🔶وزن شعر چیست؟
اولین پرسشی که برای افراد علاقهمند به سرایش شعر پیش میآید این است که «وزن شعر چیست؟». با مراجعه به فرهنگ لغات فارسی معین، عمید و دهخدا، به ترتیب، چنین تعاریفی را برای واژه «وزن» در اصطلاح ادبی مشاهده خواهیم کرد: وزن آهنگ تلفظ یک واژه یا یک جمله، آهنگ و تناسب کلام، سنجیدن و سرودن شعر مطابق میزان است. در واقع، وزن شعر نظم و چیدمان آهنگین الفاظ مصرعهای شعر در کنار یکدیگر است.
دو جمله زیر را در نظر بگیرید و آنها را بخوانید:
- دل میرود ز دستم، صاحبدلان خدا را
- دل ز دستم میرود، خدا را صاحبدلان
آنچه مشخص است، این دو جمله معنای یکسانی دارند، اما با وجود کلمات مشابه، ظاهر لفظی و نحوه خوانش آنها متفاوت است. به عنوان یک مخاطب معمولی، جمله اول برایمان آهنگین و موزون است، اما ترتیب واژههای جمله دوم آهنگ خوشی نمیسازد. چنین است که میگوییم اولی وزن دارد و دومی نه.
یکی از دلایلی که شعر را برای شنونده و خواننده خوشآهنگ و دلنشین میسازد، تناسب خاص میان واژهها و چیدمان صحیح آنهاست. وقتی کسی شعر موزونی را میخواند یا میشنود، فارغ از معنای مجموعه کلمات، آوای آهنگین گذر قطار واژهها را به خوبی درک خواهد کرد. مخاطبِ شعر بدون آموختن چیزی از پیش، موزون بودن را درمییابد. آنچه شاعر را در چینش موزون کلمات کمک میکند، علاوه بر قدرت بهکارگیری حس زیباییشناسی، استفاده از قواعدی است که به علم عَروض شهرت دارد.
🔶علم عروض و خط عروضی چیست؟
«عَروض» واژهای عربی به این معناست:
«میزان و سنجش شعر که به وسیله آن شعر خوب از شعر ناهنجار شناخته شود، و نیز بر آخر مصراع اول بیت اطلاق مىشود.» در واقع، عروض علمی است که به وسیله آن به اوزان شعر و تغییرات آن پی میبریم. در عروض، مصراعها را به واحدهای آوایی تقسیم و دستهبندی میکنیم و به آنها نظم میدهیم. نکته مهمی که همواره باید در نظر داشته باشید، این است که ما در مورد آواها و تلفظ واژهها بحث میکنیم و شکل نوشتاری کلمات هیچ اهمیتی ندارد. در واقع، هرچه را که میشنویم و میگوییم مینویسیم.
«خط عروضی» چیزی نیست جز همین نوشتن شنیدهها. مثلاً مصراع «بنی آدم اعضای یکدیگرند» به خط عروضی اینگونه است: «بنی آدَمَعضایِ یکدیگرند». البته خط عروضی را معمولاً کلمات را برای تقطیع هجاها جدا مینویسیم. در ادامه، در این مورد بیشتر صحبت خواهیم کرد.
🔶استخراج وزن شعر
اکنون که میدانیم وزن شعر چیست و علم عروض به چه چیزی میپردازد، میرویم سراغ اصل مطلب که همان آموزش وزن شعر فارسی است. در ادامه، سه گام ساده را بیان میکنیم که با طی آنها میتوانید وزن شعر را استخراج کنید. در گام نخست، باید شعر را صحیح بخوانیم، سپس در گام دوم آن را با در نظر گرفتن نکاتی تقطیع هجایی کنیم و در گام سوم ارکان و افاعیل عروضیاش را بنویسیم و به وزن شعر برسیم. در ادامه، با این گامها و اصطلاحات آنها آشنا میشویم.
🔶گام نخست: صحیح خواندن شعر
گام نخست و اساسی در پیدا کردن وزن شعر خواندن آن به شکل صحیح و فصیح است. این توانایی به مرور زمان و با تمرین و تکرار در شما شکل خواهد گرفت. شنیدن خوانش شعر شعرای بزرگ توسط اساتید ادبیات و کسانی که در زمینه شعر تخصص دارند، میتواند بسیار کارساز باشد و شما را از ارتکاب و تکرار خطا محفوظ بدارد. برای مثال، سعی کنید
غزل زیر را بخوانید، سپس با شنیدن خوانش سیدعلی موسوی گرمارودی، شاعر و حافظپژوه معاصر، خطاهای احتمالیتان را بیابید و تصحیح کنید.
رواق منظر چشم من آشیانه توست
کرم نما و فرود آ که خانه خانه توست
به لطف خال و خط از عارفان ربودی دل
لطیفههای عجب زیر دام و دانه توست
دلت به وصل گل ای بلبل صبا خوش باد
که در چمن همه گلبانگ عاشقانه توست
علاج ضعف دل ما به لب حوالت کن
که این مفرح یاقوت در خزانه توست
به تن مقصرم از دولت ملازمتت
ولی خلاصه جان خاک آستانه توست
من آن نیم که دهم نقد دل به هر شوخی
در خزانه به مهر تو و نشانه توست
تو خود چه لعبتی ای شهسوار شیرین کار
که توسنی چو فلک رام تازیانه توست
چه جای من که بلغزد سپهر شعبدهباز
از این حیل که در انبانه بهانه توست
سرود مجلست اکنون فلک به رقص آرد
که شعر حافظ شیرین سخن ترانه توست
مشاهده فایلپیوست فایل صوتی شعر.mp3