوادث ؛ کارکترها ؛دیالوگ ها ؛نقاط عطف ؛ سکوت و خلوت شخصیت ها ؛ شخصیت پردازی ؛ فضا دهی برای بروز حوادث ؛ ریتم یا ضرب آهنگ داستان ؛ لحن ؛ تردید ؛ پایان بندی بر سر جایش ننشیند ؛ شما انبوهی از آجرها و در ودیوار و کارگر و بنا را روی هم ریخته اید .
داستان را مثل یک اتاق فرض کنید. مثال اطاق
اگر در یک اطاق سی نفر را بچپانید تن با یک بی قاعدگی داده اید.
از من درباره طرح داستان می پرسند.
طرح یعنی اول و وسط و آخر داستان برایتان معلوم باشد.
آیا داستان بدون طرح پیش می رود؟
بله اگر ذهن ریاضی و منضبطی داشته باشید . وگرنه به عاقبت نود درصد داستانها می رسید . ناتمامی و رها کردن از نصفه کار نوشتن.

طرح داستان یعنی ماجرای کلی

مثلا :مرد از تهران به اصفهان می رود و انجا زن می گیرد و بعد می میرد

پیرنگ چیست؟
پیرنگ ماجرا را از زاویه علت کنش ها و حوادث و رویدادها نگاه می کند.

یعنی مثلا در مثال بالا :
مرد به علت یک حس انتقام ؛کسی را دنبال می کند و آنجا عاشق خواهرش می شود و با اوزندگی می کند
 
موضوع نویسنده

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
با یک #ایده آغاز می‌شود، یک #درخشش، چیزی که ذهن شما را قلقلک می‌دهد که «دنبالم بیا.» بعد شما این‌کار را می‌کنید و نمی‌توانید پپش‌بینی کنید تا کجا شما را دنبال خود می‌برد. برای بسیاری از نویسنده‌ها پیش آمده که وقتی پیش‌نویس آخر را تمام می‌کنند می‌بینند که شباهت بسیار کمی با اولین نسخه دارد. زمانی که نوشتن داستان را آغاز می‌کنید، ممکن است صرفن ایده ی ناروشنی داشته باشد از این که داستان چه گونه پایان می یابد. حتا زمانی که تصمیم می‌گیرید داستان را چه گونه تمام کنید، نمی‌دانید که شما و شخصیت‌تان چه گونه به آن‌جا می‌رسند تا زمانی که واقعن آن راه را بروید، حتا ممکن است در طول مسیر متوجه بشوید که مقصدتان تغییر کرده است.

#داستان رفته رفته تکامل پیدا می‌کند. نوشتن داستان شبیه مکالمه‌ای بین #خودآگاه و #ناخودآگاه است. فرایندی پر از #تضاد و #دست درازی است. داستان باید #متمرکز و #سازمان_یافته باشد. با این حال، #آفرینش آن، به ویژه در مراحل نخستین، به بی نظمی تمایل دارد. نویسنده باید کنترلش را بر داستان حفظ کند و در همان حال بگذارد داستان جریان پیدا کند. اجازه بدهد #عناصر داستان، #شخصیت‌ها، #جدل، #ساختار، #جایگاه و #صدا با هم ارتباط برقرار کنند، ترکیب شوند، مخلوط شوند و بر هم‌ کنش داشته باشند، و هر گونه که دلشان می‌خواهد در کنار هم قرار بگیرند.

هیچ چیز مطلقی در داستان‌نویسی وجود ندارد. هیچ روش غلط یا درستی وجود ندارد. راه درست شما راهی است که شما را به موثرترین روش ممکن به هدفتان می‌رساند #معیار موفقیت تان این است که چه اندازه خودتان و خواننده‌تان #جذب داستان می‌شوید و از آن لذت می‌برید.
 
موضوع نویسنده

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
🔴"پیرنگ" یعنی چفت بودن داستان. روابط علت و معلول داخل داستان چفت باشند، دلایل جور باشند. حالا فقط علت نیست. بعضی وقت ها صحنه ی داستان اینقدر متقاعد کننده است که فرد خواننده با دلیلی فراواقعی اقناع می شود. مثلا داستان های فانتزی یا داستان های سوررئال. یک نمونه ی آن را عرض می کنم. مثلا وجود غول، یا دراز شدن دماغ پینوکیو. اینها منطقی نیست. اینها وجود ندارند. اما در دنیای داستان باید منطقی باشد. این را می گویند "پیرنگ".

🟣 پیرنگ یعنی این که داستان چفت و بست خوبی داشته باشد. بر اساس دلایلی باشد. وقتی سوالی در داستان وجود دارد، جوابی قوی به آن بدهد. این جواب ها پاداش هایی هستند که به خواننده داده می شود. اگر سوال را طوری دیگر مطرح می کردند، قطعا جواب دیگری داشت. اما پیرنگ های داستان کودک کم باشد یا زیاد، شاید
معنای این دارد که:
🟠 آیا داستان باید ماجراهای زیادی داشته باشد؟
"داستان باید یک گره اصلی داشته باشد." مثلا در داستان تام گیتس، متفاوت بودن "تام گیتس" با خانواده و مدرسه اش، گره اصلی است. یک نفر ناسازگارست با سیستم آموزشی و سیستم خانواده اش. و در این راه سراغ یک دوست همراه می گردد. درست مثل "سند باد" یک دوستی دارد یا "پینوکیو" که یک دوستی دارد و مخالفینی هم دارد. این خاصیت دراماتیک می دهد. یعنی این جدال خاصیت دراماتیک می دهد و داستان را می سازد. باید این صحنه عناصر خودش را داشته باشد.

🟧برای واقعی کردن حس "راوی" باید به اندازه کافی نیروهای دو طرف به سمت مساوی شدن برود. یعنی دو طرف قضیه، یک نفر خیلی با هوش نباشد و طرف مقابلش خیلی خنگ باشد. یا یک نفر خیلی پر زور نباشد، طرف مقابلش خیلی کم زور باشد.
مهمتر از همه قهرمان داستان نباید منفعل باشد.
 
موضوع نویسنده

نهال رادان

سطح
5
 
کاربر ویژه انجمن
کاربر ویژه انجمن
Jul
1,274
3,390
مدال‌ها
7
🟣"داستان های منفعل چی هستند؟"
از اول طرف خوشبخت است تا پایان داستان. یک بچه پولدار است. یک شاهزاده است. یک سوپر هیرو است. یک قهرمانی است که هیچوقت شکست نمی خورد. این زیاد جالب نیست. و یا مخالف این می آید. یک آدم بدبختی است که هی بدبختی جدید می آورد. به خصوص جوانان خیلی علاقه به سوز و گداز دارند. می آیند و می گویند دختری که پدرش مرده بود. مادرش هم کرونا گرفت. خانواده ش رفتند تبعید و این دختر خیلی بدبخت بود و خیلی بیچاره بود. و احساس می کنند که این طوری دق دلشان را در داستان خالی کردند. خواننده ی بیچاره چه کار کند. اگر حال شما خیلی گرفته است، این برون ریزی بی احترامی به خواننده است باور ناپذیر می کند.

🟢*پیرنگ، یعنی باور پذیری داستان*
و داستان کودک باید *باور پذیر* باشد.

🔺از چه طریقی؟
از طریق *دلایل* و *منطق*
بهترین داستان ها، نوشته هایی هستند که " راوی خاکستری دارد. نه آنقدر بدبخت است که نتواند موفق بشود. و نه آنقدر خوشبخت است که هیچ گرهی در زندگی اش نباشد. اغلب ما هم همینطور هستیم.
 
طنزنویس
نویسنده حرفه‌ای
نویسنده ادبی انجمن
ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
Apr
7,429
29,262
مدال‌ها
15
پِی‌ْرنگ یا پیرنگ برابر با Plot در حوزه هنرهای نمایشی و ادبیات[۱]ساختار، چارچوب و نظم و ترتیب منطقی حوادث در یک اثر ادبی یا هنری مانند داستان، نمایشنامه و شعر است.[۲] پیرنگ در فارسیطرح نیز نامیده می‌شود. ممکن است علاوه بر پی‌رنگ اصلی، یک یا چند پی‌رنگ فرعی نیز وجود داشته باشد.
 
طنزنویس
نویسنده حرفه‌ای
نویسنده ادبی انجمن
ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
Apr
7,429
29,262
مدال‌ها
15
واژهٔ «پی‌رنگ» در داستان به معنای روایت حوادث داستان با تأکید بر رابطهٔ علیّت می‌باشد. واژهٔ پیرنگ توسط جمال میرصادقی برای این معنی از هنر نقّاشی وام گرفته شده‌است؛ همانند طرحی که نقّاشان بر روی کاغذ می‌کشند و بعد آن را کامل می‌کنند یا پی ساختمان که معماران می‌ریزند و از روی آن ساختمان بنا می‌کنند.
 
طنزنویس
نویسنده حرفه‌ای
نویسنده ادبی انجمن
ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
Apr
7,429
29,262
مدال‌ها
15
توجه به این نکته که طرح (پی‌رنگ) و خلاصه داستان با هم فرق دارند، ضروری است. در خلاصه داستان هدف نقل موجز و اجمالیِ داستان است در حالی که طرح، روایت نقشه (اسکلت) داستان با تأکید بر علیت داستان شکل گسترده طرحی است که نویسنده پیش از آفرینش داستان آن را ذهنی یا مکتوب طراحی کرده‌است. نسبت طرح و داستان در ادبیات (داستانی) با مفهوم طرح اولیه و نقاشی کامل شده در هنر نقاشی کم شباهت نیست.
 
طنزنویس
نویسنده حرفه‌ای
نویسنده ادبی انجمن
ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
Apr
7,429
29,262
مدال‌ها
15
منتقدین اغلب پیرنگ یا طرح را «نقل وقایع داستان بر اساس علیت» تعریف می‌کنند. پیرنگ را نقشه داستان نیز تعریف کرده‌اند.ادوارد مورگان فورستر مثال می‌زند که «سلطان درگذشت و سپس ملکه مرد» داستان است زیرا فقط ترتیب منطقی حوادث بر حَسَبِ توالی زمانی رعایت شده‌است. اما «سلطان درگذشت و پس از چندی ملکه از اندوه بسیار درگذشت» پی‌رنگ است زیرا در این بیان، بر علیّت و چرایی مرگ ملکه نیز تأکید شده‌است. آنچه مولانا در حکایت شاه و کنیز می‌گوید: «گفت معشوقم تو بودستی نه آن | لیک کار از کار خیزد در جهان» ناظر به همین رابطهٔ علت و معلولی است.[۳]
 
طنزنویس
نویسنده حرفه‌ای
نویسنده ادبی انجمن
ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
Apr
7,429
29,262
مدال‌ها
15
تعریف پی‌رنگ در اصل، از فن شاعری ارسطو مایه می‌گیرد. ارسطو، پی‌رنگ را متشکل از سه بخش می‌داند: آغاز که حتماً نباید در پی حادثهٔ دیگری آمده باشد، میان که هم در پی حوادثی آمده و هم با حوادث دیگری دنبال می‌شود، و پایان که پیامد طبیعی و منطقی حوادث پیشین است. از نظر ارسطو، پی‌رنگ ایدئال از چنان همبستگی و استحکامی برخوردار است که اگر حادثه‌ای از آن حذف یا جا‍‌به‌جا شود، وحدت آن به کلّی درهم می‌ریزد.

پی‌رنگ با عناصری چون «شخصیت» و «کشمکش» پیوستگی و رابطهٔ نزدیکی دارد و ممکن است به واژگونی و کشف منتهی شود.[۴][۵]
 
طنزنویس
نویسنده حرفه‌ای
نویسنده ادبی انجمن
ارشد بازنشسته
نویسنده انجمن
Apr
7,429
29,262
مدال‌ها
15
ادوارد مورگان فورستر تعریف ساده اما بسیار مفیدی از طرح (پی‌رنگ) به دست می‌دهد: داستان، روایت رویدادهایی است که در توالی زمانی منظم شده باشد. طرح نیز روایت رویدادهاست که در آن بر تصادف تأکید شده باشد. طبق تعریف فورستر بین داستان و پی‌رنگ تفاوت است از این سخن درمی‌یابیم که داستان نقل رشته‌ای از حوادث است که تنها بر طبق توالی زمانی، نظم و ترتیب یافته‌است در حالی‌که پی‌رنگ نقل حوادث با تکیه بر موجبیّت و روابط علی و معلولی‌است.[۶] تعبیر پی‌رنگ را به جای طرح (Plot)، در ایران برای اولین بار محمدرضا شفیعی کدکنی پیشنهاد کرد وجمال میرصادقی آن را به کار برد. پی‌رنگ در واقع همان بیرنگ است. پی‌رنگ طرحی است که نقاشان به روی کاغذ می‌کشند و بعد آن را کامل می‌کنند یا طرح ساختمانی که معماران می‌ریزند و از روی آن ساختمان را بنا می‌کنند.[۷]
 
بالا پایین